Τετάρτη 13 Απριλίου 2022

Ελλάδα-Βουλγαρία μοιράζονται σχέδια για νέα σιδηροδρομική γραμμή και κόμβο.


Η Ελλάδα και η Βουλγαρία θα συνεργαστούν για τη δρομολόγηση μιας σιδηροδρομικής γραμμής που θα εκτείνεται από τη Βόρεια Ελλάδα και μέσω της Βουλγαρίας στη Ρουμανία. «Υπάρχουν δυνατότητες να επεκταθεί ακόμη και αυτή η γραμμή προς τα λιμάνια της Βόρειας Θάλασσας», δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Μεταφορών Κώστας Καραμανλής. Επιπλέον, οι δύο χώρες έχουν ειδικά σχέδια για το ελληνικό λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

Γράφει ο Νίκος Παπατόλιος


Τόσο η Ελλάδα όσο και η Βουλγαρία βρίσκονται σε διαδικασία επαναπροσέγγισης της σιδηροδρομικής τους πολιτικής. Τον Νοέμβριο του 2021, το ελληνικό υπουργείο Μεταφορών ανακοίνωσε αναβαθμίσεις σιδηροδρομικών υποδομών ύψους 4 δισ. ευρώ. Από την άλλη πλευρά, στη Βουλγαρία, οι αρχές είναι απασχολημένες με τη συγχώνευση των τμημάτων επιβατών και εμπορευμάτων των Βουλγαρικών Σιδηροδρόμων για να γίνουν πιο ανταγωνιστικοί ενώ εφαρμόζουν το έργο «Βουλγαρία σε τροχιά» για να δώσουν κίνητρα στη χρήση των σιδηροδρόμων.

Από τη Θεσσαλονίκη στο Ρούσε

Το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, το δεύτερο μεγαλύτερο λιμάνι της Ελλάδας, πρόκειται να αποκτήσει απευθείας σιδηροδρομική σύνδεση με το κύριο δίκτυο στο πλαίσιο του επενδυτικού σχεδίου της ελληνικής κυβέρνησης ύψους 4 δισ. ευρώ. Τα σχέδια προβλέπουν επίσης την κατασκευή σιδηροδρομικής γραμμής στον βορειοδυτικό άξονα της Ελλάδας που θα συνδέει τη Θεσσαλονίκη με το λιμάνι της Καβάλας, το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, με κατεύθυνση προς Βουλγαρία και Μπουργκάς, Βάρνα και Ρούσε στα σύνορα με τη Ρουμανία. «Πρόκειται για ένα έργο γεωστρατηγικής σημασίας», τόνισε ο Έλληνας υπουργός Καραμανλής, «καθώς θα τονώσει τη σιδηροδρομική εμπορευματική κίνηση και τον όγκο στην περιοχή».

Η προτεινόμενη σιδηροδρομική γραμμή Ελλάδας-Βουλγαρίας.

«Δεν υπάρχει τρόπος να γίνει κέντρο logistics στη νοτιοανατολική Ευρώπη χωρίς να επενδύσει κανείς σε σιδηροδρομικές συνδέσεις μεταξύ αυτών των ελληνικών προορισμών και να επιτρέψει στα λιμάνια της Βόρειας Ελλάδας να έχουν σιδηροδρομική πρόσβαση», υπογράμμισε ο Καραμανλής. «Με αυτές τις σιδηροδρομικές εξελίξεις, η Θεσσαλονίκη θα γίνει πύλη μεταφοράς μέσω της νοτιοανατολικής Ευρώπης, ενώ το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης θα αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη σημασία», πρόσθεσε. Τα συμβόλαια κατασκευής της γραμμής θα υπογραφούν το 2023 και το έργο εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί το 2027-2028.
Το λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Πηγή: Λιμεναρχείο Θεσσαλονίκης.

Η Αλεξανδρούπολη ως νέος κόμβος

Εμβληματικό έργο της σιδηροδρομικής σύνδεσης Ελλάδας-Βουλγαρίας είναι αυτό της σιδηροδρομικής σύνδεσης μεταξύ του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης και της συνοριακής διέλευσης Ορμενίου. Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης βρίσκεται στη βορειοδυτική Ελλάδα, ακριβώς δίπλα στα σύνορα με την Τουρκία. Η συνοριακή διέλευση Ορμενίου βρίσκεται βόρεια της Αλεξανδρούπολης, ακριβώς στα βουλγαρικά σύνορα και είναι το βορειότερο συνοριακό σημείο της Ελλάδας.


Σε μια συνάντηση μεταξύ των υπουργών Μεταφορών Ελλάδας και Βουλγαρίας στα τέλη Μαρτίου, αποφασίστηκε να ξεκινήσουν οι εργασίες σε αυτή τη σιδηροδρομική γραμμή για να καταστεί δυνατή η συνδεσιμότητα των ελληνικών πόλεων-λιμένων που αναφέρονται παραπάνω με τη Βουλγαρία και περαιτέρω τη Ρουμανία και την κεντρική ή βόρεια Ευρώπη. «Το έργο αυτό είναι γεωπολιτικής και γεωστρατηγικής σημασίας για τη χώρα μας αφού το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης μπορεί να γίνει πύλη για τα πλοία που κατευθύνονται προς τον Βόσμπορο. Επιπλέον, μπορεί να διευκολύνει τη συνδεσιμότητα μεταξύ λιμένων της Μαύρης Θάλασσας όπως η Κωνστάντζα και η Ελλάδα», είπε ο Καραμανλής.
Λιμάνι Αλεξανδρούπολης. Πηγή; Λιμεναρχείο Αλεξανδρούπολης.

Ωστόσο, υπάρχουν περισσότερα από αυτό. Όπως εξήγησε ο υπουργός Μεταφορών της Βουλγαρίας Νικολάι Σαμπέβ, η βουλγαρική κυβέρνηση προσβλέπει σε επενδύσεις στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. «Το βουλγαρικό κράτος θέλει να αγοράσει τουλάχιστον το 20 τοις εκατό των μετοχών του λιμανιού. Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης θα μπορούσε να γίνει ένα από τα στρατηγικά σημεία στην κοινή συγκοινωνιακή σύνδεση μεταξύ Βουλγαρίας και Ελλάδας», είπε, επισημαίνοντας ότι η προσθήκη της Αλεξανδρούπολης στον σιδηροδρομικό άξονα μεταξύ των δύο χωρών θα μπορούσε να σημάνει τη δημιουργία ενός νέου, τουλάχιστον περιφερειακός, κόμβος.

.railfreight.com
sidirodromikanea.blogspot.com