Κατά τη διάρκεια του «Ψυχρού Πολέμου», οι ΗΠΑ και η Σοβιετική Ένωση είχαν παρόμοια σχέδια.
Μια νέα μελέτη από Κινέζους ερευνητές προτείνει την κατασκευή των «Τρένα του ολέθρου» τα οποία θα έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν και να εκτοξεύουν διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους (ICBM).
Στέφανος Νικήτας
Η ιδέα είναι να χρησιμοποιηθούν αυτά τα τραίνα τα οποία ταξιδεύουν με 350 χλμ/ώρα ώστε να είναι συνεχώς εν κινήσει για να αποφευχθεί ο εντοπισμός τους από τον εχθρό. Τα «Τρένα του ολέθρου» θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ακόμη και ως πλατφόρμα για την εκτόξευση των πυραύλων, χρησιμοποιώντας εξαιρετικά ενισχυμένες σιδηροδρομικές γραμμές και θεμέλια για να απορροφήσουν το σοκ της έκρηξης. Θεωρητικά, αυτοί οι πύραυλοι ICBM θα μπορούσαν να είναι φορτωμένοι με πυρηνικές κεφαλές.
Η μελέτη βρίσκεται ακόμη στο στάδιο του σχεδίου του αλλά είναι το αντικείμενο ενός εθνικού ερευνητικού προγράμματος που χρηματοδοτείται από την κεντρική κινεζική κυβέρνηση με επικεφαλής τον Γιν Ζιγόνγκ , αναπληρωτή καθηγητή πολιτικού μηχανικού στο Southwest Jiaotong University στο Τσενγκντού, σύμφωνα με τη South China Morning.
Η μελέτη εξετάζει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα αυτού του σχεδίου.
«Σε σύγκριση με τους σιδηροδρόμους βαρέων αποστάσεων, οι σιδηρόδρομοι υψηλής ταχύτητας λειτουργούν ταχύτερα και ομαλά. Αυτό σημαίνει ότι στις σιδηροτροχιές υψηλής ταχύτητας, η κινητικότητα, η ασφάλεια και η απόκρυψη των στρατιωτικών οχημάτων θα ήταν μεγαλύτερη», έγραψαν οι ερευνητές στη μελέτη, σύμφωνα με την South China Morning.
Κατά τη διάρκεια του «Ψυχρού Πολέμου», οι ΗΠΑ και η Σοβιετική Ένωση είχαν παρόμοια σχέδια. Η Κίνα δοκίμασε μια «ψυχρή εκτόξευση» ICBM από σιδηρόδρομο το 2015, ενώ η Βόρεια Κορέα έδειξε την εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων από τρένο το 2021.
Η Κίνα είναι μία από τις εννέα χώρες που έχουν επιβεβαιωθεί ότι διαθέτουν πυρηνικά όπλα, μαζί με τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, τη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Πακιστάν, την Ινδία, το Ισραήλ και τη Βόρεια Κορέα. Μετά από επιτυχείς δοκιμές πυρηνικών βομβών τη δεκαετία του 1960, η Κίνα διατηρεί έκτοτε ένα οπλοστάσιο περίπου 350 κεφαλών. Αυτό το πυρηνικό απόθεμα είναι συγκριτικά μέτριο σε σύγκριση με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία, οι οποίες διαθέτουν περίπου 5.500 και 6.300 πυρηνικές κεφαλές αντίστοιχα.
Ενώ τα πυρηνικά τους αποθέματα είναι συγκριτικά «ελάχιστα» σε σχέση με άλλους γεωπολιτικούς γίγαντες, η Κίνα είναι παγκόσμιος ηγέτης στον τομέα των σιδηροδρόμων υψηλής ταχύτητας. Η χώρα φιλοξενεί το μεγαλύτερο σιδηροδρομικό δίκτυο υψηλής ταχύτητας στον κόσμο, με συνολικό μήκος γραμμής 40.000 χιλιομέτρων ικανή να μεταφέρει τρένα με ταχύτητες από 200 έως 350 χιλιόμετρα την ώρα.
huffingtonpost.gr
sidirodromikanea.blogspot.com