Τετάρτη 30 Μαρτίου 2022

Η ΕΕ εγκρίνει τη συγχώνευση Eurostar-Thalys

Την Τρίτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε το επίσημο πράσινο φως για την εξαγορά της γαλλοβελγικής Thalys από τη γαλλική σιδηροδρομική εταιρεία SNCF.

Μέχρι τώρα, η Thalys ελεγχόταν εν μέρει από τη βελγική σιδηροδρομική εταιρεία SCNB. Σύμφωνα με την Επιτροπή , η εξαγορά δεν θα οδηγήσει σε στρέβλωση του ανταγωνισμού, «δεδομένου του περιορισμένου αντίκτυπου στη δομή της αγοράς».
Η εξαγορά αποτελεί μέρος της συγχώνευσης μεταξύ της Thalys με έδρα το Βέλγιο και της Eurostar, η οποία ελέγχεται ήδη από την SNCF. Με τον καιρό, η επωνυμία Thalys θα εξαφανιστεί και θα παραμείνει μόνο το Eurostar.
Επί του παρόντος, η Thalys εκμεταλλεύεται τα τρένα υψηλής ταχύτητας μεταξύ Γαλλίας, Βελγίου, Ολλανδίας και Γερμανίας. Το Eurostar συνδέει το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία και την Ολλανδία μέσω της σήραγγας της Μάγχης.

Η συγχώνευση των δύο σιδηροδρομικών εταιρειών είχε ήδη ανακοινωθεί το 2019 , αλλά καθυστέρησε λόγω της κρίσης του κορωνοϊού. Το φθινόπωρο του 2021, το έργο μπήκε ξανά στην ημερήσια διάταξη. Η έδρα της νέας εταιρείας θα είναι στις Βρυξέλλες. Η γαλλική SNCF θα είναι ο πλειοψηφικός μέτοχος και η SNCB του Βελγίου θα διαχειρίζεται το 18,5% των μετοχών.

Το έργο ονομάστηκε Green Speed ​​και θα συνδέσει πέντε χώρες και 245 εκατομμύρια ανθρώπους μεταξύ Γαλλίας, Ηνωμένου Βασιλείου, Βελγίου, Γερμανίας και Ολλανδίας. Οι δύο εταιρείες απασχολούν πλέον 2.300 άτομα και έχουν συνολικό κύκλο εργασιών 1,5 δισ. ευρώ.

brusselstimes.com
sidirodromikanea.blogspot.com