«Το ονόμασα “τρένο του θανάτου” γιατί κάθε δευτερόλεπτο νομίζεις ότι θα σε πυροβολήσουν», δηλώνει Καναδός-Ισραηλινός παίκτης στο χόκεϊ
Την τρομακτική «απόδρασή» του από την Ουκρανία περιέγραψε ο Καναδός-Ισραηλινός παίκτης στο χόκεϊ επί πάγου, Ελιεζέρ Σερμπάτοφ, μετά το ξέσπασμα του πολέμου στη χώρα και την εισβολή των ρωσικών δυνάμεων.
Την περασμένη εβδομάδα, ο Σερμπάτοφ βρισκόταν με την ομάδα του, HC Mariupol η οποία αγωνίζεται στο ουκρανικό πρωτάθλημα χόκεϊ, στην περιοχή του Ντονέτσκ, προετοιμαζόμενος για τον αγώνα εναντίον της ομάδας Kramatorsk, όταν στις 5 το πρωί εξερράγη βόμβα έξω από το ξενοδοχείο που έμενε η αποστολή της ομάδας.
«Δεν είχα ακούσει ποτέ τόσο δυνατό θόρυβο», δήλωσε ο Σερμπάτοφ στο TSN, ενώ πρόσθεσε ότι όλα άρχισαν να κουνιούνται. «Λίγα μέτρα πιο πέρα, άρχισε ο πόλεμος», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ο Σερμπάτοφ περιέγραψε ότι στη συνέχεια του κάλεσε ο προπονητής τους και τους συμβούλεψε να μείνουν όλοι μαζί, ωστόσο, εάν κάποιος το επέλεγε μπορούσε να φύγει. Ο ίδιος, μαζί με άλλον έναν συμπαίκτη του αποφάσισαν να μεταβούν στον σταθμό των τρένων, ωστόσο το τρένο για την πόλη Λβιβ, καθυστέρησε δύο μέρες.
«Λάβαμε μια κλήση ότι τα τρένα δέχονται πυροβολισμούς. Έτσι, ο τρίτος που είχε αποφασίσει αρχικά να έρθει μαζί μας, μου λέει: “Δεν θα πάω γιατί δεν θέλω να πεθάνω. Είναι 50-50 οι πιθανότητες”. Πες μου τι θα έκανες; Τι απόφαση θα έπαιρνες; Μένεις, πηγαίνεις σε ένα καταφύγιο βομβών και ελπίζεις ότι κάποιος δεν θα βάλει χειροβομβίδα μέσα στο καταφύγιο ή παίρνεις το τρένο και έχεις 50-50 πιθανότητες επιβίωσης».
Ο Σερμπάτοφ, όπως αναφέρει ο Guardian αποφάσισε να επιβιβαστεί στο τρένο ταξιδεύοντας βορειοδυτικά προς το Χάρκοβο και στη συνέχεια δυτικά προς το Κίεβο. Σύμφωνα με το ίδιο τα τρένα δέχονται επιθέσεις από τον ρωσικό στρατό. «Το ονόμασα “τρένο του θανάτου” γιατί κάθε δευτερόλεπτο νομίζεις ότι θα σε πυροβολήσουν».
Αφού έφτασε στο Λβιβ, ο Σερμπάτοφ με τη βοήθεια της πρεσβείας της Λετονίας και μιας ομάδας Ισραηλινών εθελοντών, μπήκε ως επικεφαλής σε ένα λεωφορείο με παιδιά και ηλικιωμένους που έφευγαν για την Πολωνία. «Κανείς στο προξενείο δεν ερχόταν μαζί μας γιατί έπρεπε να περιμένουν άλλους. Ήταν το πιο δύσκολο πράγμα που έχω κάνει ποτέ στη ζωή μου, να είμαι υπεύθυνος για 17 ανθρώπους όταν είναι θέμα ζωής και θανάτου».
Τελικά, ο Σερμπάτοφ κατάφερε και επέστρεψε στον Καναδά όπου επανενώθηκε με την οικογένειά του.
avgi.gr
sidirodromikanea.blogspot.com