Κυριακή 27 Μαρτίου 2022

Το "Εξπρές της Διάσωσης": "Η σειρήνα ηχεί, τα νεύρα ξεφτίζουν" - Η δραματική περιγραφή του ανταποκριτή του BBC.

Εκατομμύρια Ουκρανοί έχουν πάρει τα τρένα για να ξεφύγουν από τον πόλεμο - 33 σιδηροδρομικοί έχουν χάσει τη ζωή τους στην προσπάθεια να τους βοηθήσουν
reuters

Δέκα εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους στην Ουκρανία εξαιτίας της ρωσικής εισβολής, χρησιμοποιώντας κυρίως το σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας. Οι περισσότεροι κατευθύνονται δυτικά προς τη σχετική ασφάλεια πόλεων όπως το Lviv, ενώ πολλοί συνεχίζουν το ταξίδι προς τις γειτονικές χώρες.

Tο "Εξπρές της Διάσωσης", όπως το χαρακτηρίζει το BBC, έχει μεγάλο ανθρώπινο κόστος: 33 σιδηροδρομικοί υπάλληλοι έχουν σκοτωθεί και διαδρομές -όπως και σταθμοί- έχουν βομβαρδιστεί.
Ωστόσο, εκατομμύρια Ουκρανοί έχουν πάρει τα τρένα νότια από την Οδησσό στη Μαύρη Θάλασσα, από το Χάρκοβο κοντά στα ρωσικά σύνορα στα βορειοανατολικά, από το Ντονμπάς και το Κίεβο, από πολλούς μικρότερους σταθμούς ενδιάμεσα.

Η δραματική περιγραφή του αναταποκριτή του BBC

Ο ανταποκριτής του BBC, Fergal Keane, συνάντησε μερικούς από αυτούς που πήραν το τρένο 91/92 μεταξύ Κιέβου και Lviv και γράφει:

"Η σειρήνα αεροπορικής επιδρομής στον πύργο του σταθμού μόλις ξεκίνησε: δεν πέφτουν βόμβες, αλλά τα νεύρα ξεφτίζουν. Ο φρουρός μας λέει να καταφύγουμε με τους πρόσφυγες στο τούνελ κάτω από την εξέδρα. Υπάρχουν πολλές χιλιάδες άνθρωποι εδώ, σε μια μεγάλη ουρά.

Περιμένουμε ανάμεσα στους ανήσυχους και εξουθενωμένους, τις οικογένειες να ηρεμούν φοβισμένα παιδιά, μια ηλικιωμένη γυναίκα τυλιγμένη σε μια κουβέρτα και να τραβάει μια βαλίτσα. Μοιάζει σαν να μην μπορεί να κάνει άλλο ένα βήμα. Αλλά θα πάει μπροστά όταν θα δοθεί το σήμα. Αυτό δεν σηκώνει επιλογή. Προχωρήστε μπροστά ή διατρέχετε τον κίνδυνο να σας προλάβει ο πόλεμος.

Τότε μια κόρνα χτυπάει. Ένας προβολέας εμφανίζεται στισ ράγες προς τα ανατολικά, μια διαφαινόμενη λάμψη που μεγαλώνει όσο πλησιάζει. Μια άλλη κόρνα ακούγεται, ακολουθούμενη από ένα σφύριγμα που διαπερνά τη βοή των σειρήνων της αεροπορικής επιδρομής. Ένα μουρμουρητό κυματίζει στο πλήθος. Αμέσως δίνεται το σήμα ότι μπορούν να επιβιβαστούν στο τρένο για την Πολωνία.

Ο επικεφαλής στο τρένο 91/92 μεταξύ Lviv και Κιέβου είναι ο Ievgen Propokenko, ένας 40χρονος βετεράνος των σιδηροδρόμων. Κατάγεται από το Χάρκοβο, το οποίο βρίσκεται τώρα υπό ρωσική πολιορκία, και όπου η κόρη και ο γαμπρός του εργάζονται επίσης για να συνεχίσουν να λειτουργεί το "Εξπρές της Διάσωσης". Οι σιδηρόδρομοι, εξηγεί, είναι παράδοση στην οικογένεια.

"Είναι τρομακτικό. Η πατρίδα μου βομβαρδίζεται", λέει ο Ievgen. "Μπορώ να το νιώσω και να το δω, αλλά δεν μπορώ να το πιστέψω".

Ξέρει ότι το δικό του τρένο διατρέχει τον κίνδυνο επίθεσης. Ένα από τα καθήκοντα του είναι να ελέγχει ότι τα παράθυρα του τρένου είναι καλυμμένα, ώστε τα φώτα του να μην αποτελούν προφανή στόχο για τα ρωσικά αεροσκάφη.

"Μπορούμε να δούμε τον πόλεμο στα πρόσωπα των ανθρώπων που έρχονται. Είναι η δουλειά μας. Είναι αυτό που πρέπει να κάνουμε...".


.thetoc.gr
sidirodromikanea.blogspot.com

.