Τρίτη 22 Μαρτίου 2022

Σχεδόν 200.000 Ουκρανοί πρόσφυγες που είχαν φτάσει στην Πολωνία από την αρχή της ρωσικής εισβολής έφυγαν σιδηροδρομικώς από τη χώρα

Σχεδόν 200.000 πρόσφυγες από την Ουκρανία που είχαν φτάσει στην Πολωνία από την έναρξη της ρωσικής εισβολής έχουν εγκαταλείψει τη χώρα σιδηροδρομικώς για να μεταβούν σε άλλες χώρες υποδοχής, ανακοίνωσαν σήμερα οι πολωνικές σιδηροδρομικές αρχές.

Από τις 25 Φεβρουαρίου έως τις 20 Μαρτίου, σχεδόν 400 τακτικά σιδηροδρομικά δρομολόγια μετέφεραν περισσότερους από 140.000 επιβάτες από την Ουκρανία δωρεάν και 113 ειδικά σιδηροδρομικά δρομολόγια μετέφεραν περισσότερους από 45.000 επιβάτες, δήλωσε ο εκπρόσωπος της εταιρείας PLK, που διαχειρίζεται το πολωνικό σιδηροδρομικό δίκτυο, ο Μίροσλαβ Σιέμιενιετς.

Αυτοί ήταν ταξιδιώτες με κύριους προορισμούς το Βερολίνο, αλλά και την Πράγα και τη Βιέννη.

Οι διάφορες εταιρείες σιδηροδρομικών μεταφορών που εκμεταλλεύονται τους πολωνικούς σιδηροδρόμους, συμπεριλαμβανομένων των περιφερειακών, έχουν υιοθετήσει όλες την αρχή της ελεύθερης εισδοχής για τους πρόσφυγες πολέμου στις εσωτερικές και διεθνείς γραμμές.
Σύμφωνα με τους συνοριοφύλακες, 2.141.000 άνθρωποι που διέφυγαν από τη ρωσική εισβολή έφτασαν από την Ουκρανία στην Πολωνία από τις 24 Φεβρουαρίου έως τις 21 Μαρτίου. Σε αυτόν τον αριθμό θα πρέπει να προστεθεί ένας άγνωστος αριθμός ανθρώπων που έφυγαν από την Ουκρανία μέσω των συνόρων της Μολδαβίας ή της Ρουμανίας και στη συνέχεια εισήλθαν στην Πολωνία, όπου η ουκρανική κοινότητα που έχει εγκατασταθεί εδώ και πολύ καιρό αριθμεί περίπου ενάμισι εκατομμύριο άτομα.

Οι πολωνικές αρχές δεν διαθέτουν στατιστικά στοιχεία σχετικά με τον συνολικό αριθμό των προσφύγων που έχουν φύγει στο εξωτερικό, καθώς διέρχονται τα εσωτερικά σύνορα του χώρου Σένγκεν χωρίς κανέναν έλεγχο.

Πολλοί Ουκρανοί και υπήκοοι άλλων κρατών που ήρθαν στην Πολωνία συνέχισαν το ταξίδι τους προς τη Δύση με πούλμαν ή επιβατικά αυτοκίνητα, και κάποιοι άλλοι αεροπορικώς.

Από την άλλη, οι Πολωνοί συνοριοφύλακες μέτρησαν ανθρώπους που ταξίδεψαν στην Ουκρανία. Ο αριθμός τους έφτασε τις 274.000 την ίδια περίοδο.

Πηγή: ΑΠΕ, circogreco.gr
sidirodromikanea.blogspot.com