Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2022

Ο ΟΣΕ απαντά σχετικά με την Τουριστική αξιοποίηση της παλαιάς σιδηροδρομικής γραμμής Λιανοκλάδι – Μπράλος


Σχετικά με την ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής κ. Κυριάκος Βελόπουλος για την Τουριστική αξιοποίηση της παλαιάς σιδηροδρομικής γραμμής Λιανοκλάδι – Μπράλος, ο ΟΣΕ αναφέρει στην απάντησή του:

Απάντηση στη με αριθμό 2238/12-01-2022 Ερώτηση του Βουλευτού κ. Κυριάκου Βελόπουλου

Σχετ.: α) Το με αρ. πρωτ. 8702/13-01-2022/ΥΠΥΜΕ έγγραφο με θέμα : «Τουριστική αξιοποίηση παλαιός σιδηροδρομικής γραμμής Λιανοκλάδι - Μπράλος.»

Σε συνέχεια του (α) σχετικού και σε απάντηση της με αριθμό 2238/12.01.2022 Ερώτηση του Βουλευτή κ. Κυριάκου Βελόπουλου, σας γνωρίζουμε τα εξής:

1. Η κυκλοφορία στο υπόψη τμήμα μονής σιδηροδρομικής γραμμής έχει διακοπεί για περιορισμένο χρονικό διάστημα προκειμένου να διεξαχθούν εργασίας συντήρησης. Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ (ή δυνητικά ο εκάστοτε πάροχος επιβατικών σιδηροδρομικών γραμμών που διενεργεί δρομολόγια στο εν λόγω σιδηροδρομικό τμήμα), διεξάγει τα τακτικά δρομολόγια με χρήση λεωφορείων έως ότου οι εργασίες ολοκληρωθούν και το τμήμα γραμμής παραδοθεί ξανά στην σιδηροδρομική κυκλοφορία.

2. 0 ΟΣΕ έχει εισηγηθεϊ στο ΥΠΟΜΕ ΜΕ ΤΗΝ Απόφαση ΔΣ 2905/11-03-2021 για το χαρακτηρισμό της παλαιός μονής σιδηροδρομικής γραμμής Τιθορέα - Λιανοκλάδι ως αποκλειστικής ιστορικής, τουριστικής και τοπικής χρήσης, σήμερα που η κυκλοφορία επιβατικών και εμπορικών συρμών διεξάγεται επί της νέας χάραξης Τιθορέα - Λιανοκλάδι ως τμήματος του σύγχρονου κύριου άξονα Αθήνα α- Θεσσαλονίκη του ΠΑΘΕΠ, αποσκοπεί:

Στην ανάδειξη της ιστορικής και τουριστικής αξίας της παλιός αυτής σιδηροδρομικής γραμμής καθώς και του τοπίου στο οποίο είναι εντεταγμένη,

Στην διατήρησής της σε καθεστώς ενεργού σιδηροδρομικής γραμμής που συνεπάγεται την συντήρηση της από τον Οργανισμό,

- Στην λειτουργία της για τοπικούς συγκοινωνιακούς σκοπούς (η γραμμή εξυπηρετεί πολλούς ορεινούς οικισμούς του Νομού Φθιώτιδας το οποίο, μετά την λειτουργία της νέας σιδηροδρομικής γραμμής, δεν διαθέτουν άλλη σιδηροδρομική σύνδεση με τα γειτονικό αστικά κέντρα)

Κατά συνέπεια, εφόσον χαρακτηριστεί η γραμμή θα υπάρξει η δυνατότητα αξιοποίησης και εκμετάλλευσης της γραμμής, στο πλαίσιο των διατάξεων του Νόμου για τις σιδηροδρομικές γραμμές αποκλειστικής ιστορικής- τουριστικής τοπικής χρήσης τόσο από παρόχους επιβατικών σιδηροδρομικών μεταφορών που είναι αδειοδοτημένοι στο ελληνικό σιδηροδρομικό δίκτυο, όσο και από άλλους φορείς που θα εκδηλώσουν σχετικό ενδιαφέρον.

3. Τέλος σας ενημερώνουμε ότι εφόσον θα κυκλοφορείται η εν λόγω γραμμή θα πρέπει να χρηματοδοτούνται και τα αναγκαία έργα συντήρησης.

Ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος
Σπυρίδων Κ. Πατέρας

sidirodromikanea.blogspot.com