Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2022

Η Επιτροπή της ΕΕ προτείνει νομοθεσία για την προστασία των χωρών από τον εξαναγκασμό. Τι είπε η Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου.


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτείνει τη δημιουργία ενός νομοθετικού εργαλείου που θα προστατεύει τα κράτη μέλη της ΕΕ από τον εξαναγκασμό από τρίτες χώρες. Η Επιτροπή θέλει να διασφαλίσει ότι μέσω του μέσου κατά του καταναγκασμού (ACI), οι χώρες και οι αγορές τους θα είναι εγγυημένες εάν μια άλλη χώρα τους επιβάλει καταναγκαστικά μέτρα όπως κυρώσεις ή απαγόρευση μεταφορών.

Νίκος Παπατόλιος


Ένα καλό παράδειγμα για το πώς θα μπορούσε να βοηθήσει η ACI είναι « η απαγόρευση της Κίνας στις εισαγωγές από τη Λιθουανία ή η απαγόρευση της Ρωσίας γεωργικών προϊόντων από την ΕΕ», εξήγησε ο Bernd Lange, μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Πριν από λίγες ημέρες, η Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πραγματοποίησε την πρώτη της συνεδρίαση για να εξετάσει την πρόταση της Επιτροπής. Οι πρώτες αντιδράσεις ήταν θετικές, παρόλο που υπήρχαν κάποιες αμφιβολίες και ανησυχίες για το πώς και πότε θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί το ACI.

Εμπορική οπλοποίηση

Κατά την πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου, οι συμμετέχοντες αντάλλαξαν διάφορες και εξίσου ενδιαφέρουσες απόψεις. Ο Denis Redonnet, Chief Trade Enforcement Officer (CTEO), τόνισε ότι το ACI ήταν «μια απάντηση στην ολοένα αυξανόμενη οπλοποίηση των εμπορικών και επενδυτικών δεσμών στο διεθνές περιβάλλον».

Πράγματι, αυτό που σκοπεύει να κάνει η Επιτροπή με το ACI είναι να δημιουργήσει ένα ασφαλές περιβάλλον για τα κράτη μέλη όσον αφορά τις περιοριστικές και επιζήμιες πολιτικές από άλλες χώρες. Αυτό είναι ένα θετικό βήμα, δεδομένου ότι, μέχρι στιγμής, οι χώρες έμειναν λίγο πολύ μόνες τους όταν επρόκειτο για τέτοιες καταστάσεις.
Ένα σημείο που θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί με μεγαλύτερη σαφήνεια είναι αυτό των διεθνών κυρώσεων. Τι θα μπορούσε να συμβεί, για παράδειγμα, εάν οι ΗΠΑ επιβάλλουν κυρώσεις, αλλά ένα κράτος μέλος δεν συμμορφώνεται με αυτές; Θα επιβληθεί πρόστιμο στη χώρα ή το ACI θα την προστάτευε και θα διασφάλιζε την ανεξαρτησία της στη λήψη τέτοιων αποφάσεων; Επιπλέον, πώς θα διασφαλίσει το ACI ότι έχει επιρροή και σεβασμό διεθνώς;

Η ΕΕ πρέπει να αποφύγει τον προστατευτισμό

Ωστόσο, οι ανησυχίες που αναφέρθηκαν παραπάνω δεν συμμερίστηκαν στη συνεδρίαση της επιτροπής. Ίσως είναι πολύ νωρίς για να τα αντιμετωπίσουμε, καθώς είναι απαραίτητο να αντιμετωπίσουμε άλλα ζητήματα. Για παράδειγμα, η Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου (ΕΛΚ, ΕΛ), η οποία χαιρέτισε την ιδέα του ACI, «τόνισε ότι πρέπει να είναι προβλέψιμο και αναλογικό στον σχεδιασμό του και να μην χρησιμοποιείται με λάθος τρόπους».

Ομοίως, ο Michiel Hoogeveen (ECR, NL) είπε ότι «οι στόχοι του ACI φαίνονταν ευγενείς, αλλά στην πραγματικότητα, έδωσε στην Επιτροπή ακόμη μεγαλύτερη εξουσία και τη δυνατότητα να ξεκινήσει έναν εμπορικό πόλεμο». Τόνισε τη σημασία του σαφούς ορισμού του εξαναγκασμού και της σωστής αξιολόγησης του μέσου. Τέλος, ο Jörgen Warborn (EPP, SE) δήλωσε ότι το ACI μπορεί να είναι «ένας τρόπος αποτροπής του οικονομικού εξαναγκασμού, αλλά ότι θα πρέπει να ισορροπηθεί προσεκτικά ώστε να μην οδηγήσει σε προστατευτισμό».

railfreight.com
sidirodromikanea.blogspot.com