Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2022

Ηράκλειο: Κατηγορηματικό «όχι» από την κυβέρνηση για προαστιακό


Η σχετική πρόταση αφορούσε σε ένα μέσο σταθερής τροχιάς στο βόρειο κομμάτι του νομού Ηρακλείου, που θα συνέδεε το πολεοδομικό συγκρότημα του Ηρακλείου και το παραλιακό-τουριστικό μέτωπο με το υπό κατασκευή νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι Πεδιάδος

Στις «καλένδες», προτού καν διερευνήσει τις όποιες τυχόν προοπτικές και τις δυνατότητες, παραπέμπει, καταπώς φαίνεται, η κυβέρνηση την ιδέα για ένα μέσο σταθερής τροχιάς στο βόρειο κομμάτι του νομού Ηρακλείου, εν προκειμένω έναν προαστιακό σιδηρόδρομο, που θα συνέδεε το πολεοδομικό συγκρότημα του Ηρακλείου και το παραλιακό-τουριστικό μέτωπο με το υπό κατασκευή νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι Πεδιάδος.

Τη σχετική πρόταση έχει καταθέσει επισήμως στο τραπέζι ο τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων και βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτικής Συμμαχίας Χάρης Μαμουλάκης, ο οποίος έχει σταθεί και στην ανάλογη πρακτική που έχει ακολουθηθεί σε διεθνές επίπεδο και αφορά στη διασύνδεση νέων αεροδρομίων με παρακείμενα αστικά κέντρα με μέσα σταθερής τροχιάς, φέρνοντας χαρακτηριστικά παραδείγματα τις ευρωπαϊκές μεσογειακές πόλεις με κίνηση παρόμοιου μεγέθους, όπως και αυτή που προβλέπεται στο αεροδρόμιο στο Καστέλι. Παραδείγματα όπως το αεροδρόμιο στη Βαλένθια, που κατασκευάστηκε το 2007 και συνδέθηκε με τρένο με το μετρό της πόλης, ή το αεροδρόμιο του Φάρο στην Πορτογαλία, όπου βρίσκεται υπό μελετητική ωρίμανση η διασύνδεση με το παρακείμενο δίκτυο σιδηροδρομικών υποδομών.

Ο βουλευτής παρέθεσε τα δεδομένα και τα παραδείγματα κατά τη χθεσινή συζήτηση επερώτησής του στη Βουλή.

Δε βρήκε, ωστόσο, ανοιχτά ώτα! Όπως προκύπτει συμπερασματικά από τις απαντήσεις που δόθηκαν, η ιδέα για προαστιακό - που μπορεί ομολογουμένως να έχει δυσκολίες, κόστος και ερωτηματικά αλλά αν μη τι άλλο παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και θα άξιζε μια ευκαιρία σοβαρής έστω διερεύνησης, ενόψει και των σχεδιαζόμενων επενδύσεων με το νέο αεροδρόμιο, τον νέο ΒΟΑΚ, την πρώην Βάση Γουρνών κ.τ.λ. - δεν απασχολεί στην παρούσα φάση τη κυβέρνηση.

Μάλιστα ο βουλευτής δε δίστασε, μετά το πέρας της συζήτησης στη Βουλή, να εκφράσει την πλήρη απογοήτευσή του, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά πως το αποτέλεσμα της συζήτησης της επίκαιρης ερώτησής του προς το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών συνοψίζεται σε τέσσερις λέξεις: «Ξεχάστε τον προαστιακό Ηρακλείου».

Αναλυτικότερα, κατά την αρχική τοποθέτησή του, ο Χάρης Μαμουλάκης ανέλυσε τις ιδανικές συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί σήμερα για την εξέταση της σκοπιμότητας και της βιωσιμότητας ενός μέσου σταθερού τροχιάς στην Κρήτη, του προαστιακού Ηρακλείου, που θα ενώνει την πόλη και το βόρειο μέτωπο του νομού Ηρακλείου με το νέο αεροδρόμιο Καστελίου, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η συγκυρία είναι ευνοϊκή για μια σειρά από λόγους:

- Πρώτον, εξαιτίας της διαθεσιμότητας πόρων, τόσο σήμερα λόγω του Ταμείου Ανάκαμψης όσο όμως και στο μέλλον, εξαιτίας του συνολικού προσανατολισμού των ευρωπαϊκών κονδυλίων στην κατεύθυνση των “πράσινων” και βιώσιμων μεταφορών.

- Δεύτερον, εξαιτίας των εν εξελίξει έργων υποδομών στο νησί, όπως ο ΒΟΑΚ και το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι, από τα οποία θα μπορούσαν να προκύψουν απαντήσεις για το ερώτημα της βέλτιστης χάραξης ενός μέσου σταθερής τροχιάς.

- Και, τρίτον, λόγω των εν εξελίξει αναπλάσεων στην ευρύτερη περιοχή του Ηρακλείου που θα μπορούσαν να δώσουν απαντήσεις στα ερωτήματα της χωροθέτησης ανάλογων υποδομών».

Στη συνέχεια ο τομεάρχης Υποδομών και βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. έκανε αναφορά και στις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί λόγω της κλιματικής κρίσης, η οποία υποχρεώνει την Πολιτεία να εξετάσει εναλλακτικά μοντέλα διαχείρισης της ενέργειας και των υποδομών μεταφοράς, με τα ενεργοβόρα νησιά της Μεσογείου, όπως είναι και η Κρήτη, να βρίσκονται στο επίκεντρο αυτής της αναζήτησης. Ιδιαίτερη μνεία έκανε και στην απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης τον Ιούλιο του 2019, όταν κλήθηκε να γνωμοδοτήσει για το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Μεταφορών, όπου και διατυπώθηκε το αίτημα να εξετάσει η Πολιτεία τη βιωσιμότητα ενός σχεδίου ανάπτυξης τρένου στην Κρήτη. «Θα ήθελα να μας απαντήσετε, κύριε υπουργέ: Προστίθεστε να διερευνήσετε τη σκοπιμότητα και τη βιωσιμότητα ενός μέσου σταθερής τροχιάς στην Κρήτη, που θα εκκινούσε από τη διασύνδεση του νέου αεροδρομίου Καστελίου με την πόλη του Ηρακλείου; Το κόστος της μελέτης είναι αμελητέο, ενώ τα οφέλη πολλά και σημαντικά», κατέληξε στην τοποθέτησή του ο Χάρης Μαμουλάκης.

Η απάντηση του υφυπουργού

«Δεν υπάρχει καμία περίπτωση»

Ποια ήταν η απάντηση που εισέπραξε ο βουλευτής Ηρακλείου; Σύμφωνα με ανακοίνωση που βγήκε από το γραφείο του, «απαντώντας ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρκέστηκε στο να ασκήσει κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ, να αναφερθεί στο τι ΘΑ κάνει η Ν.Δ. στην Κρήτη, να “κατηγορήσει” τον Χάρη Μαμουλάκη ότι ενεργεί ως εκπρόσωπος της Περιφέρειας Κρήτης στη Βουλή (!) και να καταλήξει ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να διερευνήσει η κυβέρνηση τη σκοπιμότητα και τη βιωσιμότητα του προαστιακού Ηρακλείου. Αξίζει τέλος να αναφερθεί και η προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζουν τη διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου οι υπουργοί της κυβέρνησης της Ν.Δ., αφού, όπως φάνηκε, ο υφυπουργός δεν είχε καν διαβάσει την επίκαιρη ρρώτηση του Χάρη Μαμουλάκη και νόμιζε ότι ο προαστιακός Ηρακλείου αφορούσε όλη την Κρήτη!».

Ο αν. τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και βουλευτής Ηρακλείου, Χάρης Μαμουλάκης, δεν παρέλειψε να ασκήσει κριτική και στην «πάγια τακτική των υπουργών να εξακολουθούν να αντιπολιτεύονται τον ΣΥΡΙΖΑ και, ταυτόχρονα, να απαξιώνουν τη διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου, αρνούμενοι να παρουσιάσουν τα έγγραφα που τους ζητούνται, όπως για παράδειγμα γίνεται επί δυόμισι χρόνια με τη σύμβαση της ΕΤΕπ για το “Νίκος Καζαντζάκης”».

neakriti.gr
sidirodromikanea.blogspot.com