Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2022

Η νέα εκδοχή του Orient Express ξεκινά από την Ιταλία το 2023- Θα ταξιδέψεις στη μαγεία του;

«Φέρνουμε πίσω ένα τρένο πολυτελείας, αλλά του δίνουμε μια εντελώς ιταλική χροιά», λέει ο Paolo Barletta, Διευθύνων Σύμβουλος της Arsenale, της εταιρίας που ανέλαβε ν΄ αναβιώσει τη νέα εκδοχή του Orient Express με την προσθήκη του « La Dolce Vita», δίνοντας έμφαση στις υπηρεσίες που θα προσφέρει στους ταξιδιώτες του.

Νατάσσα Σιδηροκαστρίτου

Λίγες ιστορίες ταξιδίων είναι τόσο εντυπωσιακές όσο εκείνες που μιλούν για το Orient Express. Ακόμη και η Αγκάθα Κρίστι, η βασίλισσα του εγκλήματος, διάλεξε το εμβληματικό τρένο για να «φιλοξενήσει» την καλύτερη πλοκή για το Νο1 best seller της και να ταξιδέψει στο μυστήριο τους εκατομμύρια φανατικούς αναγνώστες της παγκοσμίως.
Η σιδηροδρομική γραμμή από το Παρίσι προς την Κωνσταντινούπολη που πρωτοστάτησε σε μια νέα εποχή υπερηπειρωτικών πολυτελών ταξιδιών με τρένο έχει αιχμαλωτίσει το συναίσθημα και τη φαντασία πολλών ταξιδιωτών για περισσότερο από έναν αιώνα. Παρόλο που το Orient Express έχει σταματήσει από το 1977 τα υπερηπειρωτικά του ταξίδια (το θρυλικό αυτό τρένο εξακολουθεί να λειτουργεί σήμερα και να προσφέρει πολυτελείς υπηρεσίες στους επιβάτες αλλά πλέον το δρομολόγιο του είναι κάπως σύντομο, σε σύγκριση με το δρομολόγιο του παρελθόντος), φαίνεται πως το 2023, οι ταξιδιώτες θα έχουν μια νέα ευκαιρία να γνωρίσουν τη φήμη του εμβληματικού αυτού τρένου. Μια νέα επανάληψη του Orient Express κάνει το ντεμπούτο του στην Ιταλία προκειμένου να γνωρίσει σε όλο και περισσότερο κοινό την περιπέτεια και το λαμπερό στυλ μιας άλλης εποχής!

Με το όνομα Orient Express La Dolce Vita, το project θα ξεκινήσει με 6 διαφορετικά τρένα σε 14 ιταλικές περιοχές, 3 διεθνείς διαδρομές και περισσότερα από 10.000 μίλια σιδηροδρομικών γραμμών. Τα ταξίδια αναμένεται να διαρκέσουν από 1 έως 3 ημέρες και η δυνατότητα για κρατήσεις θα είναι εφικτή από τον Ιούνιο του 2022 για τα ταξίδια του 2023.

H αναβίωση του Orient Express

Έχουν περάσει 45 χρόνια από τότε που το πρωτότυπο Orient Express διεκόπη λόγω μείωσης της επιβατικής κίνησης. Παρόλ' αυτα παρόμοια τρένα που ακολουθούσαν ελαφρώς διαφορετικές διαδρομές, έχουν εμφανιστεί όλα αυτά τα χρόνια, συμπεριλαμβανομένης της σιδηροδρομικής υπηρεσίας Belmond's Venice Simplon-Orient-Express, που κάνει μια διαδρομή από το Λονδίνο στο Παρίσι και τη Βενετία. Συνεργάτες για την επανεκκίνηση του νέου Orient Express είναι ο γαλλικός όμιλος Accor, ο οποίος απέκτησε το 50% της μάρκας το 2017 (το υπόλοιπο 50% είναι υπό τον Όμιλο SNCF, την κρατική εταιρεία σιδηροδρόμων της Γαλλίας) και η ιταλική εταιρεία επενδύσεων Arsenale, με την υποστήριξη της κύριας ιταλικής εταιρείας τρένων Trenitalia και η Fondazione FS Italiane, η οποία διαχειρίζεται τις ιστορικές γραμμές και τα τρένα της χώρας.
«Φέρνουμε πίσω ένα τρένο πολυτελείας, αλλά του δίνουμε μια εντελώς ιταλική χροιά», λέει ο Paolo Barletta, Διευθύνων Σύμβουλος της Arsenale. «Το Orient Express La Dolce Vita πρόκειται να προσφέρει ένα παράθυρο με εικόνες και εμπειρίες σε μερικά από τα λιγότερο γνωστά μέρη της χώρας μας, ενώ θα κάνει στάση στη Ρώμη, τη Φλωρεντία και το Μιλάνο, παρέχοντας αυτό το υψηλό επίπεδο υπηρεσιών για το οποίο ήταν πάντα γνωστό. Η ιδέα είναι να δοθεί η ευκαιρία στους επιβάτες να κατέβουν από το τρένο και να εξερευνήσουν πέρα ​​από τους πιο προφανείς προορισμούς της Ιταλίας - μια εμπειρία «dolce vita» σε 360 μοίρες», συνέχισε.

Εκτός από την Ιταλία, η ανανεωμένη σιδηροδρομική υπηρεσία θα κατευθυνθεί επίσης σε 3 διεθνείς προορισμούς από τη Ρώμη: σε Κωνσταντινούπολη, Παρίσι αλλά και το κροατικό λιμάνι του Σπλιτ. «Το Orient Express, έπρεπε να έχει ένα διηπειρωτικό στοιχείο», λέει ο Stephen Alden, Διευθύνων Σύμβουλος της Raffles και της Orient Express. «Αυτό το διαπολιτισμικό πνεύμα είναι που το κάνει ξεχωριστό».

Το ταξίδι θα είναι κάτι περισσότερο από ένα μέσο μεταφοράς

«Θα μπορείτε να πάτε για κυνήγι τρούφας στο Πιεμόντε το πρωί, μετά σε κάποιο θέατρο του Μιλάνου το βράδυ και να επισκεφτείτε ένα μικρό αλλά πανέμορφο χωριό στην ύπαιθρο της Σικελίας την επόμενη μέρα», λέει ο ο Stephen Alden. Και αυτό που περιγράφει είναι αυτό που ζούσαν στην τότε χρυσή εποχή των ταξιδιών με τρένο, όταν οι ταξιδιώτες άφηναν μερικές φορές τις καμπίνες τους για μια διανυκτέρευση σε ένα πολυτελές ξενοδοχείο.

Η πολυτέλεια και τώρα θα κυριαρχεί

Όταν το αρχικό τρένο Orient Express έκανε το ντεμπούτο του το 1883, τα βαγόνια του ήταν από τα πιο πολυτελή της εποχής με χαρακτηριστικά όπως περίτεχνες ξύλινες επενδύσεις, δερμάτινες πολυθρόνες και μεταξωτά σεντόνια. Στο πλοίο, οι επιβάτες απολάμβαναν γεύματα 8 πιάτων σερβιρισμένα σε κατάλευκα τραπεζομάντιλα, στα πιο πολυτελή σερβίτσια, καθώς οι ταξιδιώτες μεταφέρονταν σε διαφορετικούς προορισμούς στην Ευρώπη, από τη Βουδαπέστη και το Μόναχο μέχρι τη Βενετία και το Παρίσι.

Σύμφωνα με την Dimorestudio, τη σχεδιαστική εταιρεία με έδρα το Μιλάνο που έχει αναλάβει τη διακόσμηση του Orient Express La Dolce Vita, η νέα ατμομηχανή θα προσπαθήσει να αγγίξει το ίδιο εκλεπτυσμένο στυλ, χωρίς να προσπαθεί να το αντιγράψει. «Δεν δημιουργούμε ένα αντίγραφο, αλλά τη δική μας ερμηνεία του τρένου, με βλέμμα στην κληρονομιά μας», λέει ο Emiliano Salci, ένας από τους συνιδρυτές του Dimorestudio. «Οι εσωτερικοί χώροι θα αντλήσουν επιρροές από τη χρυσή εποχή του ιταλικού design —τη δεκαετία του 1950, της δεκαετίας του '60 και του '70— και θα συνδυάσουν retro πινελιές με μια πιο μοντέρνα αισθητική. Κάθε πτυχή του θα είναι μια ισορροπία μεταξύ του κλασικού και του σύγχρονου».

Από τα σχέδια των νέων βαγονιών που κυκλοφόρησαν από την εταιρία, μπορεί να διακρίνει κανείς ένα mix & match απο διαφορετικές υφές, βελούδινα χαλιά, σύγχρονα έργα τέχνης, ορειχάλκινες πινελιές και πολυεπίπεδες σχεδιαστικές λεπτομέρειες. Καθένα από τα 6 ξεχωριστά τρένα θα διαφέρει ελαφρώς αλλά το καθένα θα περιλαμβάνει 12 καμπίνες Deluxe, 18 Σουίτες, μία Σουίτα Honor και ένα εστιατόριο με τοπικούς και διεθνείς σεφ και σομελιέ. Τα μενού θα περιλαμβάνει το δείπνο 5 αστέρων του αυθεντικού Express, με έμφαση στα ιταλικά υλικά και πιάτα.

Δες τα πρώτα σχέδια του νέου Orient Express στη gallery που ακολουθεί και μεταφέρσου νοερά από τώρα στα μαγικά ταξίδια του μέλλοντος με νότες από τη φινέτσα και την πολυτέλεια του παρελθόντος.

queen.gr
sidirodromikanea.blogspot.com