Πρόσφατα, ξέσπασαν βίαιες διαδηλώσεις στο Καζακστάν για την αύξηση της τιμής του υγραερίου (LPG). Η κυβέρνηση παραιτήθηκε και κήρυξε ορισμένες περιοχές σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Ως κύρια χώρα διέλευσης για τον Νέο Δρόμο του Μεταξιού, φαίνεται ότι η σταθερότητα του Καζακστάν προκαλεί ανησυχία. Η διέλευση των τρένων Κίνας-Ευρώπης επηρεάζεται από την τρέχουσα κατάσταση;
Της Huilin Shi
Το RailFreight.com έχει ενημερωθεί από διάφορες πηγές ότι τα τρένα μεταξύ Κίνας-Ευρώπης δεν επηρεάζονται αυτή τη στιγμή. Αντίθετα, «η μεταφορά με φορτηγά μέσω της περιφερειακής οδού της Περιφέρειας Αλμάτι δεν είναι τόσο ομαλή», εξήγησε ο Erkinbek Sansyzbay, σύμβουλος του προέδρου της Διεθνούς Ένωσης Χερσαίων Μεταφορέων του Καζακστάν. Επιπλέον, το GPS στα κοντέινερ θα επηρεαστεί λόγω της αποσύνδεσης του δικτύου διαδικτύου στη χώρα».
Σύμφωνα με τις τρέχουσες πληροφορίες που παρέχονται από πηγή της βιομηχανίας του Καζακστάν, μόνο ορισμένα επιβατικά τρένα είναι εκτός λειτουργίας. Τα εμπορευματικά τρένα Κίνας-Ευρώπης δεν έχουν επηρεαστεί από την κατάσταση. Ωστόσο, δεν είναι δυνατόν να είμαστε 100 τοις εκατό σίγουροι για το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα καθώς ολόκληρη η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση αποσύνδεσης και η επικοινωνία των πληροφοριών είναι δύσκολη.
Το πλήθος που διαμαρτύρεται. Πηγή: New York Times.
Αιτίες ταραχών
Οι ταραχές πυροδοτήθηκαν από τον διπλασιασμό της τιμής του υγραερίου πετρελαίου (από 60 σε 120 τένγκε, αύξηση περίπου 0,12 ευρώ), που χρησιμοποιείται για την κινητοποίηση του 70-90 τοις εκατό των τοπικών οχημάτων. Μεταξύ 2019-2021, το Καζακστάν εισήγαγε μια πιο διαφανή ηλεκτρονική πλατφόρμα συναλλαγών για την ενέργεια για να εξισώσει τους όρους ανταγωνισμού στην αγορά συναλλαγών ενέργειας. Αυτό σημαίνει ότι οι κρατικές επιδοτήσεις για τις τιμές της ενέργειας μειώνονται και οι προμηθευτές δεν χρειάζεται πλέον να κάνουν πόλεμο τιμών για να χωρίσουν την πίτα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα απότομες αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας κατά την πρώιμη περίοδο μετά τη μεταρρύθμιση (δηλαδή στις αρχές του 2022). Οι άνθρωποι στις μεγάλες πόλεις, που ήδη ανησυχούν για το κόστος ζωής, δεν το αγοράζουν και διαμαρτύρονται.
Ωστόσο, γνώστες του Καζακστάν αποκαλύπτουν: «Μέχρι τώρα, οι διαδηλώσεις έχουν απομακρυνθεί από τη ζήτηση για τις τιμές του πετρελαίου και έχουν γίνει ένα καθαρά πολιτικό κίνημα, ένα αίτημα για μια ανεξάρτητη και δημοκρατική αλλαγή στη χώρα. Οι άνθρωποι είναι δυσαρεστημένοι που ζουν σε μια χώρα που είναι τόσο πλούσια σε πόρους και εξακολουθεί να πρέπει να υπομείνει τη φτώχεια λόγω της συμμετοχής άλλων χωρών. Οι άνθρωποι πλέον δεν ενδιαφέρονται για τις σιδηροδρομικές εμπορευματικές μεταφορές. Θέλουν απλώς ελευθερία».
Μεταγενέστερες επιπτώσεις στις σιδηροδρομικές εμπορευματικές μεταφορές
Δεν υπήρξε ουσιαστικός αντίκτυπος στα τρένα Κίνας-Ευρώπης που διέρχονται από το Καζακστάν, αλλά η πολιτική αναταραχή έχει αναπόφευκτα προκαλέσει ανησυχία στον κλάδο. Το Αλμάτι, το οποίο έχει πληγεί περισσότερο από τις ταραχές, είναι ένας ζωτικής σημασίας σιδηροδρομικός κόμβος από τον οποίο διέρχονται πολλά τρένα Κίνας-Ευρώπης.
Η πόλη, η οποία είναι επίσης οικονομικός κόμβος, έχει υποστεί το μεγαλύτερο μέρος της αναταραχής. Αν και οι ταραχές σπάνια επηρεάζουν άμεσα τους τερματικούς σταθμούς εμπορευμάτων που βρίσκονται στα προάστια, οι απεργίες και οι διακοπές στις κατασκευαστικές εργασίες που μπορεί να προκληθούν δύσκολα μπορούν να αφήσουν τα τρένα Κίνας-Ευρώπης εντελώς αλώβητα.
railfreight.com
sidirodromikanea.blogspot.com