Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2022

Το Βέλγιο ξεκινά έρευνα για τον ρόλο των σιδηροδρόμων στις απελάσεις εν καιρώ πολέμου σε γερμανικά στρατόπεδα θανάτου.


Άλλες χώρες έχουν καταβάλει αποζημιώσεις σε θύματα και στενούς συγγενείς.
Το Βέλγιο ερευνά τον ρόλο των σιδηροδρόμων του στις απελάσεις κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου 
Το Βέλγιο θέλει να ξεκαθαρίσει τον ρόλο των σιδηροδρόμων του στις απελάσεις κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο υπουργός Κινητικότητας Georges Gilkinet και η πρόεδρος της Γερουσίας Stéphanie D'Hose διέταξαν μια ανεξάρτητη έρευνα για τον ρόλο της σιδηροδρομικής εταιρείας SNCB στις απελάσεις εν καιρώ πολέμου Εβραίων, Ρομά και αγωνιστών της αντίστασης κατά τη γερμανική κατοχή, δήλωσαν την Πέμπτη, εορτάζοντας τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος.
Από τον Ιούλιο του 1942 έως το τέλος του πολέμου, το SNCB μετέφερε περισσότερους από 25.000 Εβραίους και 353 Ρομά από τους Στρατώνες Dossin στη βελγική πόλη Mechelen στο Άουσβιτς και σε άλλα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Δεν επέζησαν πολλοί.
Η σιδηροδρομική εταιρεία έχει αναγνωρίσει τον ρόλο της στις νηοπομπές, αλλά ποτέ δεν μελετήθηκε λεπτομερώς.

«Το γεγονός ότι οι Εβραίοι απελάθηκαν από το SNCB, από Βέλγους μηχανοδηγούς, βελγικές ατμομηχανές… δεν είναι μυστικό, το ξέρουμε εδώ και αρκετό καιρό», ο Nico Wouters, επικεφαλής του Κέντρου Μελετών και Τεκμηρίωσης για τον Πόλεμο και Η Contemporary Society που είναι επιφορτισμένη με την έρευνα, είπε στο VRT .

Αλλά όταν πρόκειται για τη λήψη αποφάσεων και την εφαρμογή των νηοπομπών, εξακολουθούν να υπάρχουν μεγάλα κενά γνώσης, πρόσθεσε.

Η μελέτη θα εξετάσει επίσης τον ρόλο περίπου 6.700 μελών της αντίστασης που εργάστηκαν για το SNCB, και τον βαθμό στον οποίο ήταν δυνατές επιχειρήσεις δολιοφθοράς.

«Σε μια εποχή που ο ρατσισμός και η πόλωση κυριαρχούν πολύ συχνά στη δημόσια συζήτηση, είναι σημαντικό να ρίξουμε φως σε αυτή τη σκοτεινή σελίδα της ιστορίας μας», δήλωσε ο Gilkinet σε δήλωση την Πέμπτη.

«Αυτό το καθήκον να θυμόμαστε… μας ωθεί σήμερα, και ξανά και ξανά και παρ’ όλα αυτά, να υπερασπιστούμε τις θεμελιώδεις αξίες μας του σεβασμού, της ελευθερίας και της διαφορετικότητας», πρόσθεσε.

Παρόμοια μέτρα έχουν κάνει και οι γειτονικές χώρες.

Η ολλανδική σιδηροδρομική εταιρεία NS πλήρωσε περισσότερα από 43 εκατομμύρια ευρώ σε θύματα ή στενούς συγγενείς τους μετά από απόφαση του 2018 να προσφέρει στους ανθρώπους που μεταφέρθηκαν στις νηοπομπές της εταιρείας σε καιρό πολέμου οικονομική αποζημίωση. Σύμφωνα με έρευνα για τηλεοπτικό πρόγραμμα το 2015, η εταιρεία κέρδισε περίπου 2,5 εκατομμύρια ευρώ από την απέλαση Εβραίων.

Το 2014, η Γαλλία έκλεισε μια συμφωνία με τις ΗΠΑ για να καταβάλει αποζημίωση 60 εκατομμυρίων δολαρίων σε Αμερικανά θύματα απελάσεων εν καιρώ πολέμου από τη γαλλική σιδηροδρομική εταιρεία SNCF.

Το βελγικό κοινοβούλιο το 2019 ζήτησε μια ανεξάρτητη έρευνα για τον ρόλο των βελγικών σιδηροδρόμων εν καιρώ πολέμου. Είναι πολύ νωρίς για να πούμε εάν η βελγική μελέτη θα οδηγήσει τελικά σε πληρωμές αποζημιώσεων, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργού κινητικότητας.

Η μελέτη αναμένεται να ολοκληρωθεί και να σταλεί στη Γερουσία τον επόμενο χρόνο.

politico.eu

sidirodromikanea.blogspot.com