Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2022

Κώστας Καραμανλής: «Έγιναν λάθη αλλά το κράτος στάθηκε όρθιο»


Για το χάος που επέφερε η κακοκαιρία «Ελπίδα», μίλησε ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, Κώστας Καραμανλής που προανήγγειλε βαριές καμπάνες στην Αττική Οδό

«Εκ μέρους της κυβέρνησης και χωρίς περιστροφές ζητήσαμε συγνώμη από όσους ταλαιπωρήθηκαν και ταλαιπωρούνται. Πρόκειται για ακραίο καιρικό φαινόμενο αλλά αυτό δε δικαιολογεί τα πάντα», είπε μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA, o Κώστας Καραμανλής, υπουργός Υποδομών και Μεταφορών.

Έγινε διαχείριση κρίσης

Ο κ. Καραμανλής επισήμανε ότι «έγιναν λάθη, υπήρξαν παραλήψεις αλλά το κράτος στάθηκε όρθιο», προκαλώντας την αντίδραση της παρουσιάστριας του κεντρικού δελτίου ειδήσεων, Ράνιας Τζίμας, που επεσήμανε ότι οι εικόνες που είδαμε από χθες κάθε άλλο παρά δείχνουν ένα κράτος που ανταπεξήρθε.

Ο υπουργός από τη μεριά του επέμεινε ότι έγινε μια διαχείριση κρίσης σε δύσκολες συνθήκες καθώς όπως είπε το κράτος κινητοποιήθηκε ώστε να απεγκλωβιστούν οι οδηγοί, ακόμα κι αν αυτό έγινε μετά από ταλαιπωρία.

«Δε λέμε ότι όλα έγιναν όλα τέλεια, δεν πανηγυρίζουμε γι’ αυτό. Όλοι στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων μετά από μια δύσκολη συγκυρία».

Ευθύνη στην Αττική Οδό

«Καταλαβαίνω τον θυμό, την απογοήτευση και τα νεύρα όλων. Είχαν δοθεί διαβεβαιώσεις από όλους του παραχωρησιούχους ότι θα λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να μη δούμε αυτές τις εικόνες ντροπής. Δυστυχώς αυτό δεν έγινε», συμπλήρωσε και τόνισε ότι το υπουργείο και συνολικά η κυβέρνηση έκανε ό,τι ήταν δυνατό για να αποφευχθεί το χάος της «Ελπίδας».

«Ο παραχωρησιούχος έχει την ευθύνη για τη λειτουργεία και τη συντήρηση του δρόμου. Είχαν γίνει όλες οι συσκέψεις, είχαν δοθεί όλες οι διαβεβαιώσεις. Δεν έγιναν αυτά που έπρεπε».

Πρώτη φορά η κυβέρνηση παρεμβαίνει για να δοθεί αποζημίωση από ιδιώτη

Σύμφωνα με τον υπουργό, είναι η πρώτη φορά που ζητείται από ιδιωτική εταιρεία να καταβάλλει αποζημίωση για τα όσα συνέβησαν και για την ταλαιπωρία των πολιτών.

«Για πρώτη φορά είδαμε ότι πέρα από το θεσμικό πλαίσιο που υπάρχει, έγινε ένα βήμα που δεν έχει γίνει ποτέ ούτε στην Ευρώπη. Ήρθε η ίδια η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός και ζήτησε την καταβολή του ποσού των 2.000 ευρώ, ενός γενναίου ποσού. Μπορεί κάποιος να συμφωνεί ή να μη συμφωνεί με το ύψος του ποσού, όλοι συμφωνούμε όμως ότι κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει σε παρόμοιες περιπτώσεις. Πέρα από αυτό, υπάρχει ειδικό θεσμικό πλαίσιο για να δούμε πού υπάρχουν ευθύνες και οι καμπάνες θα είναι βαριές. Σε αυτό δεσμευόμαστε και θα το κάνουμε».

«Δεσμευόμαστε ότι δε θα καλύψουμε ευθύνες. Θα εξετάσουμε τι έχει γίνει, ποιος έχει την ευθύνη», συμπλήρωσε και τόνισε ότι το χρηματικό ποσό των 2.000 που θα δοθεί από την Αττική Οδό, δεν μπλοκάρει μελλοντικές αξιώσεις των οδηγών από την εταιρία. «Μπορείτε να έχετε και άλλες απαιτήσεις, δεν αποστερείται το δικαίωμα να κινηθείτε νομικά».

Κλείνοντας, ο υπουργός Υποδομών σημείωσε:

«Δεν είμαστε ικανοποιημένοι από αυτό που έγινε χθες. Ευθύνες υπάρχουν και θα αποδοθούν αλλά την ώρα της κρίσης το πινγκ πονγκ ευθυνών δε βοηθάει κανέναν».

tovima.gr
sidirodromikanea.blogspot.com