Με νέους διαγωνισμούς για 6 σιδηροδρομικά έργα, που θα προχωρήσουν με το μοντέλο του ανταγωνιστικού διαλόγου, συνολικού ύψους 4 δισ. ευρώ κάνει «ποδαρικό» το 2022 η ΕΡΓΟΣΕ σε συνεργασία βέβαια με το αρμόδιο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.
Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Εάν δεν προκύψει κάποια αλλαγή της τελευταίας στιγμής, βάσει του αρχικού χρονοδιαγράμματος και για τους 6 διαγωνισμούς, όπως έχει αποκαλύψει το insider.gr, ο Φάκελος Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος πρέπει να υποβληθεί στα μέσα Ιανουαρίου, ειδικότερα μέχρι την Παρασκευή 14.01.2022 (η αποσφράγιση θα γίνει σταδιακά μεταξύ 21 και 28 Ιανουαρίου) και λογικό είναι να γίνεται «αγώνας δρόμου» ώστε να μην προκύψουν παρατάσεις.
Να σημειωθεί ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα το υπουργείο προωθεί μαζικά διαγωνισμούς και διαδικασίες, όπως είχε εξαγγείλει εδώ και καιρό. Βέβαια, όλες αυτές οι διεργασίες απαιτούν κινητοποίηση του κατασκευαστικού κλάδου σε τεχνικό αλλά και χρηματοδοτικό επίπεδο και δεν λείπουν οι περιπτώσεις στις οποίες όχι μόνο οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου, αλλά και οι ίδιες οι εταιρείες ζητούν μικρές χρονικές αναβολές ώστε να… μπορέσουν να ανταποκριθούν. Πάντως, βάσει όσων ίσχυαν μέχρι την περίοδο των Χριστουγέννων, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών δεν έδειχνε διατεθειμένο να δώσει κάποια παράταση, ωστόσο, μένει να φανεί αν θα προκύψει κάτι διαφορετικό μέσα στις επόμενες ημέρες.
Σε αυτούς τους διαγωνισμούς, όπως ήδη έχει αναδείξει το insider.gr, θεωρείται πιθανό να «χτιστούν συμμαχίες μεταξύ των μεγάλων κατασκευαστικών ομίλων, στα πρότυπα συμφωνιών που έγιναν στο «πακέτο» των 374 εκατ. ευρώ, αλλά και συμμετοχή ξένων γκρουπ. Ωστόσο, δεν είναι απαραίτητο να δούμε ακριβώς τις ίδιες συνεργασίες (π.χ. ΤΕΡΝΑ με Μυτιληναίο), καθώς, όπως δηλώνουν στελέχη του κλάδου, ενδέχεται να προκύψουν άλλες συμπράξεις σε σχέσεις με αυτές που καταγράφηκαν στα οδικά ΣΔΙΤ του Δεκεμβρίου. Γιατί μπορεί, όπως αναφέρουν, για παράδειγμα οι ΑΒΑΞ και Μυτιληναίος να κατέβηκαν μαζί σε ΣΔΙΤ και παραχωρήσεις (π.χ. Εγνατία), ωστόσο, είναι πιθανόν ο πρώτος να αναζητήσει άλλον εταίρο, π.χ. την ΑΚΤΩΡ (ή άλλο γκρουπ) για τα δημόσια έργα και ο δεύτερος να συμπράξει με άλλη εταιρεία που διεκδικεί με αξιώσεις διαγωνισμούς με δημόσιο μοντέλο και μάλιστα σιδηρόδρομο (δηλαδή, όχι απαραίτητα την ΤΕΡΝΑ, αλλά και την Intrakat που έχει απλώσει δίχτυα στα projects αυτά με την Σιδηροδρομικά Έργα). Με απλά λόγια, μπορεί να έχουμε άλλου είδους συμπράξεις σε ΣΔΙΤ και παραχωρήσεις, άλλες σε δημόσια έργα ή ιδιωτικοποιήσεις, ενώ οι συνεργασίες θα ποικίλλουν αναλόγως… τομέα (οδικά, σιδηρόδρομο, απορρίμματα, ιδιωτικά projects κ.α.)
Σε κάθε περίπτωση, το μέγεθος των έργων, οι τεχνικές και χρηματοδοτικές απαιτήσεις, οι χρόνοι και οι δεσμεύσεις που θα «συνοδεύουν» τις διαγωνιστικές διαδικασίες, η ανάγκη για σύμπραξη με διεθνή όμιλος που θα συνδράμει στο τεχνολογικό επίπεδο αλλά και στην προσφορά εξειδικευμένου υλικού κ.α. συγκλίνουν προς την κατεύθυνση των συμπράξεων ανάμεσα στους εγχώριους ισχυρούς ομίλους ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΑΚΤΩΡ, ΑΒΑΞ, Μυτιληναίος, Intrakat, σε διεθνείς εταιρείες κ.α.
Κάποια γκρουπ ήδη συνεργάζονται με ξένα σχήματα τόσο σε δημόσιου ή ΣΔΙΤ διαγωνισμούς αλλά και σε διαγωνισμούς που σχετίζονται με σιδηρόδρομο ή Μετρό (η Alstom ως γνωστόν με την ΑΒΑΞ, η Siemens, ενώ υπάρχουν και άλλα γκρουπ από Ευρώπη, Ασία κ.α.). Το νέο μοντέλο απαιτεί συνεργασίες και μεταξύ των κατασκευαστικών ομίλων και διεθνών προμηθευτών σιδηροδρομικών συστημάτων.
Βέβαια, στο αρχικό στάδιο εκδήλωσης ενδιαφέροντος ενδέχεται να εμφανιστούν περισσότερα γκρουπ και όχι 1-2 κοινοπραξίες μόνο, αν και αυτό θα φανεί προσεχώς, αλλά στελέχη του χώρου εκτιμούν ότι στην πορεία θα δούμε συνεργασίες υψηλού επιπέδου και βεληνεκούς.
Για όλα τα έργα, ο ακριβής προϋπολογισμός δημοπράτησης θα καθοριστεί βάσει των αποτελεσμάτων του Διαλόγου κατά το Στάδιο Β.Ι της Β’ Φάσης του Διαγωνισμού και θα συμπεριληφθεί στην Πρόσκληση Υποβολής Προσφορών. Η συνολική διάρκεια της σύμβασης, κατά την εκτίμηση του Αναθέτοντα Φορέα, ανέρχεται σε 48 μήνες. Ο ακριβής χρόνος μελέτης & κατασκευής και ο χρόνος εγγύησης του κάθε έργου θα καθοριστεί κατά τη Β’ Φάση του Διαγωνισμού.
Πρόκειται για τα έργα που προωθούν το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και η ΕΡΓΟΣΕ ώστε να συνδέσουν βασικά λιμάνια της χώρας με το σιδηροδρομικό δίκτυο, με τον υπουργό, Κ. Καραμανλή, να έχει ήδη εξαγγείλει το φιλόδοξο πλάνο. Αφορούν στη διασύνδεση του σιδηροδρομικού δικτύου με λιμάνια, θεωρούνται προτεραιότητας και έχουν ενταχθεί στον σχεδιασμό του υπουργείο αλλά και ευρύτερα της κυβέρνησης ώστε η Ελλάδα στον τομέα των logistics και των συνδυασμένων μεταφορών να αποκτήσει ενισχυμένο ρόλο της ως διαμετακομιστικό hub της ευρύτερης περιοχής.
insider.gr
sidirodromikanea.blogspot.com