Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2021

Κίνα: Οι λύσεις για την προστασία των σιδηροδρομικών γραμμών από τις ανεμοθύελλες της ερήμου.

Ο Yu Guorong φοβόταν κάποτε τον άνεμο. Για περισσότερα από 30 χρόνια, ο εργάτης συντήρησης σιδηροδρόμων από την αυτόνομη περιοχή Xinjiang Uygur της βορειοδυτικής Κίνας μάχεται με τους ανέμους στην έρημο Γκόμπι για να εξασφαλίσει ασφαλείς σιδηροδρομικές λειτουργίες.

Τώρα, με την τεχνολογία και τις εγκαταστάσεις ανεμοφράκτη που έχουν υιοθετηθεί για έναν σιδηρόδρομο υψηλής ταχύτητας, βρέθηκε να τα πηγαίνει καλά με τον αόρατο εχθρό του.

Ο σιδηρόδρομος υψηλής ταχύτητας μήκους 1.776 χιλιομέτρων συνδέει την περιφερειακή πρωτεύουσα Urumqi με τη Lanzhou, πρωτεύουσα της επαρχίας Gansu. Έως και 462 χλμ. της γραμμής στο Xinjiang βρίσκεται σε περιοχές με ανέμους. Ορισμένα τμήματα βλέπουν ανέμους με ταχύτητες άνω των 20 μέτρων ανά δευτερόλεπτο για κατά μέσο όρο 200 ημέρες το χρόνο, με τη μέγιστη ταχύτητα ανέμου να ξεπερνά τα 32 μέτρα ανά δευτερόλεπτο.


Στη δεκαετία του 1990, όταν δεν υπήρχαν σιδηρόδρομοι υψηλής ταχύτητας, η κινούμενη άμμος έθαβε συχνά το υπόβαθρο και τις σιδηροτροχιές, αναγκάζοντας τις λειτουργίες των τρένων να ανασταλούν.

Ο Yu και οι συνεργάτες του έπρεπε συχνά να αφαιρούν την άμμο από τις ράγες χρησιμοποιώντας φτυάρια σε δυνατούς ανέμους.
«Για να αποφύγουμε την παράσυρσή μας, έπρεπε να δεθούμε με σχοινί ενώ εργαζόμασταν, με τη μια άκρη του σχοινιού στερεωμένη σε ένα τσιμεντένιο κοντάρι», θυμάται ο Yu.
Όταν ο σιδηρόδρομος υψηλής ταχύτητας Lanzhou-Urumqi τέθηκε σε λειτουργία το 2014, τέθηκε σε χρήση μια σειρά εγκαταστάσεων ανεμοφράκτη, οι οποίες βελτίωσαν σημαντικά την ασφάλεια και την ομαλή λειτουργία των τρένων.


Στο βόρειο σταθμό Liaodun στην πόλη Hami, ο αποστολέας Wang Renjie παρακολουθεί τις ταχύτητες ανέμου διαφορετικών σταθμών σε έναν υπολογιστή.

«Το σύστημα παρακολούθησης εκπέμπει αυτόματα συναγερμό εάν η ταχύτητα του ανέμου ξεπεράσει τα 20 μέτρα ανά δευτερόλεπτο και ο αποστολέας θα προειδοποιήσει τα σχετικά τμήματα να ενεργοποιήσουν ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης», είπε ο Wang.
Οι βροχοπτώσεις, οι σεισμοί και οι χιονοπτώσεις μπορούν επίσης να παρακολουθούνται από το σύστημα παρακολούθησης φυσικών καταστροφών.

ΑΝΕΜΟΦΡΑΓΜΑΤΑ

Κοντά στις ράγες, υπάρχουν τοίχοι από σκυρόδεμα που έχουν σχεδιαστεί για να είναι φράγματα ανέμου. Τα τείχη εκτείνονται σε περισσότερα από 340 χιλιόμετρα στο Xinjiang και έχουν εγγυηθεί τη λειτουργία των τρένων σε σημαντικό βαθμό.
Για να αποφευχθεί η ανατροπή τρένων από πλευρικούς ανέμους, έχουν κατασκευαστεί επίσης υπέργειες σήραγγες.
«Όπως η θωράκιση, οι σήραγγες θωρακίζουν τις ράγες και τα τρένα από πλευρικούς ανέμους, έτσι ώστε τα τρένα που τρέχουν με ταχύτητες έως και 250 χλμ. την ώρα να μπορούν να λειτουργούν ομαλά», είπε ο Yu.


Σε μια περιοχή με ανέμους, περισσότερες από 120 σιδηροδρομικές γέφυρες είναι εξοπλισμένες με χαλύβδινα φράγματα. Οι σανίδες έχουν μικρές τρύπες και στερεώνονται στις γέφυρες με χαλύβδινους στύλους σχήματος Η.
«Οι κολόνες και οι μικρές τρύπες έχουν σχεδιαστεί για να αποτρέπουν την έκρηξη των σανίδων από χάλυβα», είπε.

ΠΡΑΣΙΝΗ ΛΥΣΗ

Ενώ οι σιδηροδρομικοί φορείς έχουν υιοθετήσει εγκαταστάσεις ανεμοφράκτη για την καταπολέμηση του ανέμου και της άμμου, οι εργάτες κατασκευής σιδηροδρόμων κοντά στην έρημο Taklimakan στο Xinjiang επέλεξαν να φυτέψουν δέντρα.
"Ο έλεγχος της άμμου προηγείται της κατασκευής σιδηροδρόμων", δήλωσε ο Wang Jinzhong, ο οποίος διαχειρίζεται την εταιρεία που είναι υπεύθυνη για την κατασκευή του σιδηροδρόμου Hotan-Ruoqiang.


Ως βασικό εθνικό σιδηροδρομικό έργο που εκτείνεται 825 km, ο σιδηρόδρομος θα συνδέει την πόλη Hotan με την κομητεία Ruoqiang στην αυτόνομη νομαρχία Bayingolin της Μογγολίας, διασχίζοντας το νότιο άκρο της ερήμου Taklimakan.

Οι εργάτες έχουν δημιουργήσει πλέγματα που καλύπτουν μια έκταση σχεδόν 50 εκατομμυρίων τετραγωνικών μέτρων κοντά στη σιδηροδρομική γραμμή και έχουν φυτέψει σχεδόν 13 εκατομμύρια θάμνους και δέντρα, σύμφωνα με τον Wang.
«Ψηλά δέντρα φυτεύτηκαν κατά μήκος των εξωτερικών περιοχών για να μειωθεί η ταχύτητα του ανέμου, ενώ θάμνοι φυτεύτηκαν κατά μήκος των εσωτερικών περιοχών του σιδηροδρόμου για να στερεωθεί η άμμος», είπε ο Wang, σημειώνοντας ότι ο αυτόματος έλεγχος άρδευσης έχει πραγματοποιηθεί με τη χρήση smartphone.

Η σιδηροδρομική γραμμή αναμένεται να ανοίξει τον Ιούνιο του 2022.

english.cctv.com
sidirodromikanea.blogspot.com