Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2021

«Σχεδόν ακινητοποιήθηκαν οι σιδηροδρομικές εμπορευματικές μεταφορές στη Γερμανία λόγω κατασκευαστικών εργασιών»

Ο κλάδος των σιδηροδρομικών εμπορευματικών μεταφορών ανησυχεί βαθιά για τη διαταραχή στο γερμανικό σιδηροδρομικό δίκτυο των τελευταίων δύο εβδομάδων, που προκλήθηκε από κατασκευαστικά έργα.


Majorie van Leijen


 Αυτές οι διαταραχές, σε συνδυασμό με την έλλειψη εναλλακτικής χωρητικότητας, οδήγησαν σε μια κατάσταση όπου οι σιδηροδρομικές εμπορευματικές μεταφορές σε και Τα ταξίδια μέσω της Γερμανίας στους κύριους διαδρόμους σχεδόν ακινητοποιούνται. Αυτό γράφτηκε σε κοινή δήλωση πολλών ομάδων συμφερόντων, απευθυνόμενη σε πολιτικούς στο υψηλότερο επίπεδο.

Η επιστολή, με ημερομηνία 30 Νοεμβρίου 2021, υπογράφεται από τους CLECAT, ERFA, NEE, UIRR, RailGood, ESC, UIP και Essenscia και απευθύνεται στην Ευρωπαία Επίτροπο Adina Vălean, στον Γερμανό υπουργό Μεταφορών Scheuer, στον Γερμανό πολιτικό Volker Wissing και στον Frank Sennhenn από το DB. Netze.

Απαράδεκτη κατάσταση

Η επιστολή αναφέρει: «Αυτή τη στιγμή, πολύ εντατικές κατασκευαστικές εργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη στο γερμανικό σιδηροδρομικό δίκτυο της DB Netz ως αποτέλεσμα της συσσώρευσης επενδύσεων. Ωστόσο, αναμένουμε ότι αυτές οι εργασίες θα ολοκληρωθούν με επαγγελματικό και τέλεια προγραμματισμένο τρόπο, συμπεριλαμβανομένου ενός υψηλού επιπέδου συντονισμού και σχεδίων έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση των ταραχών.

«Τις τελευταίες δύο εβδομάδες αντιμετωπίσαμε μια απαράδεκτη κατάσταση λόγω διαταραχών σε διακόπτες, κιβωτίων σηματοδότησης και μη διαθεσιμότητας προσωπικού της DB Netz. Πολλά τμήματα του συστήματος – ιδιαίτερα κατά μήκος του σιδηροδρομικού εμπορευματικού διαδρόμου Rhine Alpine – δεν μπόρεσαν να λειτουργήσουν αποτελεσματικά και δεκάδες διεθνείς εμπορευματικές αμαξοστοιχίες έπρεπε είτε να σταθμεύσουν ή/και να καθυστερήσουν πολύ. Η ικανότητα επίλυσης προβλημάτων του DB Netz ήταν εξαιρετικά αδύναμη – σε σημείο που η απόδοση του DB Netz έχει οδηγήσει σε περιττά σημεία συμφόρησης.»

Ζημιές σε κρίσιμους καιρούς

Σύμφωνα με τις ομάδες συμφερόντων, αυτές οι διαταραχές δημιουργούν ένα πρόβλημα ευρωπαϊκής διάστασης, επειδή το γερμανικό σιδηροδρομικό δίκτυο είναι κεντρικό στις ευρωπαϊκές σιδηροδρομικές εμπορευματικές μεταφορές. «Με έξι από τους εννέα σιδηροδρομικούς εμπορευματικούς διαδρόμους που διέρχονται από τη Γερμανία, η τρέχουσα κατάσταση έχει επομένως τη δυνατότητα να προκαλέσει σημαντική φήμη και οικονομική ζημιά στις ευρωπαϊκές σιδηροδρομικές εμπορευματικές μεταφορές. Επιδεινώνει τα υπάρχοντα προβλήματα συμφόρησης στα ευρωπαϊκά λιμάνια και την ενδοχώρα τους και συμβάλλει σε περαιτέρω ελλείψεις στην εφοδιαστική αλυσίδα».

Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε περιόδους που ο σιδηρόδρομος έχει αποδειχθεί ότι διαδραματίζει ηγετικό ρόλο στη διατήρηση της λειτουργίας της αλυσίδας εφοδιασμού, συνεχίζει η επιστολή. «Εμείς ως σιδηροδρομικές επιχειρήσεις, διατροπικοί φορείς, φορτωτές, μεταφορείς εμπορευμάτων, κάτοχοι βαγονιών και βιομηχανικές ενώσεις εργαζόμαστε σκληρά για να διασφαλίσουμε τη συνέχεια των εμπορευμάτων. Εκτός από το ρόλο των σιδηροδρομικών εμπορευματικών μεταφορών στις αλυσίδες εφοδιασμού, οι σιδηροδρομικές εμπορευματικές μεταφορές πρέπει να γίνουν πιο ελκυστικές όπως ορίζεται στην Πράσινη Συμφωνία της ΕΕ και τη Στρατηγική Βιώσιμης και Έξυπνης Κινητικότητας και να αυξήσει το μερίδιό τους στην αγορά».

Προτάσεις

Οι οργανώσεις προτείνουν αρκετά μέτρα που πρέπει να ληφθούν άμεσα για την επίλυση των ταραχών. Αυτά είναι τα εξής:
Καλύτερος συντονισμός σε διεθνές επίπεδο μεταξύ των διαφόρων διαχειριστών υποδομής για τον προγραμματισμό μεγάλων έργων και τον σχεδιασμό εργοταξίου. Η τάση να χωρίζονται τα κατασκευαστικά έργα σε μικρότερα κομμάτια οδηγεί σε λιγότερο ολοκληρωμένο και λιγότερο διεθνή συντονισμό.
Ίσα δικαιώματα για τις εμπορευματικές και επιβατικές αμαξοστοιχίες στη φάση σχεδιασμού όσον αφορά τους περιορισμούς και την απώλεια χωρητικότητας. Ανάλυση κόστους-οφέλους, συμπεριλαμβανομένης της πιθανής απώλειας μεταφορικής ικανότητας.
Θα πρέπει να εγκριθεί μια «διαδικασία επαναφοράς φορτίου» βάσει της οποίας – χρησιμοποιώντας πρόσθετες σιδηροδρομικές διαδρομές που παρέχονται τα Σαββατοκύριακα – οι φορείς εκμετάλλευσης τακτικών εμπορευματικών τρένων μπορούν να διορθώσουν τις καθυστερήσεις που προκαλούνται κατά τη διάρκεια των εργασιών κατασκευής τις καθημερινές και ως εκ τούτου να καλύψουν τη διαφορά για να ξεκινήσουν τη νέα εβδομάδα με καθαρό σχίσκο ;
Εντατικότερη παρακολούθηση των οικοδομικών εργασιών με πρωταρχικό στόχο την αποφυγή χρονικών ορίων.
Σαφή σχέδια έκτακτης ανάγκης (υλικό, προσωπικό, διαδικασίες) για την προετοιμασία για πιθανές διαταραχές.
Σύσταση επιτροπής στην οποία συμμετέχουν σιδηροδρομικές επιχειρήσεις για την έγκριση εργασιών που προβλέπουν διακοπές άνω του 50% της σιδηροδρομικής χωρητικότητας·
Προορατική και ολοκληρωμένη επικοινωνία σε επίπεδο διοίκησης σε περίπτωση σοβαρών διαταραχών.
Ισχυρή δέσμευση και προτεραιότητα για την παροχή εναλλακτικής χωρητικότητας για διεθνείς σιδηροδρομικές εμπορευματικές υπηρεσίες, ιδίως κατά μήκος των σιδηροδρομικών εμπορευματικών διαδρόμων.

Αναμένεται απάντηση από την DB Netze.

railfreight.com
sidirodromikanea.blogspot.com