Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2021

Προς υπογραφή εντός του Ιανουαρίου η ηλεκτροκίνηση Βόλου -Λάρισας.


Υπογράφεται στις αρχές του 2022, πιθανότατα εντός Ιανουαρίου το έργο ηλεκτροκίνησης της σιδηροδρομικής γραμμής Λάρισα-Βόλος της ΕΡΓΟΣΕ. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, το μόνο που απομένει είναι να φέρει ο ανάδοχος τα απαιτούμενα έγγραφα και την εγγυητική επιστολή για να υπογραφεί η σχετική σύμβαση.

Μάλιστα προ ημερών και ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός αναφέρθηκε στο έργο, με αφορμή την επίσκεψη του Υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιου για θέματα Μεταφορών Μιχάλη Παπαδόπουλου.

Ο κ. Αγοραστός είχε αναφέρει στις δηλώσεις του μεταξύ άλλων ότι «Με τη συνεργασία μας, η Θεσσαλία είναι η πρώτη Περιφέρεια στη χώρα με ηλεκτροκίνηση στο θεσσαλικό σιδηρόδρομο. Στις αρχές Ιανουαρίου υπογράφεται η σύμβαση για την ηλεκτροκίνηση της σιδηροδρομικής γραμμής Λάρισα -Βόλος ενώ δημοπρατήθηκε, άνοιξε το πρώτο πρακτικό και μέσα στο 2022 έχουμε ανάδοχο για το έργο της ηλεκτροκίνησης της γραμμής Παλαιοφάρσαλος- Καλαμπάκα».

Η σύμβαση για το έργο της ηλεκτροκίνησης Βόλου- Λάρισας έχει εγκριθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο και έχει παρουσιαστεί από τη Βουλή. Ανάδοχος του έργου είναι η ΙΝΤΡΑΚΑΤ που έδωσε έκπτωση 37,19% στον διαγωνισμό της 1ης Φεβρουαρίου 2021.

Το αρχικό κόστος του έργου ήταν με ΦΠΑ 82,89 εκατ.ευρώ (66,84 εκατ.ευρώ χωρίς ΦΠΑ). Τα έργα έχει εκτιμηθεί ότι θα διαρκέσουν 36 μήνες και αν δεν έχουμε καθυστερήσεις κατά τη διάρκεια κατασκευής, η γραμμή θα μπορέσει να ηλεκτριστεί το 2025.

Το έργο αναβάθμισης με ETCS, σηματοδότηση και ηλεκτροκίνηση θα μεταμορφώσει την σιδηροδρομική γραμμή που συνδέει τις δύο μεγάλες πόλεις της Θεσσαλίας. Σύμφωνα με τις προδιαγραφές θα εγκατασταθεί ηλεκτροκίνηση τύπου τρόλεϊ, για ταχύτητες μέχρι και 100 χλμ/ώρα.

Η διαδρομή μαζί με τις απαιτούμενες στάσεις εκτιμάται ότι θα διαρκεί περίπου 40 λεπτά. Επίσης, ανοίγει ο δρόμος για την προαστιακή σύνδεση μεταξύ Βόλου-Θεσσαλονίκης που θα μπορεί να διεξάγεται σε περίπου 100 λεπτά.

magnesianews.gr
sidirodromikanea.blogspot.com