Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2021

Θεσσαλονίκη: Ελπίδες γεννά η απελευθέρωση του κέντρου από τις λαμαρίνες του μετρό

Επί 14 χρόνια περισσότερο απ΄ όλους οι έμποροι και τα καταστηματάρχες της περιοχής βίωσαν ένα Γολγοθά όταν ακόμα και σε καλές εποχές, έβλεπαν τις επιχειρήσεις τους να είναι σχεδόν αποκλεισμένες από το καταναλωτικό κοινό

Του Αργύρη Ηλιάδη

Ελπίδες για φωτεινά Χριστούγεννα, γεννά στους εμπόρους και καταστηματάρχες του κέντρου της Θεσσαλονίκης, το ξήλωμα των περιφράξεων του μετρό, μετά από 14 χρόνια, και η απόδοση στους κατοίκους κι επισκέπτες του τμήματος της οδού Εγνατία, στο ύψος της Αγίας Σοφίας.

Παράλληλα δόθηκε στην κυκλοφορία η κάθοδος της οδού Αγίας Σοφίας μέχρι την ομώνυμη πλατεία, με τον δρόμο να έχει διπλασιαστεί σε πλάτος και να φέρει πλέον διαχωριστική νησίδα, που επιτρέπει την ασφαλή αμφίδρομη κίνηση οχημάτων, ενώ απελευθερώθηκε και η οδός Καστριτσίου.

Επί 14 χρόνια, περισσότερο απ΄ όλους οι έμποροι και τα καταστηματάρχες της περιοχής βίωσαν ένα Γολγοθά. Ακόμα και σε καλές εποχές, έβλεπαν τις επιχειρήσεις τους που διατηρούσαν πληρώνοντας χρυσά ενοίκια και δυσβάσταχτα τέλη, να είναι σχεδόν αποκλεισμένες από το καταναλωτικό κοινό στην καρδιά της τουριστικής και εμπορικής Θεσσαλονίκης. Ο βιτρίνες τους πίσω από τις λαμαρίνες και τις εργοταξιακές περιφράξεις και τα προστατευτικά κιγκλιδώματα έμεναν σκονισμένες και σκοτεινές…


Οι καταστηματάρχες και οι έμποροι της περιοχής εμφανίζονται συγκρατημένα αισιόδοξοι για τα φετινά Χριστούγεννα. Εκφράζουν όμως την έντονη ανησυχία τους για τη “μαύρη οικονομική τρύπα” που έχει δημιουργηθεί στις επιχειρήσεις τους από το 2008 έως σήμερα. Αυτή η σημαντική στιγμή για τη πόλη δεν σημαίνει ότι γιατρεύονται όλες οι πληγές του 14χρονου ιδιότυπου «αποκλεισμού».



Επιχειρηματίας που διατηρεί οικογενειακή επιχείρηση από το 1963, επί της οδού Εγνατία 98, δηλώνει στο makthes.gr πως ο συνδυασμός της οικονομικής κρίσης και η παρουσία των λαμαρίνων «κυριολεκτικά μας κατέστρεψε τα τελευταία 13-14 χρόνια». Αυτό εξηγεί και τις συνεχείς αλλαγές ιδιοκτησίας των καταστημάτων αλλά και τα λουκέτα που έχουν βάλει εκατοντάδες επιχειρήσεις όλα αυτά τα χρόνια στην περιοχή. «Ακριβή αριθμό δεν γνωρίζω, αλλά σίγουρα 10 καταστήματα έχουν κλείσει το τελευταίο διάστημα», αναφέρει και προοσθέτει πως «θα υπάρξει και συνέχεια αν δεν δοθεί μια άμεση και ουσιαστική λύση».


Πολλά είναι τα καταστήματα την περιοχή, τα οποία με το πέρασμα των ετών άλλαξαν πολλές φορές ταυτότητα για να κρατηθούν ζωντανά. Τη μια χρονιά μπορεί στο κατάστημα να πωλούνται εσώρουχα και πιτζάμες και την επόμενη… κρύα σάντουιτς και καφέδες. «Το δίπλα μαγαζί, σε διάστημα μόλις πέντε ετών, άλλαξε 4 φορές ενοικιαστή» μαρτυρά ο ίδιος επιχειρηματίας.


Παράλληλα, όμως, η δυσαρέσκεια δεν περιορίστηκε στην ύπαρξη των λαμαρίνων και του εργοταξίου, αλλά και στο γεγονός ότι η Εγνατία είναι παραμελημένη συγκριτικά με τη Τσιμισκή και την Μητροπόλεως. «Ακόμα δεν έχουν ολοκληρωθεί τα έργα και ήδη έχουν σκαφτεί οι υποδομές για την τοποθέτηση τεσσάρων υπόγειων κάδων έξω ακριβώς από τα μαγαζιά μας - στη Τσιμισκή τέτοιο πράγμα δεν συναντάς», αναφέρει επιχειρηματίας της περιοχής που δραστηριοποιείται στο τομέα του ενδύματος.

Με παρόμοιο τρόπο εκφράζονται επιχειρηματίες της περιοχής. Από τη μια δηλώνουν ανακουφισμένοι για την απομάκρυνση των λαμαρινών μετά από 14 χρόνια, αλλά από την άλλη θεωρούν ότι το άμεσο οικονομικό τους μέλλον είναι αβέβαιο. Οι επιχειρηματίες ευελπιστούν ότι η σταδιακή ανάπλαση του δημόσιου χώρου, αλλά και η πολυπόθητη λειτουργία του μετρό θα αναβαθμίσουν τη περιοχή. «Ευελπιστούμε να γίνει το ίδιο και στη Θεσσαλονίκη», αναφέρει πληττόμενος επιχειρηματίας της περιοχής.

Μέχρι τις 22 Δεκεμβρίου αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι εργασίες στη περιοχή γύρω από το εργοτάξιο της Αττικό Μετρό στην Αγ. Σοφίας, ενώ η πλήρης αποκατάσταση της περιοχής θα λάβει χώρα με τη παράδοση του έργου.


makthes.gr
idirodromikanea.blogspot.com