Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2021

200 εκατ € για τραίνα υδρογόνου, μέσω της σύμβασης των ΥΔΥ-Έρχονται προσλήψεις στον ΟΣΕ


Mέσα από τη νέα σύμβαση για τα ΥΔΥ, «πρασινίζει» με τραίνα υδρογόνου ο ελληνικός σιδηρόδρομος, με απόφαση του Υπουργείου Υποδομών & Μεταφορών και μετά από συνεννόηση με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, που σαν πάροχος υπηρεσιών, αναλαμβάνει για τα επόμενα 10+5 χρόνια τα δρομολόγια στις άγονες γραμμές.

Ρεπορτάζ: Άννη Καρολίδου

Την τελευταία τριετία ακούμε πολλά για υπερσύγχρονα τραίνα στον ελληνικό σιδηρόδρομο, για «βέλη», τραίνα υβριδικά, τραίνα υδρογόνου, αλλά τελικώς όπως φαίνεται, η αποφασιστική κίνηση γίνεται από το ΥΠΟΜΕ καθώς ο ίδιος ο υπουργός κ. Κώστας Καραμανλής, πρόσφατα ανακοίνωσε πως προχωράει, μέσω της ΓΑΙΑΟΣΕ και με συγχρηματοδότηση από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, στην προμήθεια τραίνων υδρογόνου, μηδενικών εκπομπών ρύπων.
Πιο συγκεκριμένα, η προμήθεια θα αφορά 15 τραίνα με καύσιμο υδρογόνο, κάτι που θα απαιτήσει επένδυση περίπου 190-200 εκατ. ευρώ, η οποία στο 40% θα καλυφθεί από Κοινοτικούς πόρους και στο υπόλοιπο 60% από τη ΓΑΙΑΟΣΕ.
Το ΥΠΟΜΕ, από κοινού με το Υπουργείο Οικονομικών, κλείνει τα τελευταία σημεία της νέας σύμβασης που θα υπογραφεί με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, με την οποία της αναθέτει για 10+5 χρόνια, τα ΥΔΥ ή αλλιώς τις άγονες σιδηροδρομικές γραμμές, με επιδότηση 50 εκατ ευρώ το έτος.
Σύμφωνα με πληροφορίες του GRTimes.gr, στο πλαίσιο αυτής της μακροχρόνιας σύμβασης, το ΥΠΟΜΕ, επιδιώκει μακροχρόνια οφέλη για το δημόσιο, που θα επιτευχθούν από σειρά επενδύσεων ώστε να καταστεί ανταγωνιστικότερος ο σιδηρόδρομος στην αγορά των επιβατικών μεταφορών.
Σε ό,τι ειδικότερα αφορά στην προμήθεια τραίνων υδρογόνου, αυτό θα συμβεί ως εξής: Ένα σημαντικό μέρος του κόστους προμήθειας θα καλυφθεί από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και το υπόλοιπο από τη ΓΑΙΑΟΣΕ, που είναι η εταιρεία κάτοχος του τροχαίου υλικού. Όμως στην ουσία, το μερίδιο της ΓΑΙΑΟΣΕ στην επένδυση, θα καταβληθεί από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ η οποία θα μισθώνει τα τραίνα υδρογόνου που θα δρομολογούνται σε επιβατικές διαδρομές.
Να σημειωθεί ότι το κάθε τραίνο υδρογόνου, κοστίζει περί τα 12-13 εκατ. ευρώ, οπότε πρόκειται για μία σημαντική επένδυση. Πέραν αυτού, θα πρέπει να δημιουργηθούν και σταθμοί εφοδιασμού των συγκεκριμένων τραίνων.
Έως σήμερα, στην Ευρώπη, τραίνα υδρογόνου κυκλοφορούν σε δύο γραμμές σιδηροδρομικές, σε Γερμανία και Γαλλία και είναι κατασκευής Alstom.

Αναβάθμιση του σιδηροδρόμου

Όμως το τροχαίο υλικό, το υφιστάμενο, δεν είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα του ελληνικού σιδηροδρόμου.
Η κυβέρνηση προσπαθεί να βρει τρόπους, ώστε συνδυαστικά να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα του ελληνικού σιδηροδρόμου που συνοψίζονται στην παραδοχή ότι το δίκτυο της χώρας είναι μικρό και προβληματικό.
Για να μπορέσει η Ελλάδα να δημιουργήσει ένα αναβαθμισμένο δίκτυο και να φτιάξει μία λειτουργική σιδηροδρομική αγορά που θα γεννάει αξίες, πρέπει παράλληλα να κάνει τα εξής:

-Έργα ανάταξης αλλά και επέκτασης του σιδηροδρομικού δικτύου.
-Διασφάλιση της συντήρησης του δικτύου στο οποίο θα επενδυθούν πάνω από 5 δις. για νέα έργα και ανάταξη του υφιστάμενου δικτύου.
-Υποστήριξη της σιδηροδρομικής αγοράς.

Που πάνε τα λεφτά των ΥΔΥ

Σύμφωνα με στοιχεία του ΥΠΟΜΕ, από τα 50 εκατ. ευρώ με τα οποία επιδοτούνται τα ΥΔΥ/ετησίως, τα 21 εκατ. ευρώ απορροφώνται για την εξυπηρέτηση των δρομολογίων και τα υπόλοιπα 29 εκατ. καλύπτουν ανάγκες των κρατικών σιδηροδρομικών οργανισμών. Από δε τα 21 εκατ. η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, μέσω της πολυετούς σύμβασης των ΥΔΥ, κάνει ουσιαστικά επενδύσεις και σε τραίνα ηλεκτροκίνητα αλλά και σε τραίνα υδρογόνου, όπως και στην αναβάθμιση υποστηρικτικών συστημάτων κίνησης.
Με τη σύμβαση των ΥΔΥ για 10+5 χρόνια, το ΥΠΟΜΕ επιδιώκει κατά τη μεγάλη αυτή χρονική διάρκεια, να πάρει τα μέγιστα . Έτσι, όπως υποστηρίζεται, από τα χρήματα που διαθέτει το ελληνικό δημόσιο, περίπου το 80% είτε επιστρέφει στο δημόσιο, είτε διατίθεται για επενδύσεις. Στην τελική μορφή της σύμβασης, που αναμένεται να υπογραφεί αρχές του 2022, αυτό το 80% θα αποτυπώνεται πλήρως σε συγκεκριμένα έργα και ενέργειες.

Κρίσιμη η ανάταξη του δικτύου του ΟΣΕ

Η προμήθεια σύγχρονου τροχαίου υλικού, θα είναι μία συζήτηση άνευ περιεχομένου αν δεν προχωρήσει η ανάταξη του δικτύου του ΟΣΕ στις υπόλοιπες γραμμές πέραν του άξονα Αθήνας- Θεσσαλονίκης και, εάν δεν εξασφαλισθεί η συντήρηση του δικτύου.
Όπως έχει ανακοινωθεί από πλευράς ΥΠΟΜΕ και διοίκησης ΟΣΕ, υπάρχει ένα πρόγραμμα έργων ύψους 1,2 δις. ευρώ, το οποίο σε ένα μικρό μέρος της δαπάνης (130 εκατ €) θα καλυφθεί από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.
Το πρόγραμμα της ανάταξης θα υλοποιηθεί μέσα από ένα μεγάλο ΣΔΙΤ, που θα «σπάει» σε σιδηροδρομικές περιφέρειες/τμήματα. Όμως επειδή υπάρχουν προβλήματα που πιέζουν και δεν μπορούν να περιμένουν το ΣΔΙΤ, εξετάζονται χρηματοδοτικά εργαλεία που θα επιτρέψουν, να γίνουν ταχύτερα, στοχευμένες ανατάξεις συγκεκριμένων σημείων.

Έρχονται προσλήψεις στον ΟΣΕ

Όσον αφορά τις ελλείψεις του ΟΣΕ σε καίριες θέσεις για τη λειτουργία του δικτύου ( σταθμάρχες , κλειδούχοι), ένα σημαντικό μέρος θα καλυφθεί μέσω ΑΣΕΠ, στο πλαίσιο προσλήψεων που πρόσφατα εγκρίθηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο.
Έτσι, ο ΟΣΕ θα προσλάβει αρχικά περί τα 100 άτομα για ειδικότητες πεδίου. Εξετάζεται το πως, με fast track διαδικασίες, μπορεί να κάνει νωρίτερα αυτές τις προσλήψεις ο ΟΣΕ ενώ διερευνώνται τρόποι για να προσλάβει και τους υπόλοιπους από τους εργαζόμενους που χρειάζεται ο Οργανισμός ( σ.σ. σε πρώτο χρόνο χρειάζεται πάνω από 200 νέους υπαλλήλους).

grtimes.gr
sidirodromikanea.blogspot.com