Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2021

Κανένα τρένο από την Κίνα δεν σταματά πλέον στη Λιθουανία.

Τους τελευταίους μήνες, η κατάσταση μεταξύ Λιθουανίας και Κίνας δημιούργησε πολλά ερωτήματα σχετικά με τις σιδηροδρομικές εμπορευματικές μεταφορές μεταξύ των δύο χωρών. Αντικρουόμενες πληροφορίες ανέφεραν ότι η σιδηροδρομική κυκλοφορία μεταξύ των δύο χωρών θα σταματήσει. Επί του παρόντος, τα τρένα Κίνας-Ευρώπης συνεχίζουν να διέρχονται από τη Λιθουανία χωρίς στάση, καθιστώντας την απόρριψη εμπορευματοκιβωτίων στο Βίλνιους περίπλοκη.

Νίκος Παπατόλιος

Όπως θα θυμούνται πολλοί, οι διπλωματικές σχέσεις μεταξύ Κίνας και Λιθουανίας εισήλθαν σε αναταραχή στα τέλη Αυγούστου λόγω της πρόθεσης της Λιθουανίας και της Ταϊβάν να ενισχύσουν τους δεσμούς τους ανοίγοντας γραφεία αντιπροσωπείας σε κάθε χώρα. Οι Σιδηρόδρομοι της Κίνας διέψευσαν τα νέα τότε. Ωστόσο, πρόσφατες πληροφορίες από κινεζικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για υποβάθμιση των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών και διακοπή των απευθείας τρένων προς τη Λιθουανία.

Εμπορευματοκιβώτια που πηγαίνουν πέρα ​​δώθε

Για τα τρένα Κίνας-Ευρώπης που πηγαίνουν στο Καλίνινγκραντ, η Λιθουανία είναι μόνο μια επιλογή διαμετακόμισης επί του παρόντος. Στο παρελθόν, τα τρένα σταματούσαν στο Βίλνιους για να φορτώνουν και να ξεφορτώνουν εμπορευματοκιβώτια. Αυτό δεν αποτελεί πλέον επιλογή, καθώς τα τρένα δεν κάνουν στάσεις στο Βίλνιους και συνεχίζουν απευθείας στο Καλίνινγκραντ.
«Η απόρριψη εμπορευματοκιβωτίων έχει γίνει πολύ περίπλοκη», σχολιάζει ο Tomas Jankauskas από την ACE Logistics, μια εταιρεία που δραστηριοποιείται στη Βαλτική και τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. «Η εκφόρτωση εμπορευματοκιβωτίων πραγματοποιείται στο συνοριακό πέρασμα μεταξύ Λιθουανίας και Καλίνινγκραντ. Από εκεί, τα κοντέινερ μεταφέρονται πίσω στο Βίλνιους», προσθέτει. Η κατάσταση δεν φαίνεται να αλλάξει σύντομα αφού η ένταση μεταξύ των δύο χωρών δεν κλιμακώνεται.

Γεωπολιτική και σιδηροδρομικές εμπορευματικές μεταφορές

Σε ένα αναλυτικό άρθρο που γράψαμε τον Αύγουστο, συζητήσαμε την πιθανότητα η Κίνα να χρησιμοποιήσει τον Νέο Δρόμο του Μεταξιού και το Express Κίνας-Ευρώπης ως πολιτικά όπλα για να επιβάλει την ατζέντα της. Πριν από μερικές εβδομάδες, ο Frans-Pual van der Putten από το Ινστιτούτο Glingedael επιβεβαίωσε σε μια αποκλειστική συνέντευξη ότι ένας από τους λόγους που η Κίνα ξεκίνησε αρχικά την Πρωτοβουλία Belt and Road ήταν ο γεωπολιτικός ανταγωνισμός με τις ΗΠΑ.
Το ίδιο φαίνεται να ισχύει και για τις σχέσεις της Κίνας με τις χώρες της ΕΕ και η Λιθουανία είναι το καλύτερο παράδειγμα για να το αποδείξει αυτό. Στο παρελθόν, ευρωπαίοι πολιτικοί όπως η Maja Bakran Marcich είχαν προειδοποιήσει ότι οι καλές συνέργειες μεταξύ Ευρώπης και Κίνας θα πρέπει να χαρακτηρίζονται από αμοιβαίο σεβασμό και έλεγχο στις σχέσεις εξουσίας. Στην πράξη, η Κίνα φαίνεται να εφαρμόζει μια αντίθετη προσέγγιση.

railfreight.com
sidirodromikanea.blogspot.com