Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2021

Απάντηση του ΟΣΕ σε ερώτηση για την επαναλειτουργία της σιδηροδρομικής γραμμής Κόρινθος – Ναύπλιο.

Απάντηση στην ερώτηση που κατέθεσε στη βουλή ο Βουλευτής της "Ελληνικής Λύσης" Κυριάκος Βελόπουλος με θέμα την επαναλειτουργία της σιδηροδρομικής γραμμής Κόρινθος – Ναύπλιο έδωσε η διοίκηση του Οργανισμού σιδηροδρόμων Ελλάδος.

Στην απάντηση της η διοίκηση του ΟΣΕ αναφέρει:

Σε απάντηση της υπ' αριθμόν 359/15-10-2021 Ερώτησης της Βουλής, σας πληροφορούμε για τα ακόλουθα :

1. Για την επαναλειτουργία της σιδηροδρομικής γραμμής Κόρινθος - Άργος - Ναύπλιο έχει εκπονηθεί η μελέτη του σχετικού έργου και έχουν συνταχθεί Τεύχη Δημοπράτησης, ενώ παράλληλα είναι σε εξέλιξη η Μελέτη σκοπιμότητας του έργου. Η ωριμότητα των ως άνω μελετών είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την υποβολή πρότασης σε συνέχεια της σχετικής Πρόσκλησης της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Μετά την υποβολή του Τεχνικού Δελτίου της Πράξης μετά την συνοδών μελετών και εγγράφων αυτού, η πρόταση θα αξιολογηθεί από την Διαχειριστική Αρχή, προκειμένου εν τέλει να εγκριθεί η χρηματοδότηση ή μέρος αυτής, ανάλογα με την επιλεξιμότητα των δαπανών. Επόμενο στάδιο είναι η δημοπρότηση του έργου, σύμφωνα με τη νομοθεσία Δημοσίων Έργων και η χρονική διάρκεια για την συμβασιοποίηση του έργου εκτιμάται σε οκτώ μήνες από την δημοσίευση του. Τέλος ο εκτιμώμενος χρόνος για την αξιολόγηση της Πρότασης υπολογίζεται σε περίπου 3 μήνες.

2. Στο Στρατηγικό Σχεδίασμά του ΟΣΕ συμπεριλαμβάνεται και η επαναλειτουργία της γραμμής Άργος- Τρίπολη- Καλαμάτα. Προς τούτο, όμως, απαιτείται η εκπόνηση αντίστοιχης μελέτης σκοπιμότητας η οποία θα λαμβάνει υπόψη τις επιχειρησιακές δραστηριότητες που δΰνανται να αναπτυχθούν στην ευρύτερη περιοχή, ώστε να αξιολογηθεί η διασύνδεση του σιδ/κού δικτύου με τις ΒΙΠΕ Τρίπολης Μεγαλόπολης Μελιγαλά και Σπερχογείας. Επίσης θα αξιολογηθεί και η σύνδεση του σιδ/κού δικτύου με το λιμάνι της Καλαμάτας.

Η διοίκηση του ΟΣΕ

Η Ερώτηση Κυριάκου Βελόπουλου,
 Προέδρου Κόμματος, Βουλευτή Λάρισας
ΠΡΟΣ: Τoν κ. Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών
ΘΕΜΑ: «Επαναλειτουργία της σιδηροδρομικής γραμμής “Κόρινθος – Ναύπλιο”»

Κύριε Υπουργέ,

Σύμφωνα με πληροφορίες από κατοίκους της Κορίνθου και σύμφωνα με αναρτήσεις σε τοπικές ιστοσελίδες του Διαδικτύου, προσφάτως, σε σύσκεψη υπηρεσιακών στελεχών του ΟΣΕ και του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, αναλύθηκαν διεξοδικά ζητήματα αρμοδιότητάς τους, σχετικά με την υποβολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή φακέλων του έργου, που αφορά στην επαναλειτουργία της σιδηροδρομικής γραμμής «Κόρινθος – Ναύπλιο». Παράλληλα και κατά τα σχετικά δημοσιεύματα, διεξήχθη αναλυτική συζήτηση σχετικά με την επανενεργοποίηση και της γραμμής «Ανδρίτσα (Άργος) – Καλαμάτα». Για την εν λόγω επαναλειτουργία, όπως πληροφορούμαστε, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από επιχειρήσεις, οι οποίες προτίθενται να επιδοτηθούν από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, ώστε να επενδύσουν στην περιοχή της Μεγαλόπολης της Αρκαδίας.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Προτίθεσθε να μας ενημερώσετε ποια στάδια θα επακολουθήσουν της κατάρτισης των φακέλων του έργου της επαναλειτουργίας της σιδηροδρομικής γραμμής Κόρινθος- Ναύπλιο, ωσότου ολοκληρωθεί το διαδικαστικό μέρος της εκ νέου έναρξης λειτουργίας της και πότε χρονικά ορίζεται, κατά προσέγγιση, αυτή καθ΄ αυτή η έναρξη λειτουργίας της ανωτέρω σιδηροδρομικής γραμμής;

2. Ποιων κλάδων επιχειρήσεις καταδεικνύουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον επανενεργοποίησης της σιδηροδρομικής γραμμής Ανδρίτσα (Άργος) - Καλαμάτα;

Ο ερωτών Βουλευτής
 ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ


sidirodromikanea.blogspot.com