Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2021

Μετρό Θεσσαλονίκης: Ένα τεράστιο δικαστικό κουβάρι.

Οκτώ χρόνια κρατάει ο κλεφτοπόλεμος με τα αρχαία στον σταθμό «Βενιζέλου» και η πόλη πλέον εμφανίζεται κουρασμένη

H κατασκευή του μετρό Θεσσαλονίκης έχει εξελιχθεί σε ένα δικαστικό σίριαλ με πολλά επεισόδια. Την Τρίτη εκδικάστηκε νέα προσφυγή από συλλόγους που διαφωνούν με την απόσπαση των αρχαιοτήτων στον σταθμό Βενιζέλου, ενώ εκκρεμεί και η απόφαση για μία ακόμη (φωτ. SHUTTERSTOCK).
Σταύρος Τζίμας

Οκτώ χρόνια κρατάει ο κλεφτοπόλεμος με τα αρχαία στον σταθμό «Βενιζέλου» και η πόλη της Θεσσαλονίκης πλέον εμφανίζεται κουρασμένη. Τα επιχειρήματα των δύο πλευρών, αυτών δηλαδή που θέλουν μετρό χωρίς την απομάκρυνση των αρχαιοτήτων και εκείνων που τάσσονται υπέρ της απομάκρυνσής τους και της επανατοποθέτησης, δείχνουν να έχουν εξαντληθεί. Περιορίζονται πλέον σε κινήσεις επί του δικαστικού πεδίου με συνεχείς προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας, που όμως δεν φαίνεται να δικαιώνουν μέχρι στιγμής τους αντιδρώντες. Μία εξ αυτών, εναντίον της απόφασης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου που δικαίωνε την «Αττικό Μετρό» για απομάκρυνση και επανεγκατάσταση των αρχαιοτήτων, απορρίφθηκε τον Δεκέμβριο του 2020 και εκκρεμούν άλλες δύο.
Η μία κατά της υιοθέτησης από την υπουργό Πολιτισμού της απόφασης του ΚΑΣ για προσωρινή απομάκρυνση, που είναι να συζητηθεί στις 8 Δεκεμβρίου, και η άλλη (ασφαλιστικά μέτρα) εναντίον της διαδικασίας αφαίρεσης των αρχαιοτήτων έχει προγραμματιστεί να εκδικαστεί στις 22 Ιανουαρίου.

Ομως και η άλλη πλευρά, η «Αττικό Μετρό» δηλαδή, πιεζόμενη από προθεσμίες και χρονοδιαγράμματα, εμφανίζεται διατεθειμένη να προσφύγει εναντίον των αντιδρώντων με αγωγές, διαβλέποντας κίνδυνο να ενεργοποιηθούν επιπλέον ρήτρες και να χαθούν και άλλα ευρωπαϊκά κονδύλια από τις καθυστερήσεις.Ο πολίτης δύσκολα αντιλαμβάνεται τη διαφορά τού να μεταφερθούν για λίγο και να επανατοποθετηθούν στη θέση τους τα αρχαία, από το να γίνει το έργο δίχως μετακίνησή τους. (INTIME)

Η όλη υπόθεση των αρχαιοτήτων της Βενιζέλου εξελίσσεται σε δικαστική διένεξη μεταξύ κάποιων φορέων, όπως η Κίνηση Πολιτών για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, ο Σύλλογος Αρχαιολόγων, η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, η Χριστιανική Αρχαιολογική Εταιρεία. Παρά την επικοινωνιακή εκστρατεία, δεν βρήκε απήχηση στην κοινωνία – τουλάχιστον σε επίπεδο ενεργούς εμπλοκής της.

Οι συνεχείς προσφυγές καθυστερούν το έργο και έχουν κουράσει τους πολίτες.

Η πόλη βιώνει χρόνια κόπωση, ανεξαρτήτως του πώς ο καθένας προσεγγίζει το θέμα των αρχαιοτήτων.

Οι συνεχείς προσφυγές καθυστερούν το έργο και ο πολίτης δύσκολα αντιλαμβάνεται τη διαφορά ανάμεσα στο να μεταφερθούν για λίγο και να επανατοποθετηθούν στη θέση τους τα αρχαία, από το να γίνει το έργο δίχως μετακίνησή τους, αν δεν αδιαφορεί κιόλας, που είναι το πιο πιθανό.

«Στα μισά από τα τριάντα πέντε χρόνια επαγγελματικού βίου έχω μπροστά στο μαγαζί μου λαμαρίνες του μετρό, φτάνει πια, καταστρεφόμαστε», έλεγε χαρακτηριστικά καταστηματάρχης επί της Εγνατίας Οδού.

Πολλοί μιλούν για μια μικρή μερίδα «μόνιμων αντιδρώντων» ακτιβιστών που προσπαθούν με δικαστικές προσφυγές να εμποδίσουν το έργο, την ώρα που η πόλη «βογκάει» από το κυκλοφοριακό και το εμπόριο υποφέρει.

«Είναι πασιφανές πως η εμμονική επιλογή δικαστικών εμπλοκών χωρίς όρια έχει σαφή και μοναδικό στόχο κάποιων την παρεμπόδιση των εργασιών ολοκλήρωσης του μετρό, την πρόκληση νέων δυσβάσταχτων καθυστερήσεων και εντέλει την αμφισβήτηση του ίδιου του έργου», ανέφερε χαρακτηριστικά κοινή ανακοίνωση την οποία υπέγραφαν η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η Περιφερειακή Ενωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, ο Δήμος, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας/Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας και ο Εμπορικός Σύλλογος. Από την πλευρά τους οι αντιδρώντες, που διαθέτουν την πολιτική κάλυψη του ΣΥΡΙΖΑ, προτάσσουν την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της πόλης σε συνδυασμό, όπως υποστηρίζουν, με την κατασκευή του έργου. Η επιχείρηση προσωρινής απομάκρυνσης πάντως βρίσκεται σε εξέλιξη.

kathimerini.gr
sidirodromikanea.blogspot.com