Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2021

ΟΣΕ: Τα σιδηροδρομικά έργα στην Ηλεία θα συνδέσουν την Αρχαία Ολυμπία με την Αθήνα.

Στα σιδηροδρομικά έργα που πρόκειται να γίνουν στην Ηλεία και να συνδέσουν την Αρχαία Ολυμπία με την Αθήνα, με αεροδρόμια και με λιμάνια, αναφέρθηκε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ, Θανάσης Κοτταράς, μιλώντας στο συνέδριο Olympia Forum II που πραγματοποιείται στις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, στην Αρχαία Ολυμπία.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «στόχος και της κυβέρνησης και του ΟΣΕ είναι να αξιοποιήσουμε όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία, ώστε να αναπτύξουμε το σιδηρόδρομο».
Μάλιστα, όπως επεσήμανε σχετικά με τον προγραμματισμό των έργων, «σε τρία χρόνια υπολογίζουμε ότι θα έχουμε ολοκληρώσει την σιδηροδρομική σύνδεση του Πύργου και της Αρχαίας Ολυμπίας με την Πάτρα και κατά συνέπεια με την Αθήνα και το αεροδρόμιο ‘Ελευθέριος Βενιζέλος'».
Μιλώντας αναλυτικότερα για τα σιδηροδρομικά έργα στην Ηλεία, είπε ότι «ήδη εκτελείται η αναβάθμιση της σιδηροδρομικής γραμμής, Κατάκολο - Αρχαία Ολυμπία, η οποία έχει χαρακτηριστεί ως τουριστική γραμμή».
«Το συγκεκριμένο έργο» συνέχισε, «αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2022 και θα κοστίσει 2,3 εκατομμύρια ευρώ».
Επίσης, ο Θανάσης Κοτταράς ανέφερε ότι «θα αναβαθμιστεί ο σιδηροδρομικός σταθμός του Πύργου και η σύμβαση για το έργο, αξίας 400.000 ευρώ, θα υπογραφεί την επόμενη εβδομάδα».
Μάλιστα, όπως υπογράμμισε, «το κτίριο του σιδηροδρομικού σταθμού του Πύργου είναι ένα αρχιτεκτονικό μνημείο, έργο του αρχιτέκτονα Ερνέστου Τσίλλερ».
Παράλληλα, σημείωσε ότι «έχουμε ολοκληρώσει τις μελέτες για την επέκταση της σιδηροδρομικής γραμμής από την Πάτρα προς τον Πύργο και την Αρχαία Ολυμπία», προσθέτοντας ότι «έχει υποβληθεί αίτημα από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, ώστε να ενταχθεί το έργο στο επόμενο ΕΣΠΑ 2021- 2027».
Ακόμη, ανέφερε ότι «σχεδιάζουμε να μελετήσουμε τη σύνδεση του σιδηρόδρομου με το λιμάνι της Κυλλήνης και το αεροδρόμιο του Αράξου».
Όσον αφορά στον ρόλο του σιδηρόδρομου στην ανάπτυξη, ο Θανάσης Κοτταράς είπε ότι «για να μπορεί να βοηθήσει ο σιδηρόδρομος, θα πρέπει να συνδέει να τα λιμάνια, τα αεροδρόμια και τα αστικά κέντρα με τους τουριστικούς προορισμούς, αλλά και με τις βιομηχανικές περιοχές για τις εμπορευματικές μεταφορές».

ΑΠΕ-ΜΠΕ, sofokleousin.gr
sidirodromikanea.blogspot.com