Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2021

Η Γερμανία παρουσιάζει το πρώτο αυτοματοποιημένο τρένο χωρίς οδηγό στον κόσμο.

Η γερμανική σιδηροδρομική εταιρεία Deutsche Bahn και ο βιομηχανικός όμιλος Siemens παρουσίασαν τη Δευτέρα το πρώτο αυτοματοποιημένο τρένο χωρίς οδηγό στον κόσμο στην πόλη του Αμβούργου, θεωρώντας το πιο ακριβές και ενεργειακά αποδοτικό από τα παραδοσιακά τρένα.

Τέσσερα τέτοια τρένα θα ενταχθούν στο γρήγορο αστικό σιδηροδρομικό δίκτυο S-Bahn της βόρειας πόλης και θα ξεκινήσουν τη μεταφορά επιβατών από τον Δεκέμβριο, χρησιμοποιώντας την υπάρχουσα σιδηροδρομική υποδομή.

Άλλες πόλεις όπως το Παρίσι έχουν μετρό χωρίς οδηγό, ενώ τα αεροδρόμια έχουν συχνά αυτοματοποιημένα τρένα με μονό σιδηρόδρομο που εκτελούν τερματικούς σταθμούς, αλλά αυτά εκτελούν αποκλειστικά μονές γραμμές, ενώ το τρένο του Αμβούργου θα μοιράζεται γραμμές με άλλα κανονικά τρένα.

Το έργο, το οποίο η Siemens και η Deutsche Bahn ονόμασαν «πρώτη στον κόσμο», είναι μέρος ενός εκσυγχρονισμού 60 εκατομμυρίων ευρώ (70 εκατομμυρίων δολαρίων) του γρήγορου αστικού σιδηροδρομικού συστήματος του Αμβούργου.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bahn, Richard Lutz, δήλωσε ότι τα αυτοματοποιημένα τρένα προσφέρουν "μια πιο αξιόπιστη" υπηρεσία "χωρίς να χρειαστεί να κάνετε ούτε ένα χιλιόμετρο νέας γραμμής".

«Κάνουμε τις σιδηροδρομικές μεταφορές πιο έξυπνες», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Siemens, Roland Busch, εκτιμώντας ότι τα αυτοματοποιημένα τρένα μπορούν να μεταφέρουν «έως και 30 % περισσότερους επιβάτες, να βελτιώσουν σημαντικά την ακρίβεια και να εξοικονομήσουν περισσότερο από 30 % ενέργεια».

Παρόλο που το τρένο ελέγχεται μέσω ψηφιακής τεχνολογίας και είναι πλήρως αυτοματοποιημένο, ένας οδηγός θα εξακολουθεί να είναι παρών για να επιβλέπει τα ταξίδια όποτε υπάρχουν επιβάτες στο τρένο, ανέφεραν οι εταιρείες σε ανακοίνωση.

hindustantimes.com
sidirodromikanea.blogspot.com