Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2021

Αγρίνιο, Μεσολόγγι, Κρυονέρι με το τρένο – Ευρωπαϊκό Έτος Σιδηροδρόμων και Αιτωλοακαρνανία.


Η Ευρωπαϊκή Ένωση φέτος προάγει την χρήση του σιδηροδρόμου για τις μεταφορές των πολιτών και εμπορευμάτων. Είναι στις μεταφορές ο πιο ασφαλής τρόπος. Τα ποσοστά υπέρ της χρήσης του στην ασφάλεια είναι συντριπτικά. Δυστυχώς στην Αιτωλοακαρνανία αυτό το μέσον μεταφοράς απουσιάζει εδώ και πενήντα χρόνια. 

Κείμενο και φωτογραφίες Απόστολος Κων. Καρακώστας

Μόνο όσοι από εμάς είμαστε 60ρηδες και, ταξιδέψαμε και θυμούμαστε το Ωτομοτρίς…(από την Γαλλική λέξη automotrice). Από το Αγρίνιο κατεβαίναμε στην Σταμνά για καλοκαιρινά θαλάσσια μπάνια. Σταμάτησε το τρένο (τραίνο το γράφαμε τότε…) και το Αγρίνιο…ανακάλυψε την Λευκάδα! Ο φίλος μου-μακαρίτης πλέον-Βαγγέλης στα Πευκούλια μου είπε το 1985, «Εγώ δύο κράτη αναγνωρίζω στον κόσμο, την Γερμανία και το Αγρίνιο!», Οι Αιτωλοακαρνάνες είμασταν οι καλύτεροί του πελάτες!
Το φετινό «Σιδηροδρομικό έτος» το ενέκρινε το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο στην προσπάθειά του να πετύχει τους στόχους του για τα επόμενα χρόνια, για οικολογικούς τρόπους μεταφορών. Με εκδηλώσεις σε όλη την Ευρώπη και στην χώρα μας προωθείται η πληροφόρηση για την χρήση του τρένου στις μεταφορικές ανάγκες των πολιτών.

Στα πλαίσια των εορτασμών «Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2021» διοργανώθηκε στο Μεσολόγγι την Κυριακή 3 Οκτωβρίου από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας ημερίδα με θέμα: «Αγρίνιο, Μεσολόγγι, Κρυονέρι με το τρένο. Το όραμα του Χαρίλαου Τρικούπη, θεμελιωτή των ελληνικών σιδηροδρόμων».

Στην αίθουσα εκδηλώσεων του «Τρικούπιου Πολιτιστικού Κέντρου», πρώην Μηχανοστάσιο του σιδηροδρομικού σταθμού, πραγματοποιήθηκε η πολύ ενδιαφέρουσα ημερίδα της ΕΦ.Α.ΑΙΤ με σπουδαίους ομιλητές.

Για να δείτε όλη την εκδήλωση πατήστε τον σύνδεσμο


sidirodromikanea.blogspot.com