Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2021

Ρωσία: Φιλόδοξο σιδηροδρομικό έργο σύνδεσης της Βόρειας Θάλασσας με τον Ινδικό Ωκεανό.

Η Ρωσία επαναλαμβάνει την υλοποίηση ενός φιλόδοξου σιδηροδρομικού έργου, το οποίο θα συνδέει τα λιμάνια του Ειρηνικού και του Ινδικού Ωκεανού με τη Βόρεια Θάλασσα. Το έργο τέθηκε σε αναμονή κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά επαναλήφθηκε τον περασμένο μήνα με νέα οικονομική ώθηση από την RZD, τη θυγατρική των Ρωσικών Σιδηροδρόμων.

Της Majorie van Leijen


Το έργο, το οποίο είναι γνωστό ως Siberian Meridian, περιλαμβάνει ήδη προγραμματισμένα εργοτάξια όπως το Northern Latitudinal Passage, και νέες γραμμές χιλιάδων χιλιομέτρων στη Σιβηρία και την Αρκτική. Το συνολικό κόστος του υπολογίζεται σε 4,9 τρισεκατομμύρια ρούβλια (65 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ).

Κέντρο της Ευρασίας

Ως μέρος του έργου, υπάρχουν σχέδια για την κατασκευή μιας σιδηροδρομικής εμπορευματικής σύνδεσης μεταξύ της Κίνας και των θαλάσσιων λιμένων της Αρκτικής στη Βόρεια Θαλάσσια Οδό (NSR), παρακάμπτοντας τον υπερσιβηρικό διάδρομο. Αυτές οι σιδηροδρομικές γραμμές θα κάλυπταν μεγάλα τμήματα της Σιβηρίας και της περιοχής της Αρκτικής.
Το έργο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά από τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν τον Οκτώβριο του 2019. Στη συνέχεια αποκάλεσε την περιοχή της Ανατολικής Σιβηρίας «το κέντρο της Ευρασίας», καθώς θα μπορούσε να είναι ο σύνδεσμος μεταξύ των θαλασσών.
Εκτός από την απομάκρυνση της πίεσης από τον Υπερσιβηρικό διάδρομο, μια ήδη καταναλωμένη σιδηροδρομική γραμμή, ο Μεσημβρινός της Σιβηρίας θα πρέπει να παρέχει μεταφορικές διευκολύνσεις για τα πρώτα συμπλέγματα της μακροπεριφέρειας Angara-Yenisei και να βοηθήσει στην ανάπτυξη των ρωσικών περιοχών της Αρκτικής και της Σιβηρίας.Βόρειο Γεωγραφικό Πέρασμα

Ανάλογα με τα χρήματα

Το έναυσμα για την επανέναρξη του έργου ήταν μια δήλωση της RZD τον Σεπτέμβριο. Η θυγατρική των Ρωσικών Σιδηροδρόμων δημοσίευσε προσχέδιο μακροπρόθεσμου επενδυτικού προγράμματος, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης των επενδύσεων κατά 800 δισεκατομμύρια ρούβλια κατά την περίοδο 2022-2025. Από αυτά, 150 δισεκατομμύρια ρούβλια θα διατεθούν για το κτίριο του Northern Latitudinal Passage - ένα από τα κύρια τμήματα του Σιβηρικού Μεσημβρινού.
Ένας επίσημος εκπρόσωπος της RZD είπε στο RailFreight.com ότι η εταιρεία είναι έτοιμη να ξεκινήσει την υλοποίηση του έργου, ωστόσο πολλά θα εξαρτηθούν από τους οικονομικούς πόρους. «Η πραγματική υλοποίηση του έργου θα εξαρτηθεί από τις παραμέτρους του επενδυτικού προγράμματος των Ρωσικών Σιδηροδρόμων, το οποίο έχει εγκριθεί από την κυβέρνηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας», ανέφερε.

Πρόσθετη χρηματοδότηση

Μάλιστα, υπάρχει σχέδιο για πρόσθετη χρηματοδότηση του έργου μέσω δανείων υποδομών που θα χορηγήσει το κράτος σε ρωσικές περιοχές. Τον Αύγουστο, το Υπουργείο Οικονομίας ανακοίνωσε τη δυνατότητα χρηματοδότησης του έργου από το Εθνικό Ταμείο Πρόνοιας (NWF), ένα από τα μεγαλύτερα δημόσια επενδυτικά ταμεία της Ρωσίας.
Ωστόσο, σύμφωνα με αναλυτές της ρωσικής εφημερίδας GoArctic, μιας από τις κορυφαίες δημοσιεύσεις της χώρας αφιερωμένη στην περιοχή της Αρκτικής, παρά την αισιοδοξία της πολιτείας, η υλοποίηση του έργου μπορεί να αντιμετωπίσει σοβαρές δυσκολίες τόσο τεχνικής όσο και άλλης προέλευσης.

Πιθανοί επενδυτές

Πιστεύουν ότι η οικοδόμηση στην Αρκτική είναι δύσκολη και δαπανηρή, ενώ οι περίοδοι απόσβεσης στον Βορρά είναι μερικές φορές δεκάδες χρόνια. Από αυτή την άποψη, το κράτος θα γίνει ο εγγυητής για την υλοποίηση του έργου, αν και πιθανότατα θα λάβει μέτρα για την προσέλκυση ιδιωτών επενδυτών στα επόμενα στάδια του έργου. Σύμφωνα με ορισμένα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, το έργο ενδέχεται να περιλαμβάνει τη συμμετοχή της Gazprom και άλλων μεγάλων εταιρειών υδρογονανθράκων.
Οι αναλυτές πιστεύουν επίσης ότι η υλοποίηση του έργου θα μπορούσε να έχει ιδιαίτερη σημασία στις μέρες μας, κυρίως λόγω του συνεχώς αυξανόμενου κόστους αποστολής παγκοσμίως, γεγονός που ασκεί σοβαρή πίεση στην παγκόσμια οικονομία και το εμπόριο.

Πυκνότητα σιδηροδρόμων σήμερα

Εν τω μεταξύ, η Ρωσία σημείωσε ορισμένες σημαντικές επιτυχίες τα τελευταία χρόνια αναπτύσσοντας το σιδηροδρομικό της δίκτυο στα βόρεια εδάφη της. Ήδη τώρα, η πυκνότητα των σιδηροδρόμων στον Ρωσικό Βορρά είναι υψηλότερη από τον μέσο όρο για τη Ρωσία. Στην Καρελία, για παράδειγμα, υπάρχουν 123 km δρόμων ανά 10 χιλιάδες km², που είναι 2,5 φορές υψηλότερο από τον μέσο όρο.

Την ίδια στιγμή, η κατάσταση στις ανατολικές περιοχές της ρωσικής Αρκτικής απέχει πολύ από το ίδιο. Στη Γιακουτία, η πυκνότητα των σιδηροδρόμων είναι 25 φορές χαμηλότερη από τον μέσο όρο, στην Αυτόνομη Περιφέρεια Yamalo-Nenets - 8,3 φορές, στην περιοχή Krasnoyarsk - 5,6 φορές.

railfreight.com
sidirodromikanea.blogspot.com