Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2021

Πυκνώνουν οι ροές των μεταναστών στην Ειδομένη.

Οι πρώτοι Αφγανοί πρόσφυγες, εκδιωγμένοι από τους Ταλιμπάν, βρίσκονται εδώ και καιρό στη χώρα μας, σε αναζήτηση μιας καλύτερης τύχης, μακριά από τις διώξεις και την καταπίεση του νέου καθεστώτος στη χώρα τους. Και είναι αποφασισμένοι, υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, να μην επιστρέψουν ξανά στο Αφγανιστάν, μιας και γι' αυτούς δεν υπάρχει κανένα μέλλον εκεί.

Αποστολή: Σωτήρης Σκουλούδης
Εικονολήπτης: Νίκος Οικονόμου

Ενώ οι ελληνικές Aρχές προβάλλουν τη «θωράκιση» του Έβρου και τη ραγδαία μείωση των μεταναστευτικών ροών, όπως αποτυπώνεται στο ρεπορτάζ του zougla.gr, η κατάσταση είναι διαφορετική: Πολλές δεκάδες μεταναστών και προσφύγων κατορθώνουν και φτάνουν μέχρι την Ειδομένη, αναζητώντας μια δίοδο προς την Ευρώπη.



Όπως πολλοί ακόμα μετανάστες και πρόσφυγες στο πρόσφατο παρελθόν, έτσι κι αυτοί, μέσω της «βαλκανικής» οδού, προσπαθούν να φτάσουν στην Κεντρική Ευρώπη. Τα πράγματα, όμως, έχουν αλλάξει από το 2015, με αποτέλεσμα οι μετανάστες να γνωρίζουν το πιο σκληρό πρόσωπο των Αρχών ασφαλείας: Όπως περιγράφουν στον φακό του zougla.gr, οι αστυνομικοί στη Βόρεια Μακεδονία τούς συλλαμβάνουν, τους ξυλοκοπούν και τους επιστρέφουν στη χώρα μας!


Πρόκειται για πολύ σοβαρή καταγγελία, καθώς αυτή η απάνθρωπη συμπεριφορά των επίσημων Αρχών σε ανθρώπους οι οποίοι δεν αναζητούν απλώς μια καλύτερη ζωή, αλλά διαφεύγουν κατατρεγμένοι από το φασιστικό και δολοφονικό καθεστώς, αποτελεί ντροπή για την Ευρώπη συνολικά.
Όπως μας λένε, στο οδοιπορικό που πραγματοποιήσαμε στην Ειδομένη, θα επιχειρήσουν να περάσουν τα σύνορα και να φτάσουν στην Κεντρική Ευρώπη, «όσες φορές χρειαστεί», ακόμα και με το ρίσκο να συλληφθούν και να ξυλοκοπηθούν ξανά.
Οι Αφγανοί που συναντήσαμε διαμένουν προσωρινά σε εγκαταλελειμμένα κτήρια, στην εξοχή της Ειδομένης, πολύ κοντά στα σύνορα.

Επιχειρούν να τα περάσουν είτε πεζή, διασχίζοντας αφύλακτα σημεία και προσπαθώντας να μένουν στις «σκιές» στο μακρύ τους ταξίδι, είτε ως «λαθρεπιβάτες» από τον σιδηροδρομικό σταθμό.
Γνωρίζοντας τα δρομολόγια, πηδάνε στην κυριολεξία πάνω στα βαγόνια, με την ελπίδα να μη γίνουν αντιληπτοί και να φτάσουν μέχρι τα Σκόπια με το τρένο. Ως αποτέλεσμα αυτού, σύμφωνα με όσα μας ανέφεραν κάτοικοι της περιοχής, έχουν σκοτωθεί μετανάστες, που παρασύρθηκαν από τον συρμό ή έπαθαν ηλεκτροπληξία...

Η Ελληνική Αστυνομία; «Απούσα», όπως αναφέρουν στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Και, πράγματι, κατά τη διάρκεια του οδοιπορικού μας, στα μονοπάτια των μεταναστών, στα κτήρια όπου κοιμούνται αλλά και στον σιδηροδρομικό σταθμό της Ειδομένης, δεν είδαμε ούτε μία φορά αστυνομικό...

 

zougla.gr

sidirodromikanea.blogspot.com