Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2021

Ο μετασχηματισμός ΟΣΕ-ΕΡΓΟΣΕ και το μέλλον της ΓΑΙΑΟΣΕ

Το μεγάλο στοίχημα για τον ΟΣΕ είναι μέχρι το 2024 να μπορέσει το σιδηροδρομικό δίκτυο να περάσει σε μία εύρυθμη λειτουργία, αφήνοντας πίσω του τις... πέτρινες ημέρες

Σχέδιο για την πρόσληψη τουλάχιστον 200 ατόμων για την κάλυψη των βασικών αναγκών του ΟΣΕ επεξεργάζεται το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Σύμφωνα με πληροφορίες θα επιχειρηθεί να βρεθεί μοντέλο fast track που να επιταχύνει τις προσλήψεις στον Οργανισμό που κρίνονται επιτακτικές.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, η πρόσληψη προσωπικού πιθανότατα θα πραγματοποιηθεί και θα ολοκληρωθεί εντός του 2022. Το ανθρώπινο δυναμικό του ΟΣΕ συρρικνώνεται εδώ και χρόνια με μεγάλους ρυθμούς και σε κρίσιμες ειδικότητες "πεδίου" όπως είναι αυτή του κλειδούχου και του σταθμάρχη. Μόνο για αυτές τις θέσεις, υπάρχει ανάγκη κάλυψης από 70 νέα άτομα, κυρίως στο δίκτυο της βόρειας Ελλάδας.
Στον ΟΣΕ σήμερα εργάζονται περίπου 900 άτομα τα οποία υπολογίζεται σε δύο χρόνια να έχουν μειωθεί σε περίπου 600. Το προσωπικό που θα προσληφθεί δεν θα φτάσει σε υψηλά ποσοστά, καθώς συνυπολογίζονται και τα έργα ΣΔΙΤ που θα καλύψουν ένα σημαντικό κομμάτι των σημερινών επιχειρησιακών του αναγκών.

Ο μετασχηματισμός ΟΣΕ-ΕΡΓΟΣΕ

Παράλληλα το υπουργείο ΥΠΟΜΕ επεξεργάζεται τρία σενάρια για την μεταρρύθμιση και αναδιοργάνωση των ΟΣΕ και ΕΡΓΟΣΕ. Ένα από αυτά προκρίνει την απο-ομιλοποίηση και τα άλλα δύο ένα ρυθμιστικό πλαίσιο που διαχωρίζει τη λειτουργία και τις αρμοδιότητες των δύο σιδηροδρομικών εταιρειών. Η τελική απόφαση αναμένεται να ληφθεί μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου.
Όπως αναφέρουν πηγές με γνώση στο θέμα, ολοκληρώνεται το high level action plan μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου που είναι και ένα βασικό milestone της εποπτείας του Ταμείου Ανάκαμψης (είναι μέσα στις μεταρρυθμίσεις του σχεδίου).
Συνολικός στόχος είναι μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2022 να συγκεκριμενοποιηθούν και να κλειδώσουν οι τελικές αποφάσεις, ώστε η εφαρμογή τους να τρέξει το δεύτερο εξάμηνο του έτους.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο προσανατολισμός είναι τα έργα επεκτάσεων του σιδηρόδρομου να τα αναλαμβάνει η ΕΡΓΟΣΕ και τα έργα ανατάξεων του εν λειτουργία δικτύου ο ΟΣΕ, ο οποίος όμως θα μπορεί να αποφασίζει αν θέλει να παραχωρήσει την κατασκευή μέσω της νέας διεταιρικής σύμβασης. Ο ΟΣΕ διατηρεί και τον στρατηγικό σχεδιασμό των έργων.
Ουσιαστικά επιδιώκεται μία νέα αρχή όχι μόνο στη σχέση των δύο εταιρειών, αλλά και στον τρόπο με τον οποίο διοικούνται και λειτουργούν, ειδικά στον τομέα της διαχείρισης και υλοποίησης των έργων που εμφανίζεται και η μεγαλύτερη δυσκολία.

Τα έργα συντήρησης του δικτύου

Στα έργα συντήρησης και ανάταξης του δικτύου ύψους 1,2 δισ. ευρώ που προωθεί ο ΟΣΕ και που αναμένεται να τρέξουν μέσα στο 2022, θα δοθεί το μεγαλύτερο βάρος για να μπορέσει ο ελληνικός σιδηρόδρομος να ξεφύγει από τον φαύλο κύκλο των βραδυποριών και της αδυναμίας κάλυψης της καθημερινότητας η οποία προέρχεται λόγω οικονομικών δυσχερειών.
Αυτή την εποχή τρέχουν τμηματικά μελέτες ωρίμανσης των έργων αυτών και παράλληλα με τους διαγωνισμούς προβλέπονται και συμβάσεις ανεξάρτητου μηχανικού αλλά και για το project management για κάθε μία από τις τρεις συμβάσεις.
Το μεγάλο στοίχημα για τον ΟΣΕ θα είναι μέχρι το 2024 να έχει ολοκληρώσει το σύνολο των διαγωνισμών και μαζί με τα έργα εκσυγχρονισμού που τρέχει η ΕΡΓΟΣΕ, να μπορέσει το σιδηροδρομικό δίκτυο να περάσει σε μία εύρυθμη λειτουργία, αφήνοντας πίσω του τις... πέτρινες ημέρες.

Αποσαφήνιση της σχέσης με τη ΓΑΙΑΟΣΕ

Στοίχημα παράλληλα αποτελεί και η αποσαφήνιση της ιδιοκτησίας σιδηροδρομικής υποδομής και σιδηροδρομικών κτιρίων μεταξύ ΟΣΕ και ΓΑΙΑΟΣΕ. Σήμερα υπάρχει το παράδοξο ο ΟΣΕ να είναι ο ιδιοκτήτης ενός σιδηροδρομικού σταθμού, ενώ η ΓΑΙΑΟΣΕ να έχει αναλάβει την εμπορική εκμετάλλευση του.
Αντίστοιχα υπάρχουν σημαντικά ακίνητα που πλέον δεν χρειάζονται στον ΟΣΕ και που μπορεί μέσω της εμπειρίας που έχει αποκομίσει η ΓΑΙΑΟΣΕ να τα εκμεταλλευτεί εμπορικά.
Αυτή η άσκηση είναι επίσης επί τάπητος και δυνητικά μπορεί να συμβάλει στην αντιστροφή της απογοητευτικής εικόνας που παρουσιάζουν οι δύο κεντρικοί σταθμοί της χώρας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και να υπάρξει σχεδιασμός για την ανάδειξη και μετατροπή τους σε σύγχρονους τερματικούς σταθμούς στα πρότυπα άλλων ευρωπαϊκών κρατών.

imerisia.gr
sidirodromikanea.blogspot.com