Με την παραδοχή από την πολιτική ηγεσία ότι ο σιδηρόδρομος στη χώρα βρίσκεται σε δεινή θέση και χρήζει σημαντικής αναβάθμισης πραγματοποιήθηκε η υποδοχή στην Αθήνα του ευρωπαϊκού τρένου «Connecting Europe Express».
Αλεξάνδρα Κασσίμη
Το ταξίδι του ευρωπαϊκού τρένου περιλαμβάνει 26 κράτη και στάσεις σε περισσότερες από 100 πόλεις μέσα σε 35 ημέρες, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ετους Σιδηροδρόμων 2021. Τόσο ο εκπρόσωπος της DG Move (Γενική Διεύθυνση Μεταφορών της Ε.Ε.) όσο και ο υπ. Υποδομών και Μεταφορών Κ. Καραμανλής εστίασαν στην περαιτέρω επέκταση των σιδηροδρομικών έργων, βάζοντας ενεργά πλέον τη σιδηροδρομική Εγνατία στο πεδίο του ενδιαφέροντος. Στην ανάγκη αναβάθμισης και βελτιστοποίησης των σιδηροδρομικών υποδομών της χώρας, που θα οδηγήσουν σε αύξηση των ταχυτήτων των μεταφορών και της αξιοπιστίας του δικτύου, έκανε λόγο ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ Σπ. Πατέρας. Κατέστησε σαφές ότι κρίνεται επιτακτική η ανανέωση του τροχαίου υλικού, που θα βελτιώσει την ταξιδιωτική εμπειρία τόσο των επιβατών, όσο και των εργαζομένων στον ελληνικό σιδηρόδρομο. Στην παρούσα φάση «τρέχει» το πλέον φιλόδοξο πρόγραμμα της τελευταίας 15ετίας στα σιδηροδρομικά έργα, με στόχο να αλλάξει το τοπίο των μεταφορών της χώρας, όπως το χαρακτήρισε ο κ. Καραμανλής. «Εχουμε βάλει μπρος το μεγαλύτερο πρόγραμμα σιδηροδρομικών έργων που έχει γίνει ποτέ στη χώρα, ύψους 3,3 δισ. ευρώ», τόνισε ο κ. Καραμανλής.
Μεταξύ αυτών είναι η σύνδεση του σιδηροδρομικού δικτύου με τα έξι μεγάλα λιμάνια (Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Λαύριο, Ραφήνα, Καβάλα, Αλεξανδρούπολη) της χώρας. «Για πρώτη φορά το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών βρήκε τον τρόπο να δημοπρατήσει σιδηροδρομικά έργα-πακέτο, ή αλλιώς “turn-key”, χωρίς κατατμήσεις, που οδηγούν σε εγκληματικές καθυστερήσεις και σε υπερβάσεις προϋπολογισμών. Σε συνεννόηση με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, αλλάζουμε το σύστημα παραγωγής σιδηροδρομικών έργων της Ελλάδας», εξήγησε ο κ. Καραμανλής. Ο κ. Πατέρας από την πλευρά του αναφέρθηκε στην ανάπτυξη ψηφιακών δομών που θα εκσυγχρονίσουν το δίκτυο και τόνισε την ανάγκη διασύνδεσης όλων των πόλων ανάπτυξης της χώρας, δηλαδή λιμανιών, αεροδρομίων, εφοδιαστικής αλυσίδας και διευρωπαϊκών συνδέσεων. «Ο ΟΣΕ έχει ήδη ξεκινήσει μελέτες και για το δυτικό τμήμα της σιδηροδρομικής Εγνατίας που αφορά νέες γραμμές από Καλαμπάκα προς Κοζάνη, Ιωάννινα και Ηγουμενίτσα, ενώ υπάρχουν σκέψεις για μία νέα συνδετήρια γραμμή μεταξύ Κοζάνης και Βέροιας», αποκάλυψε.
kathimerini.gr
sidirodromikanea.blogspot.com