Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2021

Γερμανία: Συμφωνία σιδηροδρόμων και μηχανοδηγών για τους μισθούς.

Η εταιρία λειτουργίας των γερμανικών σιδηροδρόμων Deutsche Bahn κατέληξε σε μισθολογική συμφωνία με τους μηχανοδηγούς τρένων σήμερα, αποτρέποντας την απειλή περαιτέρω κινητοποιήσεων ύστερα από τρεις απεργίες που είχαν ως αποτέλεσμα να παραλύσει η επιβατική και εμπορική κίνηση στη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία.

Η συμφωνία επιτεύχθηκε ύστερα από 10 ημέρες μυστικών συνομιλιών, στις οποίες οι επικεφαλής δύο γερμανικών κρατιδίων κλήθηκαν για να γεφυρώσουν τις διαφορές μεταξύ του GdL, του συνδικάτου των μηχανοδηγών, και της διοίκησης της ζημιογόνας κρατικής εταιρίας σιδηροδρόμων.
Το πακέτο του συμβιβασμού, με διάρκεια 32 μηνών, προβλέπει μισθολογικές αυξήσεις συνολικού ύψους 3,3%, μια σειρά από έκτακτα επιδόματα λόγω της πανδημίας και συμφωνία για συνταξιοδοτικά ζητήματα.
«Λύσαμε τον Γόρδιο Δεσμό», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο επικεφαλής προσωπικού της Deutsche Bahn Μάρτιν Ζίλερ. Δίπλα του, ο επικεφαλής του GdL Κλάους Βεζέλσκι δήλωσε ότι η επίτευξη ενός δύσκολου συμβιβασμού δικαίωσε την απεργιακή κινητοποίηση.
Η πιο πρόσφατη κινητοποίηση οδήγησε στην ακύρωση των τριών τετάρτων των δρομολογίων μεγάλης απόστασης και προκάλεσε προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες της βιομηχανίας που ήδη υφίσταντο πιέσεις από το περυσινό σοκ της πανδημίας.
Ο Στέφαν Βάιλ, ο σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός της Κάτω Σαξονίας, και ο Ντάνιελ Γκίντερ, ο συντηρητικός ηγέτης του Σλέσβιγκ-Χολστάιν, έκαναν ένα διάλειμμα από την προεκλογική τους εκστρατεία για να βοηθήσουν να επιτευχθεί συμφωνία.

sofokleousin.gr
sidirodromikanea.blogspot.com