Πέμπτη, 16 Σεπτεμβρίου 2021

Εκδόθηκε και κυκλοφορεί το βιβλίο με τίτλο: "Η Ιστορία του Σιδηροδρόμου στον Έβρο"

Τα τρένα του Έβρου σ’ ένα βιβλίο
Του συγγραφέα Διαμαντή Μυρτσίδη

Στα πλαίσια της τριπλής επετείου του Ευρωπαϊκού έτους σιδηροδρόμων, της συμπλήρωσης των 200 ετών από την εθνική παλιγγενεσία και των 150 ετών από την έναρξη των εργασιών για τον σιδηρόδρομο στην παρέβρια περιοχή και της δημιουργίας του λιμανιού και της πόλης της Αλεξανδρούπολης δημοσιεύτηκε το βιβλίο "Η Ιστορία του Σιδηροδρόμου στον Έβρο".

Στο βιβλίο επιχειρείται συνοπτική ιστορική αναδρομή στις πρώτες προσπάθειες, στη δημιουργία, το ένδοξο παρελθόν της σιδηροδρομικής γραμμής και την εξέλιξη του δικτύου, το οποίο αποτελεί το πρώτο υπεραστικό της χώρας. Έπειτα, ακολουθεί το ιστορικό και η αναλυτική περιγραφή των χωριών και των πόλεων του Έβρου που συνδέονται με το σιδηροδρομικό δίκτυο. Άλλωστε μέσω του τρένου ο Έβρος, αν και βρίσκεται στην άκρη της χώρας, εξελίχθηκε σε ένα σημαντικό εμπορικό σταυροδρόμι Ανατολής και Δύσης. Τέλος, παρουσιάζονται ορισμένες προτάσεις για να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις, να πολλαπλασιαστούν τα οφέλη της γραμμής και να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητά της.

Η μελέτη βασίστηκε σε ξενόγλωσση και ελληνόγλωσση βιβλιογραφία, σε μαρτυρίες υπαλλήλων που εργάστηκαν στον σιδηρόδρομο του Έβρου και σε αρχειακό υλικό των Συλλόγων Φίλων Σιδηροδρόμων και άλλων σιδηροδρομόφιλων και Συλλόγων που προσφέρθηκαν να βοηθήσουν αφιλοκερδώς.

Μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο από τα βιβλιοπωλεία <<Μαρασλής>> στη Νέα Ορεστιάδα και τη Νέα Βύσσα (Τηλέφωνο επικοινωνίας 2552027734), από το βιβλιοπωλείο <<Ελευθερουδάκης>> στην Αλεξανδρούπολη (Τηλέφωνο επικοινωνίας 2551022808) και ηλεκτρονικά από τη σελίδα https://blueowl.gr/.

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων!

Με εκτίμηση,
Μυρτσίδης Διαμαντής

"Σ.Ν." :Ευχόμαστε να είναι καλοτάξιδο το βιβλίο

sidirodromikanea.blogspot.com