Παρασκευή 27 Αυγούστου 2021

Virgin Hyperloop: Νέο concept για κάψουλες στο φουτουριστικό μέσο μεταφοράς

Η Virgin Hyperloop παρουσίασε ένα βίντεο με τα σχέδιά της για κάψουλες επιβατών (passenger pods) που χρησιμοποιούν μαγνητική αιώρηση για να κινούνται με πάνω από 1.000 χλμ/ ώρα μέσα σε σήραγγες υπό συνθήκες σχεδόν κενού.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, αντί να συνδέονται για να σχηματίζουν τρένο, οι κάψουλες θα ταξιδεύουν σε κονβόι, θα μπορούν να φεύγουν και να μπαίνουν σε στατικές διαδρομές μεμονωμένα, σαν τα αυτοκίνητα σε έναν αυτοκινητόδρομο. Σημειώνεται πως πέρυσι η Virgin Hyperloop ολοκλήρωσε το πρώτο της επανδρωμένο ταξίδι σε δοκιμαστική διαδρομή, φτάνοντας ταχύτητες 170 χλμ/ ώρα.

Ωστόσο, δεν απουσιάζουν οι κριτικές: Ο Γκάρεθ Ντένις, μηχανικός σιδηροδρόμων και συγγραφέας, έγραψε στο Twitter πως ήταν ένα «φανταχτερό βίντεο το οποίο λέει πως “όλα δουλεύουν και είναι θαυμάσια” με τίποτα περισσότερο από κάποια CGI και ένα γιγαντιαίο πρόσωπο».

Όπως είπε στο BBC News, το όραμα της μεταφοράς δεκάδων χιλιάδων επιβατών την ώρα ανά κατεύθυνση θα απαιτούσε χίλιες και άνω κάψουλες, που ταξιδεύουν κάθε ώρα – ή μία κάθε τρία δευτερόλεπτα. Το BBC έθεσε αυτό το ερώτημα στη Virgin Hyperloop, η οποία απάντησε πως το ερώτημα αυτό είναι στην «καρδιά» αυτού που κάνει το σύστημα hyperloop διαφορετικό, καθώς αντί για τρένα που έχουν βαγόνια συνδεδεμένα μεταξύ τους για τη μετακίνηση μεγάλων ομάδων ανθρώπων, οι κάψουλες αυτές είναι ψηφιακά συνδεδεμένες μεταξύ τους, σαν κονβόι φορτηγών σε ένα δρόμο.

«Το convoying επιτρέπει στο σύστημά μας να παρέψει on-demand ευκολία και direct-to-destination εξυπηρέτηση αυτοκινήτων, επιτυγχάνοντας παράλληλα την αποδοτικότητα των τρένων».

Η Virgin Hyperloop λέει πως οι κάψουλές της θα έχουν «μηδενικές απευθείας εκπομπές».

ctrl.naftemporiki.gr
sidirodromikanea