Παρασκευή 20 Αυγούστου 2021

Από Σεπτέμβριο αυξήσεις συντάξεων και αναδρομικά σε συνταξιούχους.

Τον Αύγουστο, οι πληρωμές αφορούν κατά κύριο λόγο νέες αποφάσεις για εφάπαξ, επιδόματα και διάφορες παροχές σε είδος

Αυτή την εβδομάδα ο ΕΦΚΑ έχει προγραμματίσει πληρωμές ύψους 22,5 εκατ.

Από τον επόμενο μήνα και κατά κύματα θα συνεχιστεί, σύμφωνα με πληροφορίες, η καταβολή αυξημένων συντάξεων και αναδρομικών ποσών από τον ΕΦΚΑ, με βάση τις παλαιότερες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας. 

Ρούλα Σαλούρου

Εκτιμάται ότι περισσότεροι από 150.000 «παλαιοί» συνταξιούχοι (πριν από τον νόμο Κατρούγκαλου) αναμένουν επί 23 μήνες τις νέες αυξημένες συντάξεις τους, όπως αυτές θα προκύψουν μετά τον επανυπολογισμό τους βάσει των βελτιωμένων ποσοστών αναπλήρωσης, για τα έτη ασφάλισης από 30,1 και έως 40. Σύμφωνα με τον μέχρι τώρα σχεδιασμό, οι πληρωμές των αυξήσεων θα προηγηθούν των αναδρομικών. Εν αναμονή βρίσκονται, δε, και χιλιάδες «νέοι» συνταξιούχοι, «δύσκολες υποθέσεις» με παράλληλη απασχόληση, καθώς και όσοι συνταξιοδοτήθηκαν μετά την ψήφιση του νόμου Βρούτση, τον Φεβρουάριο του 2020. Τον Αύγουστο, οι πληρωμές αφορούν κατά κύριο λόγο νέες αποφάσεις για εφάπαξ, επιδόματα και διάφορες παροχές σε είδος και βέβαια τις συντάξεις Σεπτεμβρίου, που θα ξεκινήσουν να καταβάλλονται από την Τετάρτη 25 Αυγούστου και μετά. Αυτή την εβδομάδα, ο φορέας έχει προγραμματίσει πληρωμές ύψους 22,5 εκατ. ευρώ, ενώ συνολικά, μαζί με τον ΟΑΕΔ, θα καταβληθούν 43,1 εκατ. ευρώ σε περίπου 53.400 δικαιούχους.

Αναλυτικά, περισσότεροι από 150.000 συνταξιούχοι με πάνω από 30 έτη ασφάλισης, πριν από τον Μάιο του 2016, δεν έχουν λάβει ούτε τις νέες αυξημένες συντάξεις τους ούτε τα αναδρομικά ποσά που αντιστοιχούν σε τουλάχιστον 23 μήνες. Αυτοί, σύμφωνα με πληροφορίες, πρώτα θα δουν τις νέες αυξημένες συντάξεις και στη συνέχεια, με άλλη πληρωμή, τα αναδρομικά. Παράλληλα, εντός του φθινοπώρου εκτιμάται ότι θα πληρωθούν και περιπτώσεις συνταξιούχων με παράλληλη ασφάλιση, διεθνείς συντάξεις ή συνταξιούχοι που απασχολούνται, και οι οποίοι δεν έχουν λάβει αυξήσεις και αναδρομικά, ακόμη κι αν συνταξιοδοτήθηκαν μετά τον Μάιο του 2016. Ηδη περίπου 29.000 «νέοι» συνταξιούχοι δεν πληρώθηκαν τα αναδρομικά τον προηγούμενο μήνα, καθώς καθυστερεί ο επανυπολογισμός των συντάξεών τους. Τέλος, με άλλη πληρωμή, πιθανότατα προς το τέλος του έτους, αναμένεται να λάβουν τα ποσά που δικαιούνται οι κληρονόμοι, για τους οποίους εξετάζεται το ενδεχόμενο να ενεργοποιηθεί ειδική πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων.

Την τρέχουσα εβδομάδα, πάντως, ο ΕΦΚΑ έχει προγραμματίσει πληρωμές ύψους 22,5 εκατ. ευρώ και συγκεκριμένα:

• 9,36 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν σε 390 δικαιούχους σε συνέχεια έκδοσης αποφάσεων για εφάπαξ.

• 12,76 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν σε 22.700 δικαιούχους για παροχές σε χρήμα (επιδόματα μητρότητας, κυοφορίας, ασθενείας, ατυχήματος, έξοδα κηδείας).

• 393.376 ευρώ θα καταβληθούν σε 461 δικαιούχους για παροχές σε χρήμα του τ. ΟΑΕΕ.

• 12.300 ευρώ θα καταβληθούν σε 20 δικαιούχους για κληρονομικές παροχές επικουρικής σύνταξης.

Τέλος, την Τετάρτη 25 Αυγούστου αναμένεται να ξεκινήσουν οι τακτικές πληρωμές των συντάξεων, με στόχο να ολοκληρωθούν έως τις 30 Αυγούστου.

Αναλυτικά, οι πληρωμές έχουν προγραμματιστεί ως εξής:

Στις 25 και 26 Αυγούστου θα καταβληθούν κύριες και επικουρικές συντάξεις των μισθωτών. Στις 27 Αυγούστου, ημέρα Παρασκευή, θα καταβληθούν κύριες και επικουρικές συντάξεις των συνταξιούχων που προέρχονται από τους τέως φορείς ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ, ενώ στις 30 Αυγούστου, ημέρα Δευτέρα, θα καταβληθούν κύριες και επικουρικές συντάξεις του Δημοσίου, των τ. ΝΑΤ, τ. ΕΤΑΤ, τ. ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ΔΕΗ.

kathimerini.gr
sidirodromikanea