Το έργο αναβάθμισης που άρχισε το 2005 τώρα περνά σε δεύτερη φάση με διαγωνισμό προϋπολογισμού 45 εκατ. ευρώ, αλλά θα χρειαστεί -άγνωστο πότε- και τρίτος διαγωνισμός.
Στις ευρωπαϊκές πόλεις, αλλά και στις περισσότερες χώρες του κόσμου, όπως στα γειτονικά Βαλκάνια, οι κεντρικοί σιδηροδρομικοί σταθμοί είναι εμβληματικοί.
Στην Ελλάδα, όμως, γυρίζουν τους επιβάτες στον Τρίτο Κόσμο! Πριν από λίγες ημέρες ο πρώην υπουργός Γιώργος Φλωρίδης περιέγραφε με γλαφυρό τρόπο τις εικόνες που συνάντησε στους σιδηροδρομικούς σταθμούς Αθηνών και Θεσσαλονίκης, όταν ταξίδευσε με το τρένο.
Για τον σιδηροδρομικό σταθμό της Θεσσαλονίκης θύμιζε πως «το κτίριο αυτό του ΟΣΕ, όταν έγινε πριν από αρκετές δεκαετίες, ήταν αληθινό κόσμημα για την πόλη. Η σημερινή του κατάσταση, είναι κάτι παραπάνω από τραγική. Σκοτεινό κι απόκοσμο, όπου απεγνωσμένα ψάχνεις να δεις από ποια πλατφόρμα φεύγει το τραίνο για Αθήνα, και αν είσαι τυχερός θα δεις την ανακοίνωση της φωτογραφίας αυτής».
Για τον σταθμό της Αθήνας γράφει πως όταν βγεις στην πιάτσα των ταξί «φαντάζεσαι ότι κάπως έτσι θα είναι στο Μπανγκλαντές. Αλλά εδώ που τα λέμε, μια συσσωρευμένη, έστω φαντασιακή, εμπειρία από Αφγανιστάν και Μπανγκλαντές σε ένα μόνο ταξίδι Θεσσαλονίκη-Αθήνα, δεν είναι και λίγη».
Ο ΟΣΕ ξεκίνησε το 2005 την αναβάθμιση του Σιδηροδρομικού Σταθμού Αθηνών αλλά ακόμα βρισκόμαστε στην αρχή και ας πέρασαν δεκαπέντε χρόνια! Αυτές τις ημέρες έγινε γνωστό πως θα προχωρήσει εντός των εβδομάδων ο διαγωνισμός για τα έργα τη δεύτερης φάσης, προϋπολογισμού γύρω στα 45,5 εκατ. ευρώ. Όμως θα χρειαστεί και τρίτος διαγωνισμός, άγνωστο πότε, ώστε να ολοκληρωθεί η εγκατάσταση της σηματοδότησης και των τηλεπικοινωνιακών συστημάτων καθώς και η ολοκλήρωση των οδικών έργων για την κυκλοφοριακή αναβάθμιση της περιοχής.
Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει πως δίνει ιδιαίτερο βάρος στην ανάπτυξη του σιδηροδρόμου με έργα άνω των 4 δισ. ευρώ που αναμένεται να προκηρυχθούν τις επόμενες εβδομάδες. Για λόγους σύγκρισης, σε ολόκληρη την ιστορία της μέχρι σήμερα, η ΕΡΓΟΣΕ έχει προωθήσει έργα συνολικού προϋπολογισμού που φτάνει τα πέντε δισ. ευρώ. Για να αυξηθούν οι χρήστες του σιδηροδρόμου απαιτείται, όμως, αξιοπιστία κατά τη λειτουργία των τρένων και ποιοτικές υπηρεσίες σε σταθμούς και συρμούς. Κάτι που μέχρι σήμερα ο ΟΣΕ αδυνατεί να προσφέρει στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ που παρέχει υπηρεσίες επιβατικών μεταφορών στο ελληνικό σιδηροδρομικό δίκτυο.
Με το νέο έργο προχωράει επιτέλους η αναβάθμιση του Σιδηροδρομικού Σταθμού Αθηνών ώστε να μπορεί να εξυπηρετήσει περισσότερους επιβάτες αφού αυξάνονται οι γραμμές και οι αποβάθρες, ενώ συνδέεται με σταθμό του μετρό (Σταθμός Λαρίσης). Παράλληλα ολοκληρώνεται σειρά ηλεκτρομηχανολογικών έργων και γίνονται αισθητικές παρεμβάσεις. Στα έργα της δεύτερης φάσης περιλαμβάνεται η ολοκλήρωση του ανατολικού τμήματος του σταθμού αφού το δυτικό τμήμα έχει ολοκληρωθεί και τεθεί σε λειτουργία με παλαιότερη εργολαβία.
Εχουν ενταχθεί μεταξύ άλλων:
Η κατασκευή νότιας εισόδου του σταθμού και σύνδεση με το σταθμό Μετρό (Σταθμός Λαρίσης). Η κατασκευή προϋποθέτει καθαίρεση μέρους του υπάρχοντος κτιρίου του Σιδηροδρομικού Σταθμού (κατάστημα) και αποκατάστασητης πλαϊνής όψης του κτιρίου καθώς και καθαίρεση του πέτρινου τοίχου κατά μήκος της οδού Δηληγιάννη με κατασκευή νέων περιφράξεων.
Η καθαίρεση του εναπομείναντος τμήματος των παλαιών αποβαθρών 2 και 3 με τα στέγαστρα τους και της αποβάθρας Νο1 και αποτύπωση, αποξήλωση και αποθήκευση του διατηρούμενου τμήματος του στεγάστρου της.
Ολοκλήρωση της ράμπας εισόδου στη μεγάλη πεζοδιάβαση από την οδό Κωνσταντινουπόλεως (πλακόστρωση, φωτισμός).
Ολοκλήρωση της κατασκευής της μεγάλης υπόγειας πεζοδιάβασης του Σ.Σ. κάτω από τις κατασκευαζόμενες νέες αποβάθρες Νο 1, 2, 3 συμπεριλαμβανομένου του κελύφους των καταστημάτων εντός της υπόγειας διάβασης, τις κυλιόμενες και μη κλίμακες, τους ανελκυστήρες και τη σύνδεση με το Σταθμό «Λαρίσης» της Αττικό Μετρό.
Κατασκευή τριών (3) νέων μεταλλικών άνω πεζοδιαβάσεων εντός του Σ.Σ. εγκάρσια πάνω από τις αποβάθρες
Κατασκευή νέας μικρής υπόγειας πεζοδιάβασης κάτω από τις νέες αποβάθρες Νο 1, 2, 3 με τις κλίμακες και τους ανελκυστήρες.
Πλήρης κατασκευή των νέων αποβαθρών Νο 1, 2, 3 μετά των στεγάστρων τους και κατασκευή της θεμελίωσης των μελλοντικών εγκαταστάσεων του επιπέδου +1 και +2.
Κατασκευή και σύνδεση των Ηλεκτρομηχανολογικών Εγκαταστάσεων (Η/Μ) του νέου τμήματος του Σ.Σ. (κυλιόμενες κλίμακες, ανελκυστήρες, πυρόσβεση, ηλεκτροφωτισμός κλπ) με τις υφιστάμενες λειτουργούσες εγκαταστάσεις.
businessdaily.gr