Τρίτη 13 Ιουλίου 2021

Ιράν: Κυβερνοεπίθεση στο σιδηροδρομικό δίκτυο και troll στον Ιρανό ηγέτη.

Η λειτουργία του σιδηροδρομικού δικτύου του Ιράν επηρεάστηκε σημαντικά, στα πλαίσια αυτού που τα κρατικά μέσα ενημέρωσης χαρακτήρισαν ως «άνευ προηγουμένου χάος», λόγω υποψίας για κυβερνοεπίθεση. Όπως ανέφερε το Reuters, στις 9 Ιουλίου, στο σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας σημειώθηκαν καθυστερήσεις και ακυρώσεις, καθώς τα γραφεία εισιτηρίων προσπαθούσαν να αντιμετωπίσουν τη φερόμενη επίθεση.

Ωστόσο, αυτοί που βρίσκονται πίσω από αυτή την ενέργεια, όχι μόνο προκάλεσαν σοβαρά λειτουργικά προβλήματα, αλλά τρόλαραν επίσης τον ανώτατο θρησκευτικό ηγέτη του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ο οποίος βρίσκεται στο αξίωμα από το 1989.
Το IRIB ανέφερε ότι οι ηλεκτρονικοί πίνακες που χρησιμοποιούνται για την εμφάνιση πληροφοριών άφιξης και αναχώρησης στους επιβάτες σε σιδηροδρομικούς σταθμούς, έχουν παραβιαστεί.
Ιρανοί αξιωματούχοι από το Υπουργείο Οδικής και Αστικής Ανάπτυξης επιβεβαίωσαν την κακόβουλη δραστηριότητα στις 10 Ιουλίου.

Συγκεκριμένα, το Υπουργείο ανέφερε σε σχετική του ανακοίνωση τα ακόλουθα: «Μετά από διακοπή των συστημάτων υπολογιστών του προσωπικού στην έδρα του Υπουργείου Οδικής και Αστικής Ανάπτυξης, το ζήτημα βρίσκεται υπό διερεύνηση από τεχνικούς εμπειρογνώμονες του υπουργείου.»
Επιπλέον, το site της σιδηροδρομικής υπηρεσίας φαίνεται να λειτουργεί προς το παρόν κανονικά.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που σημειώνεται ένα τέτοιο περιστατικό. Τον Απρίλιο, το δίκτυο Merseyrail του Ηνωμένου Βασιλείου υπέστη κυβερνοεπίθεση, πίσω από την οποία βρισκόταν η συμμορία του Lockbit ransomware. Σύμφωνα με αναφορές, ένα Office 365 email account που χρησιμοποιείτο από την εταιρεία παραβιάστηκε, ενώ χρησιμοποιήθηκε επίσης για την ενημέρωση υπαλλήλων και δημοσιογράφων σχετικά με την επίθεση.

Το Γραφείο Επιτρόπου Πληροφοριών του Ηνωμένου Βασιλείου (ICO) ενημερώθηκε για το συμβάν.


Το 2018, το Rail Europe έπεσε επίσης θύμα κυβερνοεπίθεσης που μάλιστα διήρκεσε τρεις μήνες. Αυτή η επίθεση είχε ως αποτέλεσμα την κλοπή δεδομένων καρτών πληρωμής αλλά και προσωπικών στοιχείων πελατών. Οι κακόβουλοι παράγοντες που τη διενήργησαν, μπόρεσαν να εγκαταστήσουν credit card-skimming malware στο site του δικτύου.

Πηγή πληροφοριών: zdnet.com
secnews.gr

sidirodromikanea