Μετά από χρόνια καθυστερήσεων, οι μηχανές δουλεύουν στο φουλ προκειμένου οι επεκτάσεις προς τα Δυτικά (Ελευσίνα-Μέγαρα), όσο και προς το Λαύριο και τη Ραφήνα, συνολικού ύψους 770 εκατ. ευρώ, να δημοπρατηθούν εντός του 2021.
Του Κώστα Κετσιετζή
Πρόκειται για έργα που μελετώνται ή και έχουν εξαγγελθεί πολλές φορές τα τελευταία 15 χρόνια, χωρίς να φτάνουν ποτέ στην υλοποίηση.
Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και η ΕΡΓΟΣΕ έχουν βγάλει εδώ και μήνες ξανά τα σχέδια από τα συρτάρια, καθώς οι επεκτάσεις θα αναβαθμίσουν σημαντικά τις περιαστικές περιοχές μειώνοντας τους χρόνους μεταφοράς από και προς το κέντρο της Αθήνας, ενώ θα συνδέσουν και τα πιο σημαντικά περιφερειακά λιμάνια της Αττικής με τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών "Ελ. Βενιζέλος", τον Πειραιά και με το κεντρικό σιδηροδρομικό δίκτυο.
Επεκτάσεις στα Δυτικά
Στην ελληνική πρόταση για το Ταμείο Ανάκαμψης περιλαμβάνεται η επέκταση του Προαστιακού Σιδηροδρόμου Δυτικής Αττικής, προϋπολογισμού περίπου 90 εκατ. ευρώ.
Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή ενός νέου κλάδου του Προαστιακού Σιδηροδρόμου που θα ξεκινά από Άνω Λιόσια, θα περνά από την Ελευσίνα και θα καταλήγει στα Μέγαρα, εντός του υφιστάμενου σιδηροδρομικού διαδρόμου της παλαιάς σιδηροδρομικής γραμμής προς Πελοπόννησο, συνολικού μήκους 36 χλμ.
Μέσω αυτής της επέκτασης το τρένο Θα εξυπηρετεί τις αστικές περιοχές Ασπροπύργου, Ελευσίνας, Λουτρόπυργου, Νερακίου, Νέας Περάμου και Μεγάρων, ενώ θα κάνει δυνατή και την κίνηση φορτηγών τρένων από τα ΕΛΠΕ του Ασπροπύργου και της Ελευσίνας.
Λαύριο-Ραφήνα
Σε τροχιά έχουν μπει και οι επεκτάσεις του Προαστιακού από το Κορωπί και το "Ελ. Βενιζέλος" έως το λιμάνι του Λαυρίου και έως το λιμάνι της Ραφήνας, οι οποίες περιλαμβάνονται στο πακέτο σιδηροδρομικών έργων συνολικού ύψους 3,5 δισ. ευρώ για τη διασύνδεση των λιμανιών της χώρας που προωθεί η ΕΡΓΟΣΕ.
Ειδικότερα, για τη σύνδεση του Λαυρίου, συνολικού προϋπολογισμού 380 εκατ. ευρώ, προβλέπεται η κατασκευή σιδηροδρομικής γραμμής 32 χιλιομέτρων, δύο σιδηροδρομικών σταθμών (ΣΣ Μαρκόπουλου και ΣΣ Λαυρίου στο λιμάνι) και πέντε στάσεων (Καλύβια, Κερατέα, Δασκαλειό, Θορικό, Κυπριανού).
Από τον υφιστάμενο Σταθμό Κορωπίου μέχρι τη νέα σιδηροδρομική στάση Θορικού προβλέπεται διπλή σιδηροδρομική γραμμή με ηλεκτροκίνηση με μέγιστη ταχύτητα σχεδιασμού τα 120 χιλιόμετρα ανά ώρα.
Για το τελευταίο τμήμα της γραμμής εξετάζονται δύο σενάρια: Το πρώτο αφορά μονή σιδηροδρομική γραμμή που θα περνά μέσα από την πόλη του Λαυρίου, στο ίχνος της υφιστάμενης μετρικής γραμμής, με μέγιστη ταχύτητα τα 50 χιλιόμετρα ανά ώρα. Το δεύτερο αφορά μονή σιδηροδρομική γραμμή που θα διέρχεται από την παραλιακή ζώνη.
Ο τερματικός σταθμός θα βρίσκεται πάνω από την παραλιακή οδό (στο χώρο του παλιού εργοστασίου) με δύο αποβάθρες. Για το συγκεκριμένο έργο έχει εκπονηθεί από την ΕΡΓΟΣΕ η Α΄ φάση μελετών (αναγνωριστικές μελέτες) και προωθούνται οι διαδικασίες για την εκπόνηση όλων των απαραίτητων προμελετών.
Σε πιο αρχικό στάδιο βρίσκεται η προετοιμασία της επέκτασης από το "Ελ Βενιζέλος” προς Ραφήνα που αναμένεται να κοστίσει περί τα 300 εκατ. ευρώ.
Η… συνταγή του ανταγωνιστικού διαλόγου
Όπως έχει δηλώσει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΓΟΣΕ, Χρήστος Βίνης, τα νέα μεγάλα έργα θα δημοπρατηθούν με την μέθοδο του ανταγωνιστικού διαλόγου, ο οποίος σύμφωνα με τον ίδιο προσφέρεται για τη δημοπράτηση μεγάλων και πολύπλοκων έργων.
Βασικός στόχος είναι να αποφευχθούν τα προβλήματα του παρελθόντος που προκάλεσαν σημαντικές καθυστερήσεις έργων, για τα οποία μάλιστα είχε εξασφαλιστεί η χρηματοδότησή τους από το προηγούμενο ΕΣΠΑ.
Έτσι, ξεκινώντας από το καλοκαίρι οι εταιρείες θα κληθούν να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για κάθε διαγωνισμό και στη συνέχεια να συμμετάσχουν σε διάλογο βάσει του οποίου θα καταρτιστούν τα τελικά τεύχη δημοπράτησης των έργων.
Εκτιμάται ότι η διαδικασία της προεπιλογής θα ολοκληρωθεί στα τέλη του 2021 και θα ξεκινήσει ο ανταγωνιστικός διάλογος για την εύρεση της βέλτιστης τεχνικής λύσης.
capital.gr
sidirodromikanea