Πέμπτη 15 Απριλίου 2021

«Το Έτος Σιδηροδρόμων της ΕΕ πρέπει να παραταθεί έναντι του COVID-19».

Οι CER, EIM και UNIFE - μεταξύ των κύριων σιδηροδρομικών ενώσεων στις Βρυξέλλες - ζήτησαν παράταση του Ευρωπαϊκού Έτους Σιδηροδρόμων, καθώς η πανδημία εμποδίζει το πλήρες δυναμικό που θα μπορούσε να έχει στην ανάπτυξη των σιδηροδρομικών μεταφορών.

Της Majorie van Leijen


Οι τρεις οργανισμοί έγραψαν μια ανοιχτή επιστολή με αυτό το μήνυμα την Τρίτη 13 Απριλίου, απευθυνόμενοι, μεταξύ άλλων, στους Προέδρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Συμβούλιο της ΕΕ και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Ως ενθουσιώδεις υποστηρικτές του Ευρωπαϊκού Έτους Σιδηροδρόμων, μπορούμε παρά να σημειώσουμε ότι το περιορισμένο υγειονομικό πλαίσιο εμποδίζει την πλήρη ανάπτυξη των δραστηριοτήτων των ενδιαφερομένων για την προώθηση των σιδηροδρόμων. Σας προτείνουμε λοιπόν να εξετάσετε το ενδεχόμενο παράτασης αυτής της εξαιρετικής πρωτοβουλίας έως τον Δεκέμβριο του 2022, προκειμένου να την κάνετε ακόμη μεγαλύτερη επιτυχία στο τέλος », αναφέρουν συλλογικά.

Οικονομικοί πόροι και σε είδος

Στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, το Ευρωπαϊκό Έτος Σιδηροδρόμων είναι μια υπέροχη και μοναδική ευκαιρία για την προώθηση των σιδηροδρόμων. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι σιδηροδρομικές ενώσεις και πολλοί άλλοι εμπλεκόμενοι έχουν διαθέσει τεράστιους οικονομικούς πόρους και σε είδος για να υποστηρίξουν αυτήν την εξαιρετική πρωτοβουλία.

«Η Κοινότητα Ευρωπαϊκών Εταιρειών Σιδηροδρόμων και Υποδομών (CER), οι Ευρωπαϊκοί Διαχειριστές Σιδηροδρομικής Υποδομής (EIM), η Ευρωπαϊκή Ένωση Βιομηχανίας Σιδηροδρομικών Προμηθειών (UNIFE) είχε προγραμματίσει να ξεκινήσει την εφαρμογή μιας πυκνής σειράς πρωτοβουλιών που αποσκοπούν να αξιοποιήσουν στο έπακρο την Ευρωπαϊκή Ένωση Έτος σιδηροδρόμου », αφηγούνται.

Η αναχώρηση του τρένου της έκθεσης αναβλήθηκε

Ωστόσο, πολλές από αυτές τις εξελίξεις πρέπει να τροποποιηθούν, να προγραμματιστούν εκ νέου ή ίσως ακόμη και να ακυρωθούν. Ένα παράδειγμα αυτού είναι το Connecting Europe Express, ένα εκθεσιακό τρένο που πρόκειται να ξεκινήσει το ταξίδι του στη Λισαβόνα τον Ιούνιο και θα φτάσει στο Παρίσι πέντε εβδομάδες μετά, με μια σειρά εκδηλώσεων που έχουν προγραμματιστεί να πραγματοποιηθούν σε όλες τις πρωτεύουσες όπου σταματά το τρένο. «Λόγω της πανδημίας, η CER αναγκάστηκε να προγραμματίσει την αναχώρησή της τον Σεπτέμβριο του 2021», γράφει η επιστολή.

Ομοίως, τα μέλη της EIM και της UNIFE και οι σιδηροδρομικές εταιρείες έχουν αρχίσει να σχεδιάζουν και να διοργανώνουν εκδηλώσεις και εκστρατείες, οι οποίες ενδέχεται να μην αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητές τους λόγω των εθνικών μέτρων υγείας και ασφάλειας και των υποκείμενων ταξιδιωτικών περιορισμών. «Ωστόσο, αυτές οι δραστηριότητες είναι απαραίτητες για να δείξουν τα οφέλη των επενδύσεων σε φυσικές και ψηφιακές σιδηροδρομικές υποδομές για την κοινωνία και την οικονομία. Αυτό αποδεικνύεται ακόμη πιο αληθινό σε ένα πλαίσιο μεταρρυθμίσεων που σχετίζονται με τα ΔΕΔ-Μ και τα RFC αργότερα φέτος. »

Απρόβλεπτο αλλά λυπηρό

«Το 2020 κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει ότι η πανδημία θα διαρκέσει τόσο πολύ, με τις επιπτώσεις που μπορούν να δουν όλοι σήμερα. Είναι, δυστυχώς, πολύ ξεκάθαρο τώρα ότι οι συλλογικές μας προσπάθειες διακυβεύονται από μια πανδημία που αποτρέπει την εξασφάλιση οποιουδήποτε βαθμού βεβαιότητας σχετικά με τη δυνατότητα διοργάνωσης προσωπικών εκδηλώσεων και άλλων δημόσιων συγκεντρώσεων », καταλήγει η επιστολή.
«Στην πραγματικότητα, υπάρχει ένας πολύ συγκεκριμένος κίνδυνος ότι τα επερχόμενα προγραμματισμένα γεγονότα θα πρέπει να αναβληθούν έως ότου η κατάσταση βελτιωθεί ή απλώς ακυρωθεί, και ότι οι διατιθέμενοι πόροι θα δαπανηθούν μάταια - κάτι που δεν μπορούμε να αντέξουμε σε μια στιγμή που οι σιδηρόδρομοι υποφέρουν τεράστιες απώλειες λόγω του COVID-19.
«Σε αυτό το πλαίσιο, καλούμε όλα τα θεσμικά όργανα της ΕΕ και τα κράτη μέλη να παρατείνουν το Ευρωπαϊκό Έτος Σιδηροδρόμων έως τον Δεκέμβριο του 2022, προκειμένου να αξιοποιήσουν στο έπακρο αυτήν τη σημαντική ευκαιρία και να δώσουν σε αυτήν την πολύτιμη πρωτοβουλία τις καλύτερες πιθανότητες επιτυχίας.

railfreight.com/railfreight/2021/04/14/eu-year-of-rail-should-be-extended-in-face-of-covid-19/


Επιμέλεια: Χρήστος Γιαννακίδης
sidirodromikanea.blogspot.com