Παρασκευή 30 Απριλίου 2021

Μετρό Θεσσαλονίκης: Πράσινο φως από το ΣτΕ για τα αρχαία του Σταθμού Βενιζέλου

Το "πράσινο φως" στη λύση της απόσπασης και επανατοποθέτησης των αρχαιοτήτων στον Σταθμό Βενιζέλου του Μετρό Θεσσαλονίκης, έδωσε σύμφωνα με πληροφορίες το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ).

Πλέον στην Αττικό Μετρό και το υπουργείο Υποδομών αναμένουν την καθαρογραμμένη απόφαση και εφόσον επιβεβαιωθούν και επίσημα οι πληροφορίες ανοίγει ο δρόμος για να προχωρήσει το μεγάλο έργο που μετράει σχεδόν μια δεκαετία καθυστερήσεων. Στόχος είναι να επιταχυνθούν οι διαδικασίες προκειμένου το Μετρό να λειτουργεί στη Θεσσαλονίκη το 2023.

Υπενθυμίζεται ότι το θέμα έφθασε στο ΣτΕ μετά από προσφυγές που κατέθεσαν ενώπιον του ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού αλλά και κάτοικοι της Θεσσαλονίκης. Οι παραπάνω φορείς υποστηρίζουν την λύση της in situ διατήρησης των αρχαιοτήτων και για αυτό το λόγο στράφηκαν κατά της υπουργικής απόφασης που επικύρωσε τη θετική γνωμοδότηση του ΚΑΣ για τη λύση της απόσπασης και επανατοποθέτησης.

Όπως δήλωσε πρόσφατα ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό, Νίκος Ταχιάος "από την στιγμή που θα έχουμε την απόφαση του ΣτΕ, οι εργασίες είναι εφικτό να ολοκληρωθούν μέσα σε ένα χρόνο περίπου. Στην συνέχεια θα μπορούν να ξεκινήσουν τα δοκιμαστικά δρομολόγια και το 2023 το Μετρό να κάνει την πρεμιέρα του, στην συμπρωτεύουσα".

capital.gr
sidirodromikanea