Δευτέρα 19 Απριλίου 2021

Φινλανδικό σούπερ τρένο.

Φωτογραφία: Ιστοσελίδα VR Group

Η φινλανδική σιδηροδρομική εταιρεία VR Transpoint (μέρος του κρατικού ομίλου VR) παρουσίασε εμπορευματική αμαξοστοιχία μήκους ρεκόρ. Το τρένο βάρους 7 χιλιάδων τόνων περιλαμβάνει 80 αυτοκίνητα και το μήκος του είναι περίπου 1 χλμ., το οποίο αποτελεί απόλυτο ρεκόρ για τη Suomi.

 Το τρένο ονομάστηκε Morra (στα ρωσικά "τέρας") προς τιμήν του τρομακτικού ήρωα των παραμυθιών του Tove Jansson για τον Mumiy-Troll και του θρυλικού παίκτη χόκεϋ Marco Anttila (ο οποίος ονομάστηκε "Morra"), σύμφωνα με τον ιστότοπο της σιδηροδρομικής εταιρείας .
Αναμένεται να τρέξει μεταξύ του συνοριακού σταθμού Vainikkala και της Hamina (Νότια Φινλανδία). Οι Φινλανδοί εργαζόμενοι στους σιδηροδρόμους υπενθυμίζουν ότι πολύ μεγάλα εμπορευματικά τρένα χρησιμοποιούνται συχνά στη Ρωσία - νωρίτερα, όταν εισέρχονταν στη Φινλανδία, στο μεθοριακό σταθμό στο Vainikkala, χωρίζονταν σε διάφορα ξεχωριστά τρένα. Όμως, η ανάπτυξη ηλεκτρικής έλξης και αυξημένου φορτίου άξονα βοήθησε στην επίλυση αυτού του προβλήματος.
Το τελευταίο ρεκόρ της Φινλανδίας για βαρέων βαρών στις ράγες δημιουργήθηκε πριν από ένα χρόνο - ένα τρένο με 66 βαγόνια συνολικού βάρους 6 χιλιάδων τόνων ξεκίνησε μεταξύ Vainikkala και Hamina.
Το VR Transpoint σημειώνει ότι το πιο σημαντικό πράγμα κατά την αύξηση του μεγέθους των αμαξοστοιχιών δεν είναι να σπάσουμε τα αρχεία, αλλά να μειώσεις την κατανάλωση ενέργειας και τις επιβλαβείς εκπομπές από τις σιδηροδρομικές μεταφορές. «Η υψηλή ενεργειακή απόδοση των σιδηροδρομικών μεταφορών βασίζεται στην υψηλή ικανότητα μεταφοράς. Όσο μεγαλύτερα είναι τα τρένα στις γραμμές, τόσο περισσότερο φορτίο μπορούν να μεταφέρουν ταυτόχρονα », λέει η εταιρεία.
«Είναι πολύ πιο αποτελεσματικό όταν μπορούμε να μεταφέρουμε τα τρένα που φτάνουν από τη Ρωσία στο λιμάνι ως έχει. Εκτός από την αύξηση του όγκου της κυκλοφορίας, αυτό έχει θετική επίδραση στην ανταγωνιστικότητα του VR Transpoint και οι φινλανδικές μεταφορές θεωρούνται επίσης μια ακόμη πιο ανταγωνιστική εναλλακτική λύση », λέει ο Marty Koskinen, Διευθυντής της VR Transpoint.

Подробнее на РБК:
https://www.rbc.ru/spb_sz/16/04/2021/60798d569a79475258ecac44

Επιμέλεια: Χρήστος Γιαννακίδης