Πέμπτη 22 Απριλίου 2021

ΚΑΘΕΤΟΥΣ ΑΞΟΝΕΣ ΣΤΟ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟ ΟΠΩΣ ΣΤΟ ΟΔΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΠΡΟΤΑΣΣΕΙ ΤΟ ΤΕΕ ΘΡΑΚΗΣ.

Την ανάγκη να προχωρήσει η γραμμή Νέα Καρβάλη -Τοξότες και ο σχεδιασμός για κάθετους άξονες τονίζει ο Δ. Λουρίκας, με αφορμή τη σύσκεψη με τον Περιφερειάρχη για την νέα Σιδηροδρομική γραμμή Θεσσαλονίκη –Αμφίπολη – Νέα Καρβάλη.


Την άποψη πως ενώ η νέα Σιδηροδρομική γραμμή Θεσσαλονίκη –Αμφίπολη – Νέα Καρβάλη είναι ένα θετικό αναπτυξιακά έργο, θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην σύνδεσή της Καρβάλης με την υφιστάμενη γραμμή στους Τοξότες, αλλά και στην ανάπτυξη των καθέτων συνδέσεων, παράλληλα με τους οδικούς, με τη Βουλγαρία, εξέφρασε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ κ. Δημήτρης Λουρίκας, ο οποίος είχε πρόσφατα συνάντηση, μαζί με τον ομόλογό του, του ΤΕΕ ΑΜΘ, κ. Απόστολο Παυλίδη με τον Περιφερειάρχη κ. Χρήστο Μέτιο. Όπως ανέφερε, το θέμα της Σιδηροδρομικής γραμμής Θεσσαλονίκης – Νέας Καρβάλης μονοπώλησε τη συζήτηση μεταξύ των τριών ανδρών, και ενώ ουσιαστικά η νέα γραμμή δεν επηρεάζει γεωγραφικά τη Θράκη, το ΤΕΕ έθεσε το θέμα της σιδηροδρομικής σύνδεσης του εμπορευματικού λιμανιού της Καβάλας στη Νέα Καρβάλη με τους Τοξότες, ένα παλιό αίτημα το οποίο περιλαμβάνεται και στις προτάσεις τους στην Διακομματική Επιτροπή. Στη συνάντηση τέθηκε και θέμα των περιοχών που αφήνει εκτός η γραμμή Θεσσαλονίκης – Νέας Καρβάλης, όπως οι Σέρρες και η Δράμα, ενόψει και της αναμονής για συζήτηση του θέματος της περιβαλλοντικής αδειοδότησης του έργου στο Περιφερειακό Συμβούλιο.
Το ΤΕΕ ΑΜ φαίνεται να είναι υπέρ του έργου, προτείνοντας όμως και σύνδεση στον Αμυγδαλεώνα με τη Δράμα, ενώ το ΤΕΕ Θράκης επικεντρώνεται στη δημιουργία της γραμμής από το λιμάνι μέχρι τους Τοξότες, ένα έργο που έχει προταθεί εδώ και πολλά χρόνια, όμως δεν έχει προχωρήσει μέχρι σήμερα. Η δημιουργία του ουσιαστικά θα έκανε πιο λειτουργική τη γραμμή που προτείνεται, ενώ θα συνέδεε και το λιμάνι με εναλλακτικές εμπορευματικές γραμμές προς την Βουλγαρία.
Ανάπτυξη μέσω της καθετότητας Άλλωστε ο κ. Λουρίκας θεωρεί πως θα ήταν καλό, μιας και η βασική χάραξη αφορά τη σύνδεση των λιμανιών με το σιδηρόδρομο, να προσεγγιστεί το θέμα και στην σιδηροδρομική σύνδεση της Θράκης με τις γειτονικές χώρες, μιλώντας για παραλληλότητα με τον κάθετο άξονά της Νυμφαίας. Θύμισε δε πως κύρια θέση του ΤΕΕ Θράκης είναι ότι η ανάπτυξη έρχεται και με την καθετότητα στο σιδηρόδρομο, και τη σύνδεσή του με τα όμορα κράτη της Βαλκανικής, όπως τη Βουλγαρία και μέσω αυτής τη Ρουμανία. Αυτή η θέση, αν απαιτηθεί, θα επικαιροποιηθεί το επόμενο διάστημα, όταν θα έρθει το θέμα προς συζήτηση στο Περιφερειακό.


paratiritis-news.gr