Τετάρτη 21 Απριλίου 2021

Τα προϊόντα ψαριών μέσω της Ρωσίας γρηγορότερα από ό, τι μέσω της διαδρομής Σουέζ.

Η FESCO Transportation Group ολοκλήρωσε την πρώτη διατροπική μεταφορά προϊόντων ψαριών με εμπορευματοκιβώτια μέσω της διαδρομής Trans-Siberian. Το διατροπικό τρένο αναχώρησε από το Βλαδιβοστόκ στη Ρωσία και χρειάστηκε τριάντα τρεις ημέρες για να φτάσει στον τελικό του προορισμό στη Γερμανία στις 12 Απριλίου.


Νίκος Παπατόλιος


Η αμαξοστοιχία αποτελούταν από σατέν εννέα εμπορευματοκιβώτια 40 ποδιών που περιελάμβαναν φιλέτα pollock και κιμά. Αφού ολοκλήρωσε το χερσαίο ταξίδι του, το τρένο έφτασε στην Αγία Πετρούπολη, όπου το φορτίο μεταφορτώθηκε με πλοίο για να ταξιδέψει θαλασσίως μέχρι το Bremerhaven στη Βόρεια Γερμανία. Με χρόνο μετάβασης τριάντα τριών ημερών, η FESCO ισχυρίζεται ότι αυτή η υπηρεσία είναι δύο φορές ταχύτερη από τη διαδρομή Σουέζ που χρησιμοποιείται παραδοσιακά για τη μεταφορά τέτοιων προϊόντων.

Επιλεγμένα εμπορεύματα μέσω της Ρωσίας

Σύμφωνα με τη FESCO, το σύστημα μεταφοράς που χρησιμοποιείται σε αυτήν την περίπτωση είναι σχετικά νέο και παρέχει πολλές δυνατότητες στους Ρώσους κατασκευαστές να φτάσουν στην ευρωπαϊκή αγορά. Ταυτόχρονα απαιτεί διαδικασίες τεκμηρίωσης και ελέγχου που διαφέρουν από αυτές άλλων προϊόντων.

Ωστόσο, οι πρόσθετες διαδικασίες δεν αποτελούν τόσο σημαντική επιβάρυνση σε σύγκριση με την κατάσταση μέχρι σχεδόν πριν από ένα χρόνο. Τον Μάρτιο του 2020, η Ρωσία αποφάσισε να άρει την απαγόρευση μεταφοράς εμπορευμάτων μέσω της επικράτειάς της. Μέχρι εκείνο το σημείο, οι φορτωτές δεν μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τρένα για τη μεταφορά προϊόντων όπως φρέσκα ή κατεψυγμένα ψάρια και να περάσουν από τη Ρωσία εάν αυτά τα προϊόντα προέρχονταν από την Ευρώπη, την Κίνα, τον Καναδά ή τις ΗΠΑ.

Οι εταιρείες σιδηροδρόμων και logistics, μαζί με τους αποστολείς, χαιρέτισαν την απόφαση αυτή ομόφωνα, καθώς πίεζαν προς αυτήν την κατεύθυνση για μεγάλο χρονικό διάστημα και η ζήτηση των πελατών αυξανόταν συνεχώς. Κατά συνέπεια, το να βλέπουμε την καθιέρωση τέτοιων υπηρεσιών ένα χρόνο αργότερα με τη δυνατότητα να γίνει τακτική είναι ένα θετικό μήνυμα για ολόκληρη τη βιομηχανία.

Πως δουλεύει

Τα εμπορευματοκιβώτια που μεταφέρουν εμπορεύματα που έχουν ήδη εγκριθεί πρέπει να πληρούν συγκεκριμένους όρους. Το πιο σημαντικό από αυτά είναι να διασφαλιστεί η ασφαλής σφράγιση και να αποφευχθεί το άνοιγμά τους ενώ βρίσκονται στη ρωσική επικράτεια. Για να πετύχει αυτό, η ρωσική κυβέρνηση εισήγαγε τη χρήση μιας ηλεκτρονικής σφραγίδας που συλλέγει δεδομένα σε πραγματικό χρόνο και όταν απογειώνεται στα σύνορα, παρέχει απόδειξη της αποστολής κατά τη μεταφορά.Ηλεκτρονική σφραγίδα σε ένα δοχείο

Ωστόσο, η σφραγίδα δεν είναι η μόνη πρόσθετη εργασία που απαιτείται. Η αποστολή απαιτεί πρόσθετη γραφειοκρατία, με πληροφορίες για τον τύπο του προϊόντος, τον τελικό προορισμό και τον σκοπό. Αυτή η διαδικασία αρχειοθέτησης είναι αρκετά περίπλοκη και μερικές φορές χρονοβόρα. Ωστόσο, όπως προαναφέρθηκε, αυτές οι διαδικασίες δεν αποτελούν πρόβλημα σε σύγκριση με τη ζήτηση των πελατών από την Κίνα ή την Ευρώπη για ορισμένα τρόφιμα. Στην πραγματικότητα, η αγορά είναι τόσο μεγάλη που όταν αρχίζουν οι αρχικές αβεβαιότητες για την κάλυψη των απαιτήσεων μεταφοράς, θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο για τις ευρασιατικές σιδηροδρομικές εμπορευματικές μεταφορές.

https://www.railfreight.com/railfreight/2021/04/21/fish-products-through-russia-faster-than-via-suez-route/


Επιμέλεια: Χρήστος Γιαννακίδης