Τετάρτη 3 Μαρτίου 2021

Θα σωθεί η σιδηροδρομική γραμμή Καλαμάτα - Μεσσήνη;

Το υπουργείο Περιβάλλοντος ενέκρινε τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για το δρόμο Καλαμάτα - Ριζόμυλος, χωρίς να ληφθούν υπόψη οι διορθώσεις που έχουν προτείνει τα Δημοτικά Συμβούλια Καλαμάτας και Μεσσήνης.

Αναπόφευκτα λοιπόν γεννάται το εξής ερώτημα: Θα χρειαστεί νέα έγκριση η ΜΠΕ αν γίνουν τροποποιήσεις στην αρχική μελέτη; Πριν βιαστείτε να απαντήσετε ή να πιστέψετε τις υπηρεσιακές διαβεβαιώσεις, θα σας υπενθυμίσω ότι αντίστοιχες διαβεβαιώσεις για τη ΣΔΙΤ της διαχείρισης των απορριμμάτων διαψεύστηκαν έμπρακτα και ότι τελικά χρειάστηκε να συνεδριάσει πολλές φορές η Οικονομική Επιτροπή και το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου μέχρι να εγκριθεί η τελική σύμβαση μετά από πολλές δικαστικές περιπέτειες. Υπενθυμίζουμε επίσης ότι η υπεραισιοδοξία τόσο της Περιφέρειας όσο και των εκάστοτε κυβερνητικών στελεχών για τη ΣΔΙΤ διαψευδόταν καθημερινά και για αυτό ο διαγωνισμός κράτησε δέκα ολόκληρα χρόνια. Από εκεί και πέρα το υπουργείο έχει κάθε δικαίωμα να είναι υπεραισιόδοξο για την πορεία τού Καλαμάτα - Ριζόμυλος και να εκτιμά ότι δεν χρειάζεται νέα έγκριση της ΜΠΕ αν αλλάξει η χάραξη του δρόμου. Για ευνόητους λόγους δεν θα εκφράσουμε τις επιφυλάξεις μας.

Περιμένουμε όμως να δούμε αν τελικώς θα σωθεί η σιδηροδρομική γραμμή Καλαμάτα - Αεροδρόμιο - Μεσσήνη ή αν τελικώς θα θυσιαστεί το τρένο στο βωμό πολιτικών σκοπιμοτήτων. Για να προλάβουμε τους... πρόθυμους υπερασπιστές του ανταγωνιστικού διαλόγου, υπενθυμίζουμε ότι η στήλη έχει προτείνει να σταματήσει ο δρόμος στον κόμβο του "Μορέα" και να συνδέεται με την Καλαμάτα μέσω περιφερειακού.

Θανάσης Λαγός
eleftheriaonline.gr

sidirodromikanea