Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2021

Καραμανλής: Εργοτάξιο στην πλατεία Εξαρχείων εντός τριμήνου για τη Γραμμή 4 του ΜΕΤΡΟ

Το πρώτο τμήμα θα έχει μήκος 13 χιλιομέτρων και 15 νέους σταθμούς οι οποίοι θα εκτείνονται κατά μήκος 4 Δήμων, από το άλσος Βεΐκου, στην Κυψέλη, από εκεί σε Εξάρχεια, Κολωνάκι, Ευαγγελισμό. Καισαριανή και Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου με κατάληξη στο Γουδί.

Της Ναντίν Χαρδαλιά

Την εγκατάσταση εργοταξίου στην πλατεία Εξαρχείων εντός του επόμενου τριμήνου, ανακοίνωσε από τη Βουλή, ο Υπουργός Υποδομών, στο πλαίσιο της εκκίνησης των πρόδρομων εργασιών για το πρώτο τμήμα της Γραμμής 4 του ΜΕΤΡΟ «Άλσος Βεΐκου – Γουδί», διαμηνύοντας ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να κάνει ούτε βήμα πίσω και καλώντας το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων να στηρίξουν την προσπάθεια από-γκετοποίησης της περιοχή και την υπέρβαση τυχόν αντιδράσεων.
Θα το κάνουμε για δύο λόγος. Πρώτον γιατί δεν έχουμε το δικαίωμα να αφήσουμε καμία περιοχή στην Αθήνα χωρίς πραγματική ευκαιρία για ανάπτυξη. Δεύτερον, γιατί μία συντεταγμένη και ευνομούμενη πολιτεία έχει και την υποχρέωση να μην αφήσει καμία περιοχή στο ημίφως της γκετοποίησης και το σκοτάδι κάποιων ιδεολογικών εμμονών», επισήμανε ο Κώστας Καραμανλής, ενημερώνοντας σχετικά με το έργο την Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου.
Σύμφωνα με τον Υπουργό ο κίνδυνος ακύρωσης του έργου λόγω καθυστερήσεων από δικαστικές προσφυγές ξεπεράστηκε χάρη στις προσπάθειες της κυβέρνησης και πλέον η υλοποίησή του μπαίνει στην τελική φάση, καθώς είναι όλα έτοιμα για τη σύναψη σύμβασης αναφορικά με το σύνολο των μελετών, τις μετατοπίσεις δικτύων οργανισμών κοινής ωφέλειας και τις αρχαιολογικές εργασίες στο πρώτο τμήμα.
Το πρώτο τμήμα θα έχει μήκος 13 χιλιομέτρων και 15 νέους σταθμούς οι οποίοι θα εκτείνονται κατά μήκος 4 Δήμων, από το άλσος Βεΐκου, στην Κυψέλη, από εκεί σε Εξάρχεια, Κολωνάκι, Ευαγγελισμό. Καισαριανή και Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου με κατάληξη στο Γουδί.
Η πλήρης περάτωση των πρόδρομων εργασιών σύμφωνα με τον Υπουργό υπολογίζεται στους 30 μήνες και ο συνολικός προϋπολογισμός του κυρίως έργου εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει το 1,5 δις ευρώ.
«Θα τονώσει το έργο την αγορά και θα δημιουργήσει χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας», σημείωσε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κάνοντας λόγο για μεγάλο έργο ανάπτυξης και βελτίωσης της καθημερινότητας των πολιτών, ενώ σύμφωνα με τον ίδιο η ολοκλήρωσή του θα έχει και σημαντικό θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Συγκεκριμένα υπολογίζεται ότι θα μετακινούνται 60.000 λιγότερα οχήματα, η μέση εξοικονομούμενη ημερήσια ενέργεια θα ανέρχεται σε 1.216 μεγαβατώρες, ενώ το διοξείδιο του άνθρακα θα μειωθεί κατά 318 τόνους ημερησίως.


Πηγή: skai.gr

sidirodromikanea.blogspot.com