Ο σχεδιασμός και η κατασκευή της σιδηροδρομικής Εγνατίας μέσω της Δυτ. Μακεδονίας, εκτός του γεγονότος πως συμφέρει οικονομικά και διαμετακομιστικά, μπορεί να βγάλει το Βόιο από την απομόνωση, αν υπάρχει και η βούληση της Πολιτείας!
Όλοι μαζί οι βουλευτές της Δυτ. Μακεδονίας και οι αυτοδιοικητικοί, συλλειτουργώντας προς το κοινό συμφέρον της Περιφέρειάς μας, μπορούν να κατορθώσουν πολλά!
Μια συγκοινωνιακή πολιτική, ρεαλιστική και συμφέρουσα προς το κοινωνικό σύνολο, στηριζόμενη βέβαια και σε γενικά οικονομικά δεδομένα, αλλά και προσανατολιζόμενη σε αναπτυξιακά επιτυχημένα μοντέλα, σεβόμενη πάντα το περιβάλλον, μπορεί να φέρει την οικονομική ανάπτυξη περιοχών της χώρας μας και κατ’ επέκταση, της ίδιας οικονομίας της Χώρας.
Η σιδηροδρομική μεταφορική ικανότητα, έτσι, θα συνεισφέρει τα μέγιστα στην οικονομία της χώρας μας, με μικρότερη περιβαλλοντική επιβάρυνση και περισσότερα ρεαλιστικά και πραγματικά οικονομικά δεδομένα απ’ αυτά των οδικών μεταφορών.
Και καθόσον η περιφέρεια Δυτ. Μακεδονίας, διαμετακομιστικό κέντρο της Βόρειας Ελλάδας προς τις ευρωπαϊκές χώρες, μέσω Ιταλίας κυρίως και της Αλβανίας-FYROM, η χάραξη και η κατασκευή της σιδηροδρομικής Εγνατίας μέσω της Περιφέρειάς μας και παράλληλα με την παλιά Εθνική Οδό, με λιγότερο κόστος κατασκευής και πολύ λιγότερη περιβαλλοντική επιβάρυνση, είναι ένα αναγκαίο ζητούμενο, αν υπάρχει η βούληση της Πολιτείας, ώστε να έχουμε πολλαπλά εθνικά οικονομικά οφέλη, αλλά και να βγουν από την απομόνωση περιοχές ξεχασμένες, όπως το Βόιο, μιας και η Εγνατία Οδός δεν το κατάφερε αυτό, παρά τις εξαγγελίες πολιτικών και πολιτικών, αλλά και αυτοδιοικητικών, πριν την κατασκευή της!
Έτσι το Βόιο έμεινε «μόνο του», εκτός και αν αυτό επιθυμούσαν οι αποφασίζοντες που ήξεραν μάλλον τι σχεδίαζαν και υλοποιούσαν, για τους δικούς τους βέβαια λόγους, άγνωστους όμως, που στο διάβα του χρόνου, θα γνωστοποιηθούν!
Στον αντίποδα της μελέτης-χάραξης της δυτικής Σιδηροδρομικής Εγνατίας «Καλαμπάκα-Γιάννενα», με υπαρκτά τα κατασκευαστικά προβλήματα και τα υπερβολικά οικονομικά κόστη, λόγω του ανάγλυφου της περιοχής, με σήραγγα 12 χιλιομέτρων (οι γεωτεχνικές μελέτες της χάραξης του Ε65 «μιλούν εύγλωττα» γι’ αυτό), στέκεται η χάραξη μέσω Επταχωρίου-Κόνιτσας, με κατά πολύ μικρότερο οικονομικό κόστος και με πλέον ήπιο ανάγλυφο!
Επιπλέον, από τη Σιάτιστα και παράλληλα με τον κάθετο άξονα «Σιάτιστα-Αλβανικά σύνορα» εξυπηρετείται και η Καστοριά με τη σύνδεσή της με το δίκτυο της Αλβανίας, η πρόταση δε της σύνδεσης Αλβανίας μέσω Φλώρινας-Πισοδερίου-Κρυσταλλοπηγής, είναι ασύμφορη λόγω του δύσκολου ανάγλυφου της περιοχής και ως εκ τούτου του μεγάλου και ασύμφορου κόστους.
Προτεραιότητα και βέβαια έχει, σε όλο το δυτικό σιδηροδρομικό δίκτυο, η γραμμή Καλαμπάκα-Γρεβενά-Σιάτιστα-Κοζάνη, ώστε με την ολοκλήρωση του δικτύου της Θεσσαλίας, η Δυτ. Μακεδονία να συνδεθεί σιδηροδρομικά με την Αθήνα και κατ’ επέκταση, με το Μοναστήρι της Β. Μακεδονίας και Κορυτσά Αλβανίας, μελλοντικά δε θα υπάρχει σύνδεση του Δυρραχίου με την Θεσσαλονίκη, ακολουθώντας τα χνάρια της Αρχαίας Εγνατίας.
Με την κατασκευή της ως άνω σιδηροδρομικής γραμμής Κοζάνης-Καλαμπάκας και της επέκτασης του σιδηροδρομικού δικτύου σε περιοχές της Βορειοδυτικής Ελλάδας, όπως Δυτ. Μακεδονίας, Ηπείρου, Δυτ. Ελλάδας, περιοχές παραμελημένες και μεταξύ των φτωχότερων της ΕΕ, θα βελτιωθούν σημαντικά οι υποδομές τους και θα φτάσει η πολυπόθητη οικονομική τους ανάπτυξη, θα ανοιχτούν πολλές ευκαιρίες αξιοποίησης των πλουτοπαραγωγικών τους πόρων, όπως τουρισμού, εμπορίου, βιομηχανίας, μεταφοράς και άλλων.
Η υποβάθμιση της Δυτ. Μακεδονίας, εργασιακά, οικονομικά και περιβαλλοντικά, είναι ένα «κοινό μυστικό» και απολύτως αποδεκτό και επιβάλλεται πλέον να αποτελέσει εφαλτήριο δράσεων των βουλευτών της Περιφέρειας, υπερκομματικά, αλλά και των αυτοδιοικητικών φορέων, ώστε από κοινού και με τον ίδιο στόχο, με σύμπνοια και αγωνιστική διάθεση, να διεκδικήσουν τα αυτονόητα, γιατί θέλουμε να πιστεύουμε πως νοιάζονται και αγωνίζονται για τα συμφέροντα του γενικότερου κοινωνικού συνόλου…
efkozani.gr