Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2021

Θεσσαλονίκη: «Ξεμπλοκάρει» η ανέγερση του Μουσείου Ολοκαυτώματος.

Στη Βουλή προς ψήφιση τις επόμενες βδομάδες η νομοθετική ρύθμιση για το Μουσείο

Τέλος Ιανουαρίου με αρχές Φεβρουαρίου θα είναι έτοιμη η νομοθετική ρύθμιση από την κυβέρνηση η οποία θα περιλαμβάνει και θα καλύπτει όλες τις εκκρεμότητες για το Μουσείο Ολοκαυτώματος, ανοίγοντας το δρόμο για την ανέγερσή του σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr. 

Οχτώ χρόνια μετά το ξεκίνημα της προσπάθειας από τον Γιάννη Μπουτάρη, την ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε. και τον πρόεδρο της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης (ΙΚΘ), Δαβίδ Σαλτιέλ και άλλα τέσσερα χρόνια μετά την έκδοση σχετικού προεδρικού διατάγματος ξεπερνιούνται και τα τελευταία εμπόδια, μπαίνοντας οι βάσεις για την ανέγερσή του.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παναγιώτης Πικραμμένος ο οποίος με εντολή του Κυριάκου Μητσοτάκη συντονίζει εδώ και ένα χρόνο το μεγάλο πρότζεκτ της Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τον νέο υφυπουργό Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος Νίκου Ταγαρά διευθετούν τα τελευταία ζητήματα, στέλνοντας τη νομοθετική ρύθμιση τις επόμενες βδομάδες προς ψήφιση στη Βουλή. Συνάντηση για το θέμα είχε την προηγούμενη βδομάδα και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας στην Αθήνα με τον κ. Πικραμμένο. Οι εμπλεκόμενοι φορείς αναγνωρίζουν μια σχετική καθυστέρηση, ωστόσο, όπως εξηγούν αυτή οφείλεται στην προσπάθειά τους να ενταχθούν μέσα σ΄ αυτήν όλες οι εκκρεμότητες και να κλείσει οριστικά το θέμα. 
Ο Παναγιώτης Πικραμμένος στο σημείο όπου θα ανεγερθεί το Μουσείο Ολοκαυτώματος

Τι περιλαμβάνει η ρύθμιση

Η νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την μετατόπιση του Μουσείου Ολοκαυτώματος, από το αρχικό σημείο κατασκευής του το 2013 σε ένα κεντρικότερο εντός του ίδιου οικοδομικού τετραγώνου στην περιοχή του παλιού σιδηροδρομικού σταθμού και σε ακίνητο της ΓΑΙΑΟΣΕ ΑΕ. Το οικόπεδο εκμισθώθηκε για τον σκοπό αυτό στην Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για τον χώρο από όπου ξεκίνησαν τα τρένα του θανάτου για τους περίπου 50.000 Εβραίους της Θεσσαλονίκης προς τα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης Αουσβιτς - Μπιρκενάου. Το πρότζεκτ θα έχει στη διάθεσή του 13 συνολικά στρέμματα για την ανάπτυξή των αναγκαίων συγκοινωνιακών κόμβων και τη δημιουργία του απαραίτητου χώρου στάθμευσης και που αποτελεί προϋπόθεση για την αδειοδότηση και τη λειτουργία του Μουσείου.

«Έχει γίνει όλη αυτή η προπαρασκευή για να ολοκληρωθεί αυτή η νομοθετική ρύθμιση και ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας έχει τονίσει ότι θα κάνει ό,τι μπορεί για να διευκολύνει τις διαδικασίες που απαιτούνται και να ξεκινήσει η ανέγερση του Μουσείου. Έχει ωριμάσει σε μεγάλο βαθμό το έργο και υπάρχει η πολιτική βούληση του δήμαρχου να προχωρήσει το γρηγορότερο δυνατόν. Είναι κάτι που η πόλη το οφείλει στους δημότες που μαρτύρησαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης» δήλωσε στο ethnos,gr ο τεχνικός σύμβουλος του δημάρχου Κωνσταντίνου Ζέρβα Δημήτρης Μήτρου. 

Η ιστορία του Μουσείου Ολοκαυτώματος ξεκίνησε με τον δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη να υιοθετεί την πρόταση της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης και να την ανακοινώνει το 2013 στους δημοτικούς συμβούλους, λέγοντας χαρακτηριστικά πως ο συγκεκριμένος χώρος, σε συνδυασμό με ένα εκπαιδευτικό κέντρο για το ναζισμό, «θα είναι ένα παγκόσμιο κέντρο συμβολής της Θεσσαλονίκης στη μνήμη του ολοκαυτώματος και του «Ποτέ Ξανά» και θα υποδηλώνει τον αιώνιο σεβασμό και τη θλίψη της πόλης στην απώλεια των συμπολιτών μας. Στην πορεία υλοποίησης του εγχειρήματος, ωστόσο, παρουσιάστηκαν προβλήματα με τη χωροθέτησή του, με την προσβασιμότητα στις εγκαταστάσεις του αλλά και με την εξασφάλιση έκτασης για τη δημιουργία χώρου στάθμευσης, ζητήματα τα οποία διευθετούνται με τη ρύθμιση. Σημειώνεται ότι το έργο έχει αναγγελθεί ότι συγχρηματοδοτείται συνολικά με περίπου 30 εκατομμύρια: τα 10 από την Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση της Γερμανίας, άλλα 10 από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και τα υπόλοιπα από το Ελληνικό Δημόσιο.

Τίμος Φακαλής
ethnos.gr