Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2021

Η Αίγυπτος σχεδιάζει να κατασκευάσει τρένο υψηλής ταχύτητας από την Ερυθρά Θάλασσα προς τη Μεσόγειο.

Η Αίγυπτος πρόκειται να κατασκευάσει την πρώτη γραμμή τρένου υψηλής ταχύτητας της χώρας που θα συνδέσει την Ερυθρά Θάλασσα με τη Μεσόγειο . Ολόκληρη η διαδρομή θα διαρκέσει 1000 χιλιόμετρα, και το πρώτο τμήμα μήκους 460 χιλιομέτρων θα συνδέει το Ελ Αλαμέιν στις ακτές της Αιγύπτου στη Μεσόγειο και τον Ain Sokhna, δύο μικρές αλλά γρήγορα αναπτυσσόμενες πόλεις.

Η γραμμή του τρένου θα περάσει από 15 σταθμούς, συμπεριλαμβανομένης της μέχρι σήμερα ανώνυμης «νέας διοικητικής πρωτεύουσας», ένα τεράστιο κατασκευαστικό έργο που ξεκίνησε το 2015 για τη μετακίνηση κυβερνητικών κτιρίων περίπου 45 χιλιομέτρων έξω από το Κάιρο .

Η κατασκευή της γραμμής τρένων πρόκειται να ολοκληρωθεί σε δύο χρόνια και θα σχεδιαστεί, θα εγκατασταθεί και θα συντηρηθεί από τη Siemens, τη γερμανική βιομηχανική εταιρεία παραγωγής.
Ο νέος σιδηρόδρομος υψηλής ταχύτητας της Αιγύπτου θα συνδέσει την Ερυθρά Θάλασσα με τις ακτές της Μεσογείου © Siemens AG

"Είμαστε περήφανοι που επεκτείνουμε την αξιόπιστη συνεργασία μας με την Αίγυπτο", δήλωσε ο Joe Kaeser, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Siemens AG. "Χτίζοντας ένα σιδηροδρομικό σύστημα υψηλής απόδοσης για τη χώρα, θα υποστηρίξουμε τον αιγυπτιακό λαό με προσιτές, καθαρές και αξιόπιστες μεταφορές".

Αν και το έργο Siemens θα φέρει το πρώτο τρένο υψηλής ταχύτητας της Αιγύπτου, η χώρα διαθέτει δίκτυο τρένων από το 1850 και ήταν η πρώτη χώρα με σύστημα τρένων στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή. Το τρέχον δίκτυο της Αιγύπτου έχει πάνω από 5000 χιλιόμετρα διαδρομής που συνδέει σχεδόν όλες τις μεγάλες πόλεις, αλλά το σύστημα είναι απαρχαιωμένο και δεν χρηματοδοτείται, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα μια σειρά θανατηφόρων ατυχημάτων τα τελευταία χρόνια. Η Αίγυπτος λαμβάνει τώρα μηνιαία αποστολή νέων σιδηροδρομικών αμαξοστοιχιών για την αναβάθμιση του τροχαίου υλικού της.

Το Μαρόκο φιλοξενεί το πρώτο τρένο υψηλής ταχύτητας της Αφρικής , που ονομάζεται Al Boraq, το οποίο άνοιξε το 2018 και τρέχει μεταξύ Ταγγέρης και Καζαμπλάνκα . Η νέα γραμμή τρένου σήμαινε ότι το ταξίδι μεταξύ των δύο πόλεων περιορίστηκε από σχεδόν πέντε ώρες σε λίγο πάνω από δύο ώρες.

lonelyplanet.com/articles/egypt-high-speed-train-line

Επιμέλεια: Χρήστος Γιαννακίδης