Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2021

Απίστευτη αλλά αληθινή ιστορία: «Τσουνάμι» Μελάσας μετακινεί εμπορικό τρένο, σκοτώνοντας 21 άτομα και τραυματίζοντας άλλα 150.

Το ατύχημα που συνέβη στη Βοστώνη των ΗΠΑ, έσπασε το ρεκόρ του «τσουνάμι μπίρας». Το 1919, στην εποχή της Ποτοαπαγόρευσης στις ΗΠΑ, η εταιρεία Purity Distilling Co παρήγε μελάσα προς πώληση, η οποία χρησιμοποιούνταν ευρέως για την παρασκευή αιθυλικής αλκοόλης.

Στις 15 Ιανουαρίου μια δεξαμενή με τη συγκεκριμένη ουσία, ύψους 15 μέτρων, δεν άντεξε και έσκασε. Ως αποτέλεσμα, ένα κύμα μελάσας ύψους τεσσεράμισι μέτρων διέσχισε το βόρειο τμήμα της πόλης.

 Είχε αναπτύξει ταχύτητα 55 χιλιόμετρα την ώρα.

Το «τσουνάμι» μετακίνησε ένα εμπορικό τρένο από τις σιδηροδρομικές γραμμές, σκοτώνοντας 21 άτομα και τραυματίζοντας άλλα 150.

Οι επιχειρήσεις διάσωσης διήρκησαν αρκετές ημέρες μετά το ατύχημα. Συχνά τα σώματα ήταν εντελώς καλυμμένα από τη γλυκιά ουσία και ήταν δύσκολο να εντοπιστούν. Άνθρωποι και άλογα πέθαναν από ασφυξία, επειδή δεν μπορούσαν να βγουν από τη μελάσα.

Η δεξαμενή που ανατινάχθηκε αποτελούνταν από μεγάλες χαλύβδινες πλάκες με πριτσίνια. Δεν είχαν προλάβει να κάνουν δοκιμές πριν τη χρήση της, επειδή μια παρτίδα της ουσίας έφτασε στο εργοστάσιο λίγες ημέρες μετά την κατασκευή της δεξαμενής. Από τις πρώτες ημέρες, οι εργαζόμενοι παρατηρούσαν διαρροές της γλυκιάς μάζας από τη δεξαμενή και μιλούσαν για περίεργους ήχους που ακούγονταν από μέσα.

Η δίκη της υπόθεσης έληξε τελικά το 1925. Οι ιδιοκτήτες της δεξαμενής αναγκάστηκαν να πληρώσουν αποζημίωση στα θύματα, στην πόλη και στη σιδηροδρομική εταιρεία.

Ποτέ δεν έγινε αποκατάσταση της δεξαμενής. Σήμερα, σε εκείνο το σημείο υπάρχει ένα δημόσιο πάρκο με μια αναμνηστική πινακίδα στην είσοδο με αναφορά στην καταστροφή. Οι κάτοικοι της περιοχής λένε ότι μέχρι σήμερα, τις ζεστές μέρες, μια γλυκιά μυρωδιά απλώνεται στην περιοχή.
Εικόνα: geodifhs.com

sputniknews.gr