Τετάρτη, 6 Ιανουαρίου 2021

Απολογισμός του Συλλόγου Φίλων του Σιδηροδρόμου του έτους 2020.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Φίλων του Σιδηροδρόμου, σας εύχεται Χρόνια Πολλά και Καλή Χρονιά. 

Λόγω των μέτρων που έχουν επιβληθεί από την πολιτεία, για τον περιορισμό του covid 19, δεν επιτρέπεται να πραγματοποιηθούν, η Γενική Συνέλευση και οι Αρχαιρεσίες του Συλλόγου μας και μετατίθεται σε επόμενο χρόνο, όταν αρθούν οι περιορισμοί.

Το Διοικητικό Συμβούλιο εκφράζει τις θερμές ευχαριστίες του προς όλα ανεξαιρέτως τα μέλη και φίλους του για την καθ' οιονδήποτε τρόπο ενίσχυση του Συλλόγου. 

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΣΦΣ 2020 

Η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση του ΣΦΣ για το 2020. 

Η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση του συλλόγου έγινε την 19η Φεβρουαρίου 2020. Μετά τον απολογισμό του απερχόμενου Δ.Σ επακολούθησαν οι προβλεπόμενες από το καταστατικό αρχαιρεσίες. Το νέο Δ.Σ που προέκυψε από τις αρχαιρεσίες, συνήλθε εις σώμα υπό την εξής μορφή : Πρόεδρος ο κ. Πέτρος Ράλλης, Αντιπρόεδρος ο κ. Νίκος Πολυζώης, Γενικός Γραμματέας ο κ. Φώτης Λυκομήτρος, Ταμίας ο κ. Μιχάλης Θεοφανόπουλος και μέλος ο κ. Παναγιώτης Κάσσαρης. 

Η κοπή της πίττας του ΣΦΣ. 

Την Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2020 ο σύλλογός μας έκοψε την πίττα του για το 2020 στο καφέ- εστιατόριο «Σπιτικό-Έδεσμα», στον παραλιακό πεζόδρομο της Χαλκίδας. Όπως είθισται, η μετάβαση των εκδρομέων στην Χαλκίδα και η επιστροφή τους στην Αθήνα έγινε σιδηροδρομικώς. Με την άφιξη της αμαξοστοιχίας στον

Σ.Σ Χαλκίδας, για όσους από τους εκδρομείς επιθυμούσαν να επισκεφθούν τα αξιοθέατα της πόλης, υπήρξε ειδική ξενάγηση από τον 
κ. Σπύρο Φασούλα. Πέραν της κοπής της πίττας τιμήθηκε με την απονομή σ' αυτόν ειδικής πλακέτας, το μέλος μας και Αρχισυντάκτης της «Σιδηροτροχιάς», 
κ. Γιώργος Χανδρινός για την πολύτιμη προσφορά του στον σύλλογο. Η καλοκαιρία, το καλό φαγητό και το κέφι των παρισταμένων συνέβαλαν στην μεγάλη επιτυχία της εκδήλωσης.

Αποκριάτικο γλέντι. 
Ο σύλλογός μας γιόρτασε και φέτος την αποκριά, την 19η Φεβρουαρίου 2020, με αποκριάτικο γλέντι στην γνωστή Αθηναϊκή ταβέρνα «Μεταξού», με την συνοδεία παλιών αθηναϊκών τραγουδιών και γνωστών καντάδων, αλλά και με χορό.


Παρέμβαση του ΣΦΣ σε ημερίδα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας. 

Ο σύλλογός μας, μετά από πρόσκληση του ΤΕΕ, συμμετείχε σε ημερίδα που διοργάνωσε το τελευταίο με θέμα «Ανάπτυξη και Μηχανικοί» την Τετάρτη 4 Μαρτίου 2020. Στην ημερίδα παρενέβη ο Πρόεδρος του Δ.Σ κ. Πέτρος Ράλλης με την ομιλία του « Η συμβολή του σιδηροδρόμου στην ανάπτυξη της χώρας». 

Δελτίο τύπου για την Πάτρα. 

Την 13η Απριλίου 2020 ο σύλλογός μας εξέδωσε Δελτίο Τύπου στο οποίο ανέπτυσσε τις θέσεις του όσον αφορά την διέλευση της νέας σιδηροδρομικής γραμμής από την πόλη της Πάτρας, διαφωνώντας με την εκτεταμένη υπογειοποίηση που διεκδικεί, τόσο ο Δήμος Πατρέων, όσο και οι διάφοροι φορείς της πόλης, καθ' όσον, όπως αναφέρουμε αναλυτικά κάτι τέτοιο θα είναι καταστροφικό για την οικονομία, την ανάπτυξη της πόλης, θα επιδεινώσει δε το κυκλοφοριακό πρόβλημα της Πάτρας. Το Δελτίο Τύπου του ΣΦΣ δημοσιεύτηκε 

ευρέως στον τύπο της πόλης, σε όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της Αχαΐας και της Ηλείας, αλλά και πανελλαδικώς. 

Αλλες δραστηριότητες του συλλόγου μας. 

Ο σύλλογος μας βοήθησε τον γνωστό σκηνοθέτη κ. Κυριάκο Αγγελάκο στην δημιουργία ενός ντοκιμαντέρ σχετικά με τον σιδηρόδρομο, είτε με στοιχεία και πληροφορίες που του παρέσχε, είτε με συνεντεύξεις μελών του, το οποίο προβλήθηκε την 1η Μαΐου 2020, στα πλαίσια της σειράς «Τα Στέκια του Αγοραίου Πολιτισμού» (ΕΡΤ 2). 

Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του συλλόγου παρέστησαν, μετά από πρόσκληση των διοργανωτών, στο κόψιμο της πίττας αρκετών σιδηροδρομικών φορέων, όπως του ΟΣΕ (10-01-2020), της Ρυθμιστικής Αρχής των Σιδηροδρόμων - ΡΑΕ (24-01-2020), του σωματείου «Λαρισαϊκού-συνταξιούχων ΣΠΑΠ» (30-1-2020) και του «Συλλόγου Φίλων του Οδοντωτού», στο Διακοφτό (08-02-2020).


Ο «κορωνοϊός» έπληξε και τον ΣΦΣ. 

Λόγω των περιορισμών που επιβλήθηκαν εξ' αιτίας του «κορωνοϊού» ο σύλλογός μας, εκτός της αναστολής λειτουργίας των γραφείων του, ματαίωσε όλες τις εκδηλώσεις του και δύο πολυήμερες εκδρομές που είχαν ήδη προγραμματιστεί : επρόκειτο για μία 2ήμερη στον Μπράλο (Μάρτιος), σε συνεργασία με την τοπική κίνηση για την επαναλειτουργία της ορεινής σιδηροδρομικής γραμμής και μία 6ήμερη (Ιούνιος) στη Βουλγαρική ακτή της Μαύρης Θάλασσας και στο Δέλτα του Δούναβη. 

Υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας και μισθωτηρίου με την ΓΑΙΑΟΣΕ 
Το Διοικητικό Συμβούλιο του συλλόγου μας υπέγραψε την Δευτέρα 01 Ιουνίου 2020 ένα Μνημόνιο Συνεργασίας με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΓΑΙΑΟΣΕ 

με βάσει το οποίο η ΓΑΙΑΟΣΕ αναγνωρίζοντας το κύρος , τις γνώσεις , το αρχειακό υλικό και τις δυνατότητες του συλλόγου μας, θα συνεργάζεται μαζί του και θα ζητά την βοήθειά του για την καλύτερη εκπλήρωση του έργου της. Εις αντιστάθμισμα θα παρέχει στον ΣΦΣ οποιαδήποτε βοήθεια της ζητήσει για την προώθηση των σκοπών και των στόχων του. 

Στη συνέχεια, το Διοικητικό Συμβούλιο του Σ.Φ.Σ. υπέγραψε με την ίδια εταιρεία και ένα μισθωτήριο με το οποίο η «ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε.» εκμίσθωσε στον σύλλογό μας τρία ακίνητα : α) Ένα ισόγειο κτίριο μετά του υπογείου που βρίσκεται επί της οδού Λιοσίων 301Α, που θα στεγασθούν τα γραφεία και η Λέσχη μας. β) Ένα ισόγειο χώρο, στον παλιό σταθμό των λεωφορείων του ΟΣΕ, ο οποίος βρίσκεται στον ευρύτερο χώρο του πρώην Σταθμού Πελοποννήσου, στον οποίο το Διοικητικό μας Συμβούλιο αποφάσισε να στεγασθεί ο Τομέας Εφαρμογών και Μοντελισμού του Συλλόγου μας. γ) Έναν ακόμη χώρο, στο ισόγειο του ιδίου κτιρίου, τον οποίο το Διοικητικό μας Συμβούλιο αποφάσισε να λειτουργεί ως αίθουσα πολλαπλών χρήσεων όπου, εκτός των άλλων, θα στεγάζονται και πολλές από τις εκδηλώσεις του Σ.Φ.Σ. 

Οι συμφωνίες αυτές καταδεικνύουν το κύρος, την αναγνώριση και την εκτίμηση που χαίρει ο Σύλλογός μας στον χώρο της σιδηροδρομικής οικογένειας.

Ιούνιος 2020, έκδοση περιοδικού ΣΙΔΗΡΟΤΡΟΧΙΑ Νο 55 
6 Ιουνίου 2020, εξέδωσε Δελτίο Τύπου σχετικά με την επαναλειτουργία της γραμμής Κατάκολου - Πύργου Ολυμπίας. 
14 Ιουνίου 2020, εκδώσαμε δεύτερο Δελτίο Τύπου για την Πάτρα, όπου αναφέραμε ότι από την χωροθέτηση της νέας σιδηροδρομικής γραμμής θα πρέπει στους μελλοντικούς σχεδιασμούς, για την επίλυση του κυκλοφοριακού προβλήματος της Πάτρας, να προβλεφθεί και η κατασκευή ενός επιφανειακού ελαφρύ Τραμ, το οποίο έχει ανάγκη η πόλη, ιδιαίτερα μετά τον σχεδιασμό του Δήμου για την πεζοδρόμηση ορισμένων κεντρικών δρόμων της πόλης, στα πλαίσια του ορθού προγραμματισμού για την μείωση της διαμπερούς κίνησης των αυτοκινήτων. 

Τρίτη 7 Ιουλίου 2020, συνάντηση γνωριμίας, στο Υπουργείο Μεταφορών κ Υποδομών, με τον υφυπουργό κ. Ιωάννη Κεφαλογιάννη, με τον οποίο συζήτησε διάφορα θέματα και προτάσεις σχετικά με τα μέσα σταθερής τροχιάς. 

Σάββατο 11 Ιουλίου 2020, ημερήσια εκδρομή στο Λουτράκι και ο Διάπλους του Ισθμού της Κορίνθου.


Τρίτη 21 Ιουλίου 2020, συνάντηση με την Πρόεδρο της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων, κ. Ιωάννας Τσιαπαρίκου. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η έκδοση από την ΡΑΣ ενός κανονισμού λειτουργίας και εποπτείας μουσειακών και τουριστικών σιδηροδρόμων στη χώρα μας, η οποία δυστυχώς, είναι το μοναδικό μέλος του Ενωσιακού Σιδηροδρόμου, το οποίο δεν έχει θεσπίσει κανόνες λειτουργίας τέτοιων γραμμών. Οφείλουμε δε να σημειώσουμε ότι, κοινός τόπος των συναντήσεών μας ήταν η αμοιβαία διάθεση για συνεργασία και παραγωγική ανταλλαγή απόψεων. 

Τετάρτη 15 και Τετάρτη 22 Ιουλίου, ο Σύλλογος μετακόμισε στα νέα του γραφεία, παραπλεύρως της μέχρι σήμερα έδρας του, (Λιοσίων 301 Α). 
Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2020, εκδώσαμε Δελτίο Τύπου με θέμα την άμεση αποκατάσταση των ζημιών που υπέστη η γραμμή Παλαιοφάρσαλος - Καλαμπάκα, από την θεομηνία καθώς επίσης την πύκνωση των δρομολογίων από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ. 

Το δελτίο αυτό εκδόθηκε σαν συμπαράσταση στις εκκλήσεις για αποκατάσταση της σιδηροδρομικής σύνδεσης της Δυτικής Θεσσαλίας, του ΣΦΣ Τρικάλων.


2,3,4 Οκτωβρίου 2020, Πελοπόννησο. 

Το τριήμερο 2-4/20120 ο ΣΦΣ εξέδραμε στην Αχαΐα και την Ηλεία με αφορμή την παράδοση προς εκμετάλλευση της σιδηροδρομικής γραμμής υψηλών ταχυτήτων Κιάτου - Αιγίου. Διανυκτερεύσαμε στην πόλη της Πάτρας, όπου επισκεφτήκαμε τα αξιοθέατα της πόλης και το αξιολογότατο αρχαιολογικό Μουσείο. Ταξιδέψαμε με το τραίνο που συνδέει πλέον την Αθήνα μέχρι το Αίγιο , απολαύσαμε τόσο την παλιά όσο και την νέα γραμμή του προαστιακού Σιδηροδρόμου της Πάτρας. Περιηγηθήκαμε στον αρχαιολογικό χώρο και το Μουσείο της Αρχαίας Ήλιδας, καθώς και τον Φράγκικο Πύργο Χλεμούτσι. Επισκεφθήκαμε ένα τοπικό οινοποιείο της Ηλείας και φάγαμε σε εστιατόριο του εκτός λειτουργίας Σ.Σ στα Καβάσιλα.


Πέμπτη 13-10-2020 συνάντηση Διοίκησης ΟΣΕ και ΣΦΣ. 

Εκ μέρους του ΟΣΕ παρέστησαν ο Σπύρος Κ Πατέρας Πρόεδρος Δ.Σ & Διευθύνων Σύμβουλος και ο Αθανάσιος Κοτταράς Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος και από τον ΣΦΣ ο Πέτρος Ράλλης Πρόεδρος, ο Νικόλαος Πολυζώης Αντιπρόεδρος, ο Σπύρος Φασούλας Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων και ο Γεώργιος Μουνδρέας μέλος. 

Αντικείμενο της συνάντησης ήταν το πλαίσιο ίδρυσης, υποστήριξης και εποπτείας μουσειακών και τουριστικών Σιδηροδρόμων στην χώρα μας, το Εθνικό Σιδηροδρομικό Μουσείο ΟΣΕ και η αποκατάσταση της Ιστορικής Φορτάμαξας ΣΠΑΠ Ζ 112317 (Φορτάμαξα του Κολοκοτρώνη).
Στη συνάντηση υπήρξε αμοιβαία διάθεση για συνεργασία και έγινε παραγωγική ανταλλαγή απόψεων.

Η «λαίλαπα της πανδημίας», που σάρωσε και τη χώρα μας ανέτρεψε, τον προγραμματισμό του Διοικητικού Συμβουλίου του συλλόγου μας με αποτέλεσμα την ακύρωση πολλών προγραμματισμένων εκδηλώσεων. Επειδή όμως η κατάσταση αυτή δεν φαίνεται να έχει σύντομο τέλος, σκεφθήκαμε να σας στέλνουμε ηλεκτρονικά διάφορα «φιλοσιδηροδρομικά ερεθίσματα». 

Στις 25 Νοεμβρίου "ταξιδεύσαμε" σε μια ωραία εποχή του σιδηροδρόμου, τότε που με το τραίνο πραγματικά ταξίδευες και απολάμβανες. Την εποχή δηλαδή της «μεγάλης χλιδής» που χαρακτηρίζει το τέλος του 19ου αιώνα και τα πρώτα 40 χρόνια του 20ου. 

ΑΠΟ ΤΗΝ «ROCKET» ΤΟΥ STEVENSON ΣΤΑ ΤΡΑΙΝΑ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΧΛΙΔΗΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΟΛΥΤΕΛΗ ΔΙΕΥΡΩΠΑΙΚΑ «EXPRESS» ΤΗΣ CIWL - Η 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ. (ΚΕΙΜΕΝΑ ΣΠΥΡΟΥ ΦΑΣΟΥΛΑ) 

ΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΣ. (ΚΕΙΜΕΝΑΕΡΕΥΝΑ ΙΩΑΝ. ΖΑΡΤΑΛΟΥΔΗΣ) 

ΑΤΜΑΜΑΞΑ. (ΚΕΙΜΕΝΑ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΟΛΥΖΩΗΣ) 

Ο Σύλλογος Φίλων του Σιδηροδρόμου ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς διαθέτει προς πώληση βιβλία και περιοδικά σιδηροδρομικού περιεχομένου σε χαμηλές τιμές, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε και η οποία απεστάλη σε όλα τα μέλη. 

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ.