Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2021

10 ταινίες γουέστερν με τρένα.

Πέραν της μεταφοράς και της επικοινωνίας ο κινηματογράφος (αμερικανικός) έδινε και άλλη σημασία όπως και συμβολισμο στην παρουσία του τρένου. Συνδετικός κρίκος των ταινιών γουέστερν με τους μοντέρνους καιρούς είναι τα τρένα.
Η έλευση του σιδηροδρόμου μετατρέπεται σε κομβικό θέμα τόσο για την πλοκή όσο και για την απεικόνιση της αλλαγής των καιρών. Έλευση ελπίδων όπως και απρόοπτης κατάστασης. Πέραν της μεταφοράς και της επικοινωνίας ο κινηματογράφος (αμερικανικός) έδινε και άλλη σημασία όπως και συμβολισμο στην παρουσία του τρένου. 10 γουέστερν που το τρένο έχει "ειδικό βάρος

" ► THE WILD BUNCH Στα γουέστερν επικών διαστάσεων έχουμε παρουσία τρένων σε διαφορετικά μέρη της πλοκής. Εδώ η συμμορία πρέπει να κλέψει τα όπλα που μεταφέρει το τρένο.Ο Στρατηγος Μαπατσε έχει δώσει την εντολή με σκοπό τον εξοπλισμό του στρατού του ενάντια στον Παντσο Βιλλα. Στο τρένο όμως παραμονεύει ομάδα κυνηγών επικυρηγμενων. 

► ONCE UPON A TIME IN THE WEST 3 Πιστολαδες περιμένουν έναν μυστηριώδη τύπο που ήθελε να συναντήσει τον αρχηγό τους. Οι τίτλοι της αρχής εμφανίζονται με αυτόν τον τρόπο στην ταινία συν θορύβους που συνοδεύουν την παραμονή τους εκεί όπως ανεμόμυλος, πόρτες που τρίζουν, σταγόνες, έντομα, και ξεμουδιασμα δαχτυλων ενώ στο τέλος έχουμε το τρένο και την φυσαρμόνικα. Επιρροή ήταν το High noon. 

► THE GOOD THE BAD AND THE UGLY Σε μια από τις σκηνές ο άσχημος πρέπει να δραπετεύσει αλλά δεν μπορεί να ελευθερωθεί από τον σαδιστή δεσμοφυλακα του. Μετά την πτώση το επόμενο τρένο θα δώσει την λύση. 

► HIGH NOON Η σκηνή που είναι επιρροή για τα ιταλικα. Η αναμονή του τρένου που θα μεταφέρει τους πιστολαδες στην πόλη. Ο Leone το έκανε ανάποδα. Απλοϊκό αν και εμβληματικό. 

► BUTCH CASSIDY AND THE SUNDANCE KID Ληστεία τρένου και στο πήγαινε και στο έλα. Λίγο παραπάνω δυναμίτης από όσο πρέπει. Το μικρό γρήγορο τρένο με τους κυνηγούς επικηρυγμένων πλησιάζει γρήγορα. 

► BREAKHEART PASS 1975 O Charles Bronson είναι εντός τρένου και προσπαθεί να διαλευκάνει υπόθεση συνομωσια. Όλη σχεδόν η ταινία εντός του τρένου. Ο μάγειρας ως συνήθως με διπλό ρόλο. 
 ► 3:10 TO YUMA Το κλασσικό B MOVIE του 1957 (παντα προτιμούσα το τελευταίο τρένο από το Γκαν Χιλλ). Μεταφορά κακοποιου από οικογενειάρχη έως το τρένο. Απέκτησε και ρημεηκ. Glen Ford και Van Heflin στους ρόλους. 

► THE PROFESSIONALS Ιδιωτικό τρένο ενός πλούσιου ραντσερ που προσλαμβάνει μισθοφόρους για να φέρουν πίσω την γυναίκα του που έχει απαχθεί; από Μεξικανό επαναστατη. Τρένα εμφανίζονται πολλές φορές στην ταινία που λαμβάνει χώρα στην διάρκεια της μεξικανικής επανάστασης 1910 με 1920.
 ► LAST TRAIN FROM GUN HILL 1959 Η τελική μονομαχία μεταξύ δύο πρώην φίλων θα πραγματοποιηθεί ενώ το τρένο ετοιμάζεται να φύγει. Έχει προηγηθεί ο θάνατος του γιου του ενός. Τα πράγματα δεν είναι όμως και έτσι ακριβώς αφού ο γιος ήταν εγκληματίας που επρέπε να παραδοθεί στην δικαιοσύνη. 

► THE GENERAL 1925 Οι περιπέτειες ενός μηχανοδηγου κατά την διάρκεια του εμφυλίου. Μέσω του τρένου βλέπουμε καταστάσεις του ιστορικού αυτού γεγονότος καθώς και την αγάπη του ήρωα για την ατμομηχανή του την μνηστή του αλλά και τους συνανθρώπους του (νότιοι) που προσπαθεί να τους βοηθήσει.

Κείμενο Παναγιώτης Τουρατζώφ
Πηγή: cityportal.gr