Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2020

Κορονοϊός: Έτοιμα τρένα για μεταφορά ασθενών στην Αθήνα από τη Θεσσαλονίκη.

Η κατάσταση – όπως δείχνουν και τα λύματα παραμένει δύσκολη στη Θεσσαλονίκη, ενώ μεγάλη πίεση δέχονται τα νοσοκομεία της πόλης , σχετικά με τους ασθενείς που έχουν μολυνθεί από τον κορονοϊό και σύμφωνα με ρεπορτάζ του «GrTimes» βαγόνια της ΤΡΑΙΝΟΣΕ βρίσκονται σε κατάσταση αναμονής… Ώστε, εάν χρειαστεί να γίνει μεταφορά ασθενών σε άλλες περιοχές και ειδικότερα στην Αθήνα.

Συγκεκριμένα, κατάλληλα διαμορφωμένα βαγόνια της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, βρίσκονται στο stand by στο σιδηροδρομικό σταθμό Θεσσαλονίκης, σε περίπτωση που θα χρειαστεί να μεταφερθούν ασθενείς σε νοσοκομεία άλλων περιοχών, πιθανότερο στην Αθήνα, λόγω του αδιαχώρητου που έχει δημιουργηθεί στα νοσοκομεία της πόλης εξ αιτίας του covid-19…

Σύμφωνα με ασφαλείς πηγές, που επικαλείται η ιστοσελίδα «GRtimes.gr» ζητήθηκε από το Υπουργείο Υγείας να υπάρχουν βαγόνια σε κατάσταση αναμονής, στη Θεσσαλονίκη, τα οποία και μεταφέρθηκαν στην πόλη, από την Αθήνα, με το δρομολόγιο «52».

Γιαννάκος: Ακατάλληλο το τρένο για ασθενείς

Για μέσο ακατάλληλο για διακομιδή ασθενών, έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος. Όπως είπε, η διακομιδή επιβαρύνει την υγεία του ασθενούς, διότι αιμοδυναμικά είναι ασταθής και κινδυνεύει η ζωή του. «Η διακομιδή με τρένο είναι σχεδόν αδύνατη. Η διακομιδή εντός νομού δεν είναι πρόβλημα, αλλά 200 και 300 χιλιόμετρα ταξίδι είναι πολύ επικίνδυνο», ανέφερε.

Επισήμανε ακόμη ότι οι αμαξοστοιχίες δεν έχουν καμία σχετική υποδομή, ενώ όπως είπε, οι ασθενείς θα πρέπει να μεταφέρονται με τα ΕΚΑΒ, ώστε αν συμβεί το οτιδήποτε, να υπάρχει η δυνατότητα να παρέχεται η κατάλληλη βοήθεια. «Δε θέλω να πιστέψω ότι θα συμβεί αυτό. Αν συμβεί, σημαίνει ότι έχουμε ξεπεράσει τα όριά μας» κατέληξε ο κ. Γιαννάκος.

Σιούλης: Αλίμονο να φτάσουμε σε τέτοιο σημείο

Για ενδεχόμενο ανήκουστο, για το οποίο δεν έχει ο ίδιος κάποια ενημέρωση, έκανε λόγο ο Θανάσης Σιούλης, πρόεδρος των νοσοκομειακών Γιατρών του ΑΧΕΠΑ.

Σχολιάζοντας, ωστόσο, το ρεπορτάζ εξέφρασε την έκπληξη του, αναφέροντας η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει σε άλλα μέτρα: «Αλίμονο να φτάσουμε να τους βάζουμε στα βαγόνια να μεταφερθούν με τρένα σε άλλη πόλη. Ελπίζω και η κυβέρνηση να προχωρήσει σε άλλα μέτρα, στην επίταξη δηλαδή των ιδιωτικών κλινικών».

Πρόσθεσε ότι και στην επαρχία τα νοσοκομεία δεν έχουν κενά, ενώ υπογράμμισε πως σε ολόκληρη τη χώρα, τα νοσοκομεία έφτασαν σε σημείο να νοσηλεύουν μόνο Covid ασθενείς. «Καταλαβαίνετε αυτό τι σημαίνει σε βάρος όλων των άλλων νοσημάτων, από τα οποία φυσικά και εκτίθεται έτσι, η υγεία των πολιτών. Είναι δηλαδή αυτό σαν μέτρο, θα το έλεγα ανήκουστο. Θα πρέπει να πάρουν άλλα μέτρα», σημείωσε ο κ. Σιούλης.

Αναφέροντας τέλος πως η κατάσταση στο ΑΧΕΠΑ είναι μέχρι στιγμής ελεγχόμενη, επανέλαβε την εκτίμηση του, ότι όπως σήμερα μεταφέρθηκαν ασθενείς στον ιδιωτικό τομέα, ώστε να απελευθερωθούν κοινές κλίνες στο νοσοκομείο του, έτσι η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει στην επίταξη των ιδιωτικών κλινικών για να βρεθούν κλίνες και να νοσηλεύονται ασθενείς για όλα τα νοσήματα. Ειδικά για το ενδεχόμενο μεταφοράς ασθενών με Covid, είπε ότι κάτι τέτοιο θα ήταν επικίνδυνο.

Κοροξενός: Μέχρι στιγμής δεν χρειάζεται αυτή η διαδικασία

Από την πλευρά του, ο Μπάμπης Κοροξενός, πρόεδρος του σωματείου Εργαζομένων του ΑΧΕΠΑ, χαρακτήρισε ως λογικό το ενδεχόμενο διακομιδής ασθενών με τρένα. Μιλώντας στο «GRTimes.gr», είπε ότι «με κάποιον τρόπο πρέπει να μεταφερθούν ασθενείς σε περίπτωση που χρειαστεί. Είτε με αεροδιακομιδή, είτε μέσω του ΟΣΕ».

Σημείωσε πως για την ώρα, για το ΑΧΕΠΑ τουλάχιστον, δεν πιστεύει ότι χρειάζεται αυτή η διαδικασία, καθώς υπάρχει ροή ασθενών και η κατάσταση δεν είναι τόσο τραγική ώστε να χρειαστεί να σταλούν αλλού ασθενείς. «Ακόμη είμαστε υπό έλεγχο», δήλωσε.

Αναφερόμενος τέλος στο ενδεχόμενο μεταφοράς ασθενών με Covid, είπε πως σε μια τέτοια περίπτωση θα διακομίζονταν ασθενείς που τείνουν προς διασωλήνωση και όχι φυσικά διασωληνωμένους. «Είτε στην Αθήνα, είτε σε κάποια νοσοκομεία της Θράκης που ίσως υπάρχουν ελεύθερες κλίνες. Πάντως μέχρι στιγμής δεν έχω κάποια ενημέρωση ότι μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο», πρόσθεσε ο κ. Κοροξενός.

Παπαστεργίου: Να επιταχθούν τα ιδιωτικά νοσοκομεία

Σχολιάζοντας το ενδεχόμενο μεταφοράς ασθενών με αμαξοστοιχίες, ο ακτινολόγος – Επιμελητής Α’ στο ΓΝ «Παπαγεωργίου» και επικεφαλής της παράταξης «Πράξεις για τη Μακεδονία» στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κ. Μακεδονίας, Χρήστος Παπαστεργίου, αμφέβαλλε για την σκοπιμότητα χρήσης ενός τέτοιου μέσου, αποκλείοντας το ότι υπάρχει η δυνατότητα μεταφοράς, ειδικά για ασθενείς με Covid.

«Θα θεωρούσα πιο σοβαρό, να επιταχθούν τα ιδιωτικά νοσοκομεία και να πάνε εκεί ασθενείς. Αν φτάσουμε στο σημείο να μεταφέρουμε ασθενείς με τρένα, αυτό θα σήμαινε ότι η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου», σημείωσε.

Πηγή: GRTimes.gr